Zapražená polievka s liatím

Autor receptu: tinca

Toto bola obľúbená polievka môjho detstva, často sme ju varili. A tak som si po dlhej dobe na ňu spomenula a podelím sa ako ju robím ja. Nie je to žiaden prebor, ale chutí skvele.

3
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si nasucho opražíme rascu, aby zavoňala. Pridáme masť, alebo olej, ja robím s masťou je chutnejšia. Pridáme múku, ktorú opražíme do zlatova. Čiže pripravíme zápražku. Potom pretlačíme cesnak, mierne opražíme a nakoniec pridáme papriku, ale mimo ohňa, aby nezhorkla. Zalejeme studenou vodou,dobre rozmiešame a doplníme vodou. Tieto suroviny sú cca na 1 l polievky. Povaríme, dochutíme bielym korením a soľou.
  2. Liatie si pripravíme tak, že rozšľaháme vajíčka, do ktorých pridáme detskú krupicu,ktorá nám polievku aj trošku zahustí. Za stáleho miešania pridávame tenkým prúdom liatie. Ešte krátko povaríme.
  3. Nakoniec rozmrvíme majorán a pridáme nasekanú petržlenovú vňať, ale môže byť aj pažítka, zelerová vňať a.p. Čím viac byliniek, tým je chutnejšia. Polievku podávame s opečenými chlebovými krutónmi, ale ja ju mám najradšej s nadrobeným starším chlebíkom. Dobrú chuť!