Zavárané lečo

izabella929 - fotkaizabella929, 2. decembra 2011

Toto lečo, som varila vtedy, keď začali prvé mrazíky.Mala som na záhradke ešte dosť papriky a rajčín, tak som sa rozhodla predstaviť vám, ako Zobraziť celý popisToto lečo, som varila vtedy, keď začali prvé mrazíky.Mala som na záhradke ešte dosť papriky a rajčín, tak som sa rozhodla predstaviť vám, ako to robím ja..Lečo je výborné, stačí ho prihriať a môže sa papkať trebárs aj s dobrým čerstvým chlebíkom..

20 minút
príprava
65 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 kg
4,5 kg
600 g
1 dc
2 lyžice
2 lyžice
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Na oleji orestujem orestujem cibuľu do sklovita.Pridám papriku a osolím ju lyžicou soli a stále miešam približne 10 minút.Rajčiny pred pridaním do leča, dám na chvíľku do vriacej vody a preložím do studenej a ošúpem ich.Na lečo nepožívam rajčiny so šupkou.

    Zavárané lečo - obrázok 1
  2. 2

    Na podusenú papriku dám aj pokrájané rajčiny.Miešam, kým nepustia rajčiny šťavu.

    Zavárané lečo - obrázok 2
  3. 3

    Keď pustila šťavu posypem ju červenou mletou paprikou, čiernym korením a varím ďalej.

    Zavárané lečo - obrázok 3
  4. 4

    Varí sa približne hodinu zakryté pokrievkou.Občas tam nakuknem, pomiešam , aby neprihorelo.

    Zavárané lečo - obrázok 4
  5. 5

    Po hodine ochutnám, a dám vegetu.Hotové lečo plním za horúca do pohárov a uložím do perín na 3 dni.No a takto vyzerá hotové lečo.Je pripravené,kedykoľvek sa dá otvoriť a použiť buď za studena, alebo prihriať. Používam ho aj pod mäsko, do perkeltov aj do rôznych jedál.

    Zavárané lečo - obrázok 5

Diskusia k receptu

izabella929
hviezdickaz...a práve vegeta dala tomu leču výbornú chuť...)) dík za komentárik.-)
evanaaa
Netreba ho sterilizovať a ako dlho vydrží, ak sa nepoje -rok, dva? J aale nemám periny, kam by som to dala, do deky?
izabella929
evanaa, ani ja nemám, hovorí sa tomu tak,.)mám letné palony, dám na ne deku, uložím poháre, zakryjem dekou a je to.-))netreba sterilizovať...ja zaváram aj hrášok, ak sa neminie, určite viem, že som naň zabudla a vydržal 3 roky.-)) bol čistý a nič mu nebolo..)
hubata
eee .... ja zaváram surové a len z toho dôvodu aby v leče zostali aj nejaké vitamínky na zimu. Aj mňa trochu prekvapuje že dávaš vegetu a červenú papriku. No ale nebudem kritizovať, lebo som neochutnala a keď takéto ľúbite tak je to potom vynikajúce. Určite máš záhradu .....

A prosím ťa ako zaváraš hrášok? Mne vždy skysol tak som sa nas ....rdila a potom som ho už len mrazila.
sovka62
Aj ja ho robím takto, len bez vegety a s baklažánom. Baklažán vypije časť šťavy z rajčín, takže lečo nie je vodnaté. Kedysi som robievala surové, ale tento spôsob, vrátane baklažánu mi poradil jeden Slovák presídlený z Bulharska. Takí tomu predsa musia rozumieť, nie? Tak som skúsila a bolo také dobré, že inak už nerobím.
izabella929
hubata...napíšem ti, ako zaváram hrášok:poriadne ho umyjem.Nasypem ho do umytých pohárov.Do každého pohára dám 1 lyžičku octu a 1 lyžičku soli.Zalejem čistou vodou.Sterilizujem prvý deň 60 minút na plynovom sparáku.Keď sa dosteriluje prvý krátm dám ho do špajze na zem na dlaždice. Na druhý deň ho zase dám na sporák v tej istej vode a sterilizujem pol hodiny.Zase dám do špajze na dlaždice.Tretí deň zase tak istom ale ak chýba voda už doplním.Sterilizujem 15 minút. Odstavím a nechám v tejto vode vychladnúť do ďalšieho dňa. Nikdy si ma nepokazil. Mala som aj 3 ročné a boli krásne čisté.Ja hrášok nemrazím, je bez chuti.
izabella929
každý rok mám približne 40 pohárov 2,5 decových.Inak by som ho ani neodlkadala už. ,,,sovka62...vieš, každý z nás má svoje návyky.Tiež som robievala tak, ako píšeš..až raz sme na našej chate mali návštevu a jedna pani z Maďarska mi doniesla do gulášu jej zavarané lečo. Mne sa to veľmi páčilo a chuťove výnimočné...)
morza
Nevarí sa príliš dlho ? Hodinu ? Nie je z toho kaša ?
marienka44
V Madarsku robia naopak: najprv na cibulu daju rajciny, aby sa rozvarili a potom neskor pridaju na kratky cas papriku.Potom je chrumkava, nerozvarena. Dokonca niekto spravi najprv rajcinovy pretlak a tym zalieva v pohari udusenu pariku. :-)
izabella929
morza.-) ja nerobím polotovar, ale hotové jedlo, ktoré otvoríš a papkáš... ale ver mi, že je vynikajúce...za tú hodinu, je to akurát....)
aroooo
no aj mne sa zdá veľa hodinu variť, to musí byť "kečup".Ja zvyknem papriku len trochu povariť, /blanžírovať/, pridať rajčiny, trochu obvariť a horúce plniť do pohárov a sterilizovať len aby chytilo viečko a potom, lebo ľúbim s vajcom len ho ohrejem v kastróliku, pridám rozšľahané vajcia a keď sú uvarené je aj lečo a za 5 min. je fajn chrumkavé,krásne rezančeky papriky a aj rajčiny skoro celé. Robila som aj tak, že na dno pohára trochu pokrájaných rajčín, potom paprika pokrájaná na rezančeky posolená, čím trochu "zvädla" na vrch zas rajčiny, zavariť.No každý podľa svojej chuti.
evanaaa
Mne sa toto celkom pozdáva, treba skúsiť aspoň pár pohárov. Ja naopak nemám rada " chrumkavé", mne to skôr pripadá tvrdé, ale viem, že veľa ľudí to nechce " namäkko". len ak robm lečo ( varím si ), dám dosť cibule a viac papriky ako paradajok, tu je to naopak.
izabella929
aroooo...ja píšem hnd na začiatku, že toto leči už nijak neupravujem, otvorím pohár a jem...polotovary nevyrábam, nepáčia sa mi chuťovo...vyskúšajte,potom to odsudzujte...alebo ani nemusíte vyskúšať,.-)
cinkla
Aj mna ten recept prekvapuje. Mam tiez vlastnu zahradu a dlhorocne skusenosti , ale davam prednost zachovaniu vitaminov a prirodnej chuti. Ked pripravujem leco na zimu, tiez podusim vela cibule do sklovita, na to dam pokrajanu papriku, osolim, chvilku ju podusim, pridam pokrajane paradajky, znova chvilku podusim a este horuce plnim do cistych zavaracich poharov . Dam ich do hrnca sterilizovat - ked zacne voda vriet necham ju 1 minutu varit, potom ju vypnem a pohare prelozim do deky, kde zostanu kym celkom nevychladnu, alebo tu poslednu davku necham v hrnci do druheho dna. Postup je teda podobny, akurat dusim tu zeleninu max. 2 x 10 minut a nedavam tam ziadnu praskovu papriku a uz v ziadnom pripade ziadnu vegetu. Je to zbytocne dochucovadlo, ktore je do prirodnej zeleniny skoda. Ked si na nu zvykneme, tak uz bez nej nedokazeme uvarit takmer nic ( je to tak izabella929 ?), vsetko sa nam bude zdat bez chuti. To robi ten chemicky zvyraznovac chuti. A to predsa u cerstvej dobrej zeleniny nie je treba.
Ale dakujem za radu, ze sa leco nemusi sterilizovat. Vyskusam to, aj ked ho urcite predtym nebudem varit hodinu ci viac. Chystam sa vyskusat aj ten baklazan. Takze za obidve inspiracie dakujem a prajem nam vsetkym vela dalsich dobrych receptov - ak sa konecne dostanem do tej mojej ,nestastne zablokovanej , kucharskej knihy . Vsetkym kucharockam, kucharom i redakcii : VESELE VIANOCE !
ycherav
recept na výborné lečo:papriku podusiť na oleji,pridať baklažán,zelenú fazuľku,jemne osoliť,pridaťparadajky narezané na mesiačiky,pomer podľa úrody v záhrade,nakoniec dávam trochu petržlenovej alebo zelerovej vňate,musí to plávať v paradajkovej šťave,plním do fliaš,dá sa dať aj tekvica alebo cuketa,vysterilizovať,je výborné a každé iné,tak sa nezunuje,skúste.
eviana
A ja by som veru hneď ochutnala @izabella929 toto Tvoje lečo, mne sa veľmi páči, že rovno otvoríš pohárik a môžeš jesť... praktické a isto veľmi chutné :)
izabella929
@eviana...rob ím toto lečo podľa receptu mojej priateľky z Miškolca...keď som ešte vlastnila vinohrad, robili sme vonobranie a varili guľáš v kotli, priniesla svoju verziu leča...guľáš bol už hotový, lečo sme tam nedali , ale zato som ho malou lyžičkou vychutnávala priamo z pohára.. samozrejme mi porozprávala o jeho príprave a od vtedy varím iba toto..teší ma, že sa ti páči.-) ďakujem..