Zapekané kolienka /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Zapekané kolienka máme radi najmä s údeninou a syrom. Je to rýchly obed i večera, ktorá chutí s doma nakladanou uhorkou alebo domácou čalamádou.
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny.
- Očistenú cibuľu som na jemno pokrájala.
- Uvarenú údenú krkovičku som pokrájala na malé kocky, môže byť aj iná údenina.
- Nastrúhala som syr, mala som tekovský údený salámový syr, ale môže byť aj iný.
- Cibuľu som osmažila na oleji do ružova a nechala vychladnúť.
- Kolienka som uvarila v slanej vriacej vode podľa návodu na obale - cca 10 minút. Nepreplachovala som ich v studenej vode, potom lepšie lepia. Nasypala som ich ešte teplé do maslom vymazaného pekáčika a...
- ...premiešala som ich s osmaženou cibuľkou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Pridala som nastrúhaný syr a znovu som celé premiešala. Strúhaný syr je výborným lepidlom a zároveň príjemne jedlo dochutí.
- Pridala som pokrájanú údenú krkovičku a znovu premiešala.
- Do misky som rozklepla vajcia, osolila som ich len mierne, lebo krkovička a syr sú slané dosť. Rozšľahané vajcia som pridala ku kolienkam a celé som ešte raz spolu premiešala.
- Potom som povrch lyžicou uhladila a pokládla plátkovým syrom, mala som ementál. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 20 minút.
- Zapečené kolienka som pokrájala na obdlžžniky a podávala som s kyslými uhorkami a domácou člamádou.