Foto: pusta
Zapekané kolienka máme radi najmä s údeninou a syrom. Je to rýchly obed i večera, ktorá chutí s doma nakladanou uhorkou alebo domácou čalamádou.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
3 - 4 ks celé |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 ks stredne veľkej |
|
3-4 ks podľa veľkosti pekáčika |
|
30 g na vymazanie pekáčika |
|
5-6 PL |
|
|
|
doma nakladané |
|
domáca |
|
Postup
-
1
Pripravila som si potrebné suroviny.
-
2
Očistenú cibuľu som na jemno pokrájala.
-
3
Uvarenú údenú krkovičku som pokrájala na malé kocky, môže byť aj iná údenina.
-
4
Nastrúhala som syr, mala som tekovský údený salámový syr, ale môže byť aj iný.
-
5
Cibuľu som osmažila na oleji do ružova a nechala vychladnúť.
-
6
Kolienka som uvarila v slanej vriacej vode podľa návodu na obale - cca 10 minút. Nepreplachovala som ich v studenej vode, potom lepšie lepia. Nasypala som ich ešte teplé do maslom vymazaného pekáčika a...
-
7
...premiešala som ich s osmaženou cibuľkou a čerstvo mletým čiernym korením.
-
8
Pridala som nastrúhaný syr a znovu som celé premiešala. Strúhaný syr je výborným lepidlom a zároveň príjemne jedlo dochutí.
-
9
Pridala som pokrájanú údenú krkovičku a znovu premiešala.
-
10
Do misky som rozklepla vajcia, osolila som ich len mierne, lebo krkovička a syr sú slané dosť. Rozšľahané vajcia som pridala ku kolienkam a celé som ešte raz spolu premiešala.
-
11
Potom som povrch lyžicou uhladila a pokládla plátkovým syrom, mala som ementál. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 20 minút.
-
12
Zapečené kolienka som pokrájala na obdlžžniky a podávala som s kyslými uhorkami a domácou člamádou.
Diskusia k receptu