Zapekané jablká

edith - fotkaedith, 26. mája 2014
Zapekané jablká
Foto: edith

Sladké, voňavé, šťavnaté ... tak sa dá nazvať tento jednoduchý a rýchly recept, ktorý som si vylepšila po svojom. U nás doma mal Zobraziť celý popisSladké, voňavé, šťavnaté ... tak sa dá nazvať tento jednoduchý a rýchly recept, ktorý som si vylepšila po svojom. U nás doma mal veľký úspech a určite je zdravší ako koláče z cesta. Odporúčam ho hlavne ako rýchly dezert pre návštevy, či len tak na spestrenie jedálnička počas horúcich víkendov...DOBRÚ CHUŤ.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

6 ks
12 PL
12 ČL podľa chuti
2 kg
40 g (RAJO)
2 ks
12 ks
 (nemusia byť)
 v spreji




Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovice a vydlabeme jadro tak aby nám ostali v každej polke väčšie diery. Je lepšie keď sa použijú jabĺčka ktoré sú menej dozreté nakoľko nie sú také sypké a ľahšie sa s nimi pracuje. Vznikne nám 12 polovíc, ktoré opláchneme a poukladáme na plech, ktorý sme pokvapkali olivovým olejom.

  2. 2

    Ako prvé vložíme do dierok lekvár /ľubovolný podľa chuti/ je lepšie keď sa použije hustý aby sa nám pri pečení neroztiekol. Ja som použila do každej polovice cca 1 väčšiu čajovú lyžicu ovocného lekváru.

    Zapekané jablká  - obrázok 2
  3. 3

    Potom nasypeme do dierok mleté orechy, cca do každej polovice 1 väčšiu polievkovú lyžicu mletých orechov. Môžu sa použiť aj vlašské. Na ne poukladáme maslo, podľa potreby, nedá sa presne určiť gramáž ale treba naniesť toľko masla aby ho nebolo málo a ani veľa :-) ( ja som použila cca 40 g na všetky polovice ). V miske si zmiešame škoricu, škoricový cukor a vanilkový cukor. Pomocou lyžice posypeme každú polovicu jabĺčka. Netreba šetriť s posýpkou :-). Na koniec posypeme každú polovicu hrozienkami , ktoré sme si pred tým opláchli v horúcej vode. ( netreba ich dávať ale ja som ich použila ) . Medzi tým si od šťavíme pomaranče, a šťavu nalejeme na plech v ktorom máme už poukladáme naplnené jabĺčka. Môžeme ju zriediť s trochou vody. Nakoniec vysypeme do šťavy klinčeky a medzi jabĺčka poukladáme celú škoricu ( vytvorí krásnu arómu počas pečenia ). Takto to vložíme do vopred predo hriatej rúry na cca 15-20 min. a pečieme na asi 160 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať so šľahačkou. Dobrú chuť.

    Zapekané jablká  - obrázok 3

Diskusia k receptu

kukulienka71
Celý plech z tvojho obrázka by som zjedla! Je to neskutočne dobré, robievam, niekedy aj polejem jablká piškótovým cestom a po upečení vanilkovým pudingom, je to ľahší dezertík ako krémové zákusky. Výborne!!
1x edith
valeri
Jabĺčka bežne pečiem, hlavne v zime a aj tento recept sa mi páči ale musím si ho prestať pozerať, lebo neodolám..... :-))
1x edith
edith
Je to mňamka ... :-) treba vyskúšať :-)
huck
Ja si to doteraz to trochu zjednodušila - pomiešala som lekvar /marmeladu/ s mletymi orechami, pridala do toho suche hrozienka, nastruhanu citronovu koru tymto som naplnila jablka a prikryla platkom masla. No ale odteraz to este dochutim podla teba klincekami, pomarancovou stavou a škoricou. Vynikajuci napad !
1x edith




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia