Zapražená polievka s liatím

tinca - fotkatinca, 17. apríla 2013
Zapražená polievka s liatím
Foto: tinca

Toto bola obľúbená polievka môjho detstva, často sme ju varili. A tak som si po dlhej dobe na ňu spomenula a podelím sa ako Zobraziť celý popisToto bola obľúbená polievka môjho detstva, často sme ju varili. A tak som si po dlhej dobe na ňu spomenula a podelím sa ako ju robím ja. Nie je to žiaden prebor, ale chutí skvele.

3
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL alebo olej
1 PL kopcom
1-2 strúčiky
podľa chuti
1 čl
1 čl
1/2 čl
podľa chuti
1/2 čl
 alebo pažítka
Závarka /liatie/:
2 ks
1,5 čl




Postup

  1. 1

    Najprv si nasucho opražíme rascu, aby zavoňala. Pridáme masť, alebo olej, ja robím s masťou je chutnejšia. Pridáme múku, ktorú opražíme do zlatova. Čiže pripravíme zápražku. Potom pretlačíme cesnak, mierne opražíme a nakoniec pridáme papriku, ale mimo ohňa, aby nezhorkla. Zalejeme studenou vodou,dobre rozmiešame a doplníme vodou. Tieto suroviny sú cca na 1 l polievky. Povaríme, dochutíme bielym korením a soľou.

  2. 2

    Liatie si pripravíme tak, že rozšľaháme vajíčka, do ktorých pridáme detskú krupicu,ktorá nám polievku aj trošku zahustí. Za stáleho miešania pridávame tenkým prúdom liatie. Ešte krátko povaríme.

  3. 3

    Nakoniec rozmrvíme majorán a pridáme nasekanú petržlenovú vňať, ale môže byť aj pažítka, zelerová vňať a.p. Čím viac byliniek, tým je chutnejšia. Polievku podávame s opečenými chlebovými krutónmi, ale ja ju mám najradšej s nadrobeným starším chlebíkom. Dobrú chuť!

    Zapražená polievka s liatím - obrázok 3

Diskusia k receptu

mijaita
krasna, vyborna, kus krku do ni vyvarit jeste by to chtelo :-)

mijaita
Mimochodem uzenou papriku pouzivam do vseho kam davam cervenou papriku.
Je fantasticka!
mijaita
@tinca proc davas k majorance jeste bylinky? Je aromaticka, vyborna, hodi se k paprice. Ale jeste petrzelku nebo snitlik ? Ja bych to nedala.
Ale vec vkusu, samozrejme :-)
tinca
@mijaita majoránky dávam minimum a bylinky mám rada aj pre chuť aj pre vzhľad. Dala som len petržlen,áno je to vec vkusu. Kto nechce vynechá.
mijaita
@tinca tvoje polevka se mi nesmirne hodila, mela jsem hlad od rana a vecere s prateli daleko. Tak jsem skocila k plotne a hned spachala! Sekam ti poklonu, fakt vyborna! Dala jsem masox a tu papriku nasypala do zpeneneho masla a pak dala do polivky. Nejlepsi korenina je opecena cibulka do ni! Vyzkousela jsem i petrzelku, snitlik... dobre, ale majoranka a opecena cibulka bylo nejlepsi. Super recept, diky !
elysa
poznám takúto- len vajko s krupicou nie, tak mám novú inšpiráciu...
jerica
@tinca osvedčená dobrá klasika,ktorá nikdy nesklame.
Robievam,aj s krupicou,jedine bez majoránky . Perfektné foto :-)
surincicka
vyzerá super, a môže tu byť veľakrát vôbec to neprekáža ani nezaberá miesto ;)
bobox
Super, už sme ju doma dávno nerobili, tak cez víkend príde na rad.
gucz
dá sa do polievky použiť aj drvená rasca miesto celej? Celú keby som tam dala, asi by mi to deti nejedli
baba
Aj ja takú polievku robievam, je vynikajúca a moje deti ju majú veľmi radi a tiež ju varia svojim deťom. Aj v nedeľu som ju varila, lebo sa nám nechcelo mäsovej.
tinca
@ankabanka "Varecha"má mnoho rcp, z ktorých z každého druhu sú tu desiatky. Nie je to zakázané,každý do receptu vnesie niečo nové. Mimochodom ani neviem o tom,že je súťaž na polievky, posledne sem chodím zo zdravotných dôvodov pomenej, takže neboj sa o výhru:)
A ďakujem za komentáre,včetne rád.
tatranka007
@ankabanka mne je jedno kolko je tu podobnych receptov. Tato polievka je super a pochybujem ze by ju sem dala @tinca koli sutazi. Pozri kolko starych varechacok sa sem vratilo koli sutazi a po mesiacoch ci rokoch teraz pridavaju polievky. Kde boli doteraz?
ankabanka
co sa hnevate na mna, vsak som povedala ibanazor, ktory tu nie je novy, ze staci pridat obrazok ked ju varite /uz k existujucemu / receptu. Same vravite, ze je tu uz rovnakych receptov mnoho a nicim sa nelisia / napr tu iba mjorankou?/??
A ked sa stare varechacky spat vracaju, je to asi len k dobru mozno sa varecha vrati k tomu cim bola.

ja sama ju varim momentalne kazdy druhy den kamaratke ktora koji babuliatko avsak bez vela korenin taku hlupejsiu, ved tato je zaklad polievok nie???
a tu uz recpty existuju, tak na mna nezacnite vypisovat vase komplexy.
frezia68
@ankabanka :súťaž má vyhrať recept,ktorý si Varecháči najviac uložia do KK.Takže ak obídeš,nie je problém,nie?
frezia68
@tinka :hanba-nehanba,ja tú mletú údenú papriku som ešte vždy nekúpila,ale si ma inšpirovala,takže vyskúšam podľa Teba.Polievku robievam.....výborná a tiež pridávam petržel,pažítku,len majoránku nie,takže nabudúce...:-)
manya
u nás sa varila bez byliniek a krupice len s rascou, tak je pre mňa skoro iná, skúsim aj takto.
helanka
polievky v kazdom prevedeni su dobre pre toho kto ich vari tak ako je zvyknuty. naco zbytocne reci. mne tu veru nase aj chybaju
1947
varila som dnes takúto polievočku, ja ju volám vajcovka, kým som nevarila, nemala som ju rada, potom keď som začala variť ja , prišli deti
atď sa stala našou obľúbenou.
mijaita
I kdyz jsem uz shora hodnotila, mohu ted jeste gratulovat k vyhre - gratuluji @tinca !
lebka
nemam doma udiaren tak udenú papriku nepoužívam.....
eviana
@tinca , krásna a isto chutná a voňavá polievočka... Pripomenula mi obdobie po pôrode, keď mi takú maminka varievala, aby som mala mliečko :) A na údenú papričku tiež nedám dopustiť, dá jedlu celkom iný rozmer :)
tinca
@eviana máš pravdu a veru už mám málo, väčšinou si údenú papriku kupujem na jarmoku,tak už len na baníckom. Vraví sa, že táto polievočka je dobrá pre rodičky:)
radost
@tinca
pozdravujem..dnes idem navariť túto polievku-tiež spomienkovo na časy minulé..jednoduchá..rýchla..chutná..:-)
wingrid
Máme veľmi radi zapraženú polievočku, robíme ju bežne, ale skúšala som tento Váš receptík o a má super mega ohlasy od mojich stravníkov, tá krupica a bylinky bomba. Ďakujem....
kimlo
Výborná je, tiež som vynechal majoránku a dal viac krupice. Odporúčam :-p


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia