Zaúdený jelení chrbát s orechovo-jablkovým pyré

Tibor Samaranský a Martin Maslančík
z vlastného GreenFood Restaurant v Piešťanoch - Ratnovciach, 13. novembra 2017 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »

Zaúdený jelení chrbát s orechovo-jablkovým pyré Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Veľa ľudí si myslí, že orechy sú doménou sladkej kuchyne. Nie je to však pravda, patria aj do slaného kulinárstva. Dokážu dobre doplniť mäsové a rybacie jedlá, obohacujú rôzne druhy omáčok a dipov.

4
porcie
10 min
príprava
50 min
tepelná úprava

Suroviny

600 g
150 g očistené
120 g (pekanové, lieskové a vlašské)
50 g
50 ml
25 g
Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Mäso umyjeme, osušíme a osolíme. Do hrnca vložíme dve hrste sena, zapálime a položíme naň parák, na ktorý poukladáme osolené mäso. Prikryjeme pokrievkou a necháme, kým sa všetok dym nestratí.

  2. 2

    Medzitým na panvici speníme med, pridáme na kocky pokrájané jabĺčka a na miernom ohni dusíme domäkka. Na ďalšiu panvicu dáme rozpustiť polovicu masla, ktoré prepustíme a opečieme na ňom orechy. Väčšinu orechov vložíme do mixéra a pridáme udusené jablká bez šťavy. Všetko spolu rozmixujeme na kašu a pred koncom pridáme portské víno. Jablká ďalej už tepelne neupravujeme.

  3. 3

    Zaúdený jelení chrbát opečieme na panvici s druhou polovicou prepusteného masla z každej strany tak, aby zostal v strede ružový a šťavnatý. Servírujeme s pyré a opečenými orechmi.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist