Zaúdený jelení chrbát s orechovo-jablkovým pyré
z vlastného GreenFood Restaurant v Piešťanoch - Ratnovciach, 13. novembra 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Veľa ľudí si myslí, že orechy sú doménou sladkej kuchyne. Nie je to však pravda, patria aj do slaného kulinárstva. Dokážu dobre doplniť mäsové a rybacie jedlá, obohacujú rôzne druhy omáčok a dipov.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
150 g očistené |
|
120 g (pekanové, lieskové a vlašské) |
|
50 g |
|
50 ml |
|
25 g |
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Mäso umyjeme, osušíme a osolíme. Do hrnca vložíme dve hrste sena, zapálime a položíme naň parák, na ktorý poukladáme osolené mäso. Prikryjeme pokrievkou a necháme, kým sa všetok dym nestratí.
- 2
Medzitým na panvici speníme med, pridáme na kocky pokrájané jabĺčka a na miernom ohni dusíme domäkka. Na ďalšiu panvicu dáme rozpustiť polovicu masla, ktoré prepustíme a opečieme na ňom orechy. Väčšinu orechov vložíme do mixéra a pridáme udusené jablká bez šťavy. Všetko spolu rozmixujeme na kašu a pred koncom pridáme portské víno. Jablká ďalej už tepelne neupravujeme.
- 3
Zaúdený jelení chrbát opečieme na panvici s druhou polovicou prepusteného masla z každej strany tak, aby zostal v strede ružový a šťavnatý. Servírujeme s pyré a opečenými orechmi.
Tiež jelení chrbát:
Ďalšie recepty:
- 2
Diskusia k receptu