Zavárané pečené mäso (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Syn mi už dávnejšie hovoril, že by bol rád, keby som mu spravila zopár fliaš mäsa.
Zišli
by sa mu, keď ide na ryby. V nedeľu sa ma pýtal, či už mám dosť fliaš so širokým
hrdlom. Nepriznala som sa, že som do nich dávala lekvár:-) Dnes som si na to v
obchode spomenula, kúpila som mäso a už sa druhú hodinu sterilizuje.Teraz vidím, že
fľaška v srede je škaredá. Vo vode sa mi odlepila nálepka.
Postup
- Mäso som umyla, nakrájala na stredne veľké kocky.
- Spomenula som si na radu od @mesiar , ktorý v jednej diskusii písal, že je dobré dať kúsok kože. Mala som ju v mrazničke. Stiahla som ju z bôčika. Teraz prišiel jej čas.
- Odvážila som si soľ. Na 1 kg mäsa môže ísť 2 - 3dkg soli. Ja som dala na 2 kilá 5 dkg.
- Na 1 kg mäsa som dala deci vody, lepší by bol silný vývar z kostí. Čiže na dve kilá mäsa som si odmerala 200 ml vody.
- Nakrájané mäso som osolila, pridala som 1 čl celého kmínu a 3 strúčiky cesnaku.Dobre som to všetko premiešala. Pridala som aj kožu. Podliala som to vodou.
- Mäso som piekla 2 hodiny väčšinu času zakryté na 180 stupňoch. Mala som rúru nastavenú na horný aj dolný ohrev.
- Občas som mäso pomiešala.
- Mäso po dvoch hodinách pečenia.
- Kožku som z mäsa vybrala.
- Poháre aj viečka som vyvarila. Naplnila som poháre mäsom, dobre som mäso postláčala, zaliala výpekom. Vrch pohárov som utrela dosucha., zavrela som poháre.
- Mali by sa sterilizovať na 150 °C dve hodiny.
- Ja som ich sterilizovala v hrnci niečo viac ako dve hodiny. Som zvedavá, či si tento recept všimne @mesiar a či bude mať pripomienky. Budem rada, lebo ma aspoň niečo naučí:-)
- Zavarené ešte dám do suchého dunstu - zakryté dekou nechám vychladnúť.