Zapekané zemiaky s baklažánom

tetrisss - fotkatetrisss, 7. augusta 2012
Zapekané zemiaky s baklažánom
Foto: tetrisss

Recept je taka slovenská variácia na stredomorskú kuchyňu :).

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
1 ks
3 ks
1 ks
200 g
200 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Baklažán ošúpeme, nakrájame na pol centimetrové plátky, uložíme na tanier a mierne posolíme, necháme asi 10 minút stáť. Zemiaky umyjeme, dáme do vody a uvaríme do polomäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme.

  2. 2

    Mäso spolu umyjeme, nakrájame na kocky a pomelieme nie celkom najemno. Cibuľu očistíme, pokrájame na kocky a na panvici opražíme na oleji, pridáme pomleté mäso a miešame, aby sa nám nespojilo, ale vytvorili sa také malé hrudky. Okoreníme, dáme vegetu a osolíme podľa chuti, udusíme. Vyberieme z panvice.

  3. 3

    Na panvicu dáme trochu oleja, paradajky nakrájame na pol centimetrové plátky, na oleji jemne opečieme, vyložíme na tanier, následne okvapkáme baklažány a tiež opečieme na oleji.

  4. 4

    Do hlbokého, stredne veľkého plechu dáme na kolieska nakrájané tri zemiaky, na ne uložíme opečené paradajky, na to baklažány, vyhrnieme udusené mäso a na vrch dáme zvyšné nakrájané zemiaky. Dáme do rúry na 200 st. Pečieme 15 minút, potom v smotane rozmiešame podľa chuti vegetu, dáme pozor, aby sme to neprehnali so slanou chuťou a ešte pridáme pažítku, kľudne aj sušenú. Touto zmesou zalejeme celý povrch zemiakov a pečieme ešte asi 45 minút, kým nie je povrch zlatý. Necháme trochu oddýchnuť, aby sa všetka tekutina vsiakla, ja som už nemala čas a tak ju tam vidieť. Príloha šalát.

    Zapekané zemiaky s baklažánom - obrázok 4

Diskusia k receptu

kimika
hmmm, určite to vyskúšam :) dávam do KK
amelia11
vyskúšala som...chutné, len 6 ks zemiakov je veľmi málo..
ivetkaf
Takze toto jedlo sa povodne vola Musaka a patri ku greckym a egyptskym jedlam. Par vyskusanych tipov odo mna: do fasirkoveho masa pridajte nadrobno nakrajanu zelenu papriku, cibulu, podla chuti aj cesnak, cerstvu petrzlenovu vnat a mätu - da vybornu chut. Tie paradajky pred ukladanim na maso nemusite opekat, mozu byt aj surove a na konci mozete posypat struhanym syrom a este na chvilu zapiect. Ak vyskusate, dajte mi vediet :)
2010
Tradicne sa to robi, ze baklazan je ten ktory je bud z casti oprazeny alebo ugrilovany pred tym ako to ide do rury ( na fotke este jedna vrstva chyba).


angast
@2010
si ma sklamal . A tak to krásne na prvý pohľad vyzeralo ako
grilované makrely a ono zelenina.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia