Zavárané pečené mäso (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Syn mi už dávnejšie hovoril, že by bol rád, keby som mu spravila zopár fliaš mäsa. Zišli by sa mu, keď ide na ryby. V nedeľu sa ma pýtal, či už mám dosť fliaš so širokým hrdlom. Nepriznala som sa, že som do nich dávala lekvár:-) Dnes som si na to v obchode spomenula, kúpila som mäso a už sa druhú hodinu sterilizuje.Teraz vidím, že fľaška v srede je škaredá. Vo vode sa mi odlepila nálepka.

120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mäso som umyla, nakrájala na stredne veľké kocky.
  2. Spomenula som si na radu od @mesiar , ktorý v jednej diskusii písal, že je dobré dať kúsok kože. Mala som ju v mrazničke. Stiahla som ju z bôčika. Teraz prišiel jej čas.
  3. Odvážila som si soľ. Na 1 kg mäsa môže ísť 2 - 3dkg soli. Ja som dala na 2 kilá 5 dkg.
  4. Na 1 kg mäsa som dala deci vody, lepší by bol silný vývar z kostí. Čiže na dve kilá mäsa som si odmerala 200 ml vody.
  5. Nakrájané mäso som osolila, pridala som 1 čl celého kmínu a 3 strúčiky cesnaku.Dobre som to všetko premiešala. Pridala som aj kožu. Podliala som to vodou.
  6. Mäso som piekla 2 hodiny väčšinu času zakryté na 180 stupňoch. Mala som rúru nastavenú na horný aj dolný ohrev.
  7. Občas som mäso pomiešala.
  8. Mäso po dvoch hodinách pečenia.
  9. Kožku som z mäsa vybrala.
  10. Poháre aj viečka som vyvarila. Naplnila som poháre mäsom, dobre som mäso postláčala, zaliala výpekom. Vrch pohárov som utrela dosucha., zavrela som poháre.
  11. Mali by sa sterilizovať na 150 °C dve hodiny.
  12. Ja som ich sterilizovala v hrnci niečo viac ako dve hodiny. Som zvedavá, či si tento recept všimne @mesiar a či bude mať pripomienky. Budem rada, lebo ma aspoň niečo naučí:-)
  13. Zavarené ešte dám do suchého dunstu - zakryté dekou nechám vychladnúť.