Zapražená polievka s liatím
Autor receptu: tinca
Toto bola obľúbená polievka môjho detstva, často sme ju varili. A tak som si po dlhej dobe na ňu spomenula a podelím sa ako ju robím ja. Nie je to žiaden prebor, ale chutí skvele.
3 porcie |
5 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si nasucho opražíme rascu, aby zavoňala. Pridáme masť, alebo olej, ja robím s masťou je chutnejšia. Pridáme múku, ktorú opražíme do zlatova. Čiže pripravíme zápražku. Potom pretlačíme cesnak, mierne opražíme a nakoniec pridáme papriku, ale mimo ohňa, aby nezhorkla. Zalejeme studenou vodou,dobre rozmiešame a doplníme vodou. Tieto suroviny sú cca na 1 l polievky. Povaríme, dochutíme bielym korením a soľou.
- Liatie si pripravíme tak, že rozšľaháme vajíčka, do ktorých pridáme detskú krupicu,ktorá nám polievku aj trošku zahustí. Za stáleho miešania pridávame tenkým prúdom liatie. Ešte krátko povaríme.
- Nakoniec rozmrvíme majorán a pridáme nasekanú petržlenovú vňať, ale môže byť aj pažítka, zelerová vňať a.p. Čím viac byliniek, tým je chutnejšia. Polievku podávame s opečenými chlebovými krutónmi, ale ja ju mám najradšej s nadrobeným starším chlebíkom. Dobrú chuť!