Zapekané kolienka /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Zapekané kolienka máme radi najmä s údeninou a syrom. Je to rýchly obed i večera, ktorá chutí s doma nakladanou uhorkou alebo domácou čalamádou.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. Očistenú cibuľu som na jemno pokrájala.
  3. Uvarenú údenú krkovičku som pokrájala na malé kocky, môže byť aj iná údenina.
  4. Nastrúhala som syr, mala som tekovský údený salámový syr, ale môže byť aj iný.
  5. Cibuľu som osmažila na oleji do ružova a nechala vychladnúť.
  6. Kolienka som uvarila v slanej vriacej vode podľa návodu na obale - cca 10 minút. Nepreplachovala som ich v studenej vode, potom lepšie lepia. Nasypala som ich ešte teplé do maslom vymazaného pekáčika a...
  7. ...premiešala som ich s osmaženou cibuľkou a čerstvo mletým čiernym korením.
  8. Pridala som nastrúhaný syr a znovu som celé premiešala. Strúhaný syr je výborným lepidlom a zároveň príjemne jedlo dochutí.
  9. Pridala som pokrájanú údenú krkovičku a znovu premiešala.
  10. Do misky som rozklepla vajcia, osolila som ich len mierne, lebo krkovička a syr sú slané dosť. Rozšľahané vajcia som pridala ku kolienkam a celé som ešte raz spolu premiešala.
  11. Potom som povrch lyžicou uhladila a pokládla plátkovým syrom, mala som ementál. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 20 minút.
  12. Zapečené kolienka som pokrájala na obdlžžniky a podávala som s kyslými uhorkami a domácou člamádou.