Jelení chrbát
Jelení chrbát

Zaúdený jelení chrbát s orechovo-jablkovým pyré

Tibor Samaranský a Martin Maslančík
z vlastného GreenFood Restaurant v Piešťanoch - Ratnovciach, 13. novembra 2017
Zaúdený jelení chrbát s orechovo-jablkovým pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Veľa ľudí si myslí, že orechy sú doménou sladkej kuchyne. Nie je to však pravda, patria aj do slaného kulinárstva. Dokážu dobre doplniť mäsové Zobraziť celý popisVeľa ľudí si myslí, že orechy sú doménou sladkej kuchyne. Nie je to však pravda, patria aj do slaného kulinárstva. Dokážu dobre doplniť mäsové a rybacie jedlá, obohacujú rôzne druhy omáčok a dipov.

4
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
150 g očistené
120 g (pekanové, lieskové a vlašské)
50 g
50 ml
25 g




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme, osušíme a osolíme. Do hrnca vložíme dve hrste sena, zapálime a položíme naň parák, na ktorý poukladáme osolené mäso. Prikryjeme pokrievkou a necháme, kým sa všetok dym nestratí.

  2. 2

    Medzitým na panvici speníme med, pridáme na kocky pokrájané jabĺčka a na miernom ohni dusíme domäkka. Na ďalšiu panvicu dáme rozpustiť polovicu masla, ktoré prepustíme a opečieme na ňom orechy. Väčšinu orechov vložíme do mixéra a pridáme udusené jablká bez šťavy. Všetko spolu rozmixujeme na kašu a pred koncom pridáme portské víno. Jablká ďalej už tepelne neupravujeme.

  3. 3

    Zaúdený jelení chrbát opečieme na panvici s druhou polovicou prepusteného masla z každej strany tak, aby zostal v strede ružový a šťavnatý. Servírujeme s pyré a opečenými orechmi.

Diskusia k receptu

denisscha
Ouuu tak to teda vyzera dobre. Mys me si ku grilu objednavali take dosticky na udenie, no jeleninu sme v nom teda este nepripravovali. Skusali sme tak zatial len kacicu a ta bola veru skvela :)
jozka2
Zaiste s tymi orechami musi byt vyborna.Pripravujem s orechovou omackou kuracinu podla gruzinskeho receptu samozrejme aj s ich korenim.Je to novorocna gruzinska kuracina a je fantasticka,trochu pikantna.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia