Foto: edith
Sladké, voňavé, šťavnaté ... tak sa dá nazvať tento jednoduchý a rýchly recept, ktorý som si vylepšila po svojom. U nás doma mal Zobraziť celý popisSladké, voňavé, šťavnaté ... tak sa dá nazvať tento jednoduchý a rýchly recept, ktorý som si vylepšila po svojom. U nás doma mal veľký úspech a určite je zdravší ako koláče z cesta. Odporúčam ho hlavne ako rýchly dezert pre návštevy, či len tak na spestrenie jedálnička počas horúcich víkendov...DOBRÚ CHUŤ.
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovice a vydlabeme jadro tak aby nám ostali v každej polke väčšie diery. Je lepšie keď sa použijú jabĺčka ktoré sú menej dozreté nakoľko nie sú také sypké a ľahšie sa s nimi pracuje. Vznikne nám 12 polovíc, ktoré opláchneme a poukladáme na plech, ktorý sme pokvapkali olivovým olejom.
- 2
Ako prvé vložíme do dierok lekvár /ľubovolný podľa chuti/ je lepšie keď sa použije hustý aby sa nám pri pečení neroztiekol. Ja som použila do každej polovice cca 1 väčšiu čajovú lyžicu ovocného lekváru.
- 3
Potom nasypeme do dierok mleté orechy, cca do každej polovice 1 väčšiu polievkovú lyžicu mletých orechov. Môžu sa použiť aj vlašské. Na ne poukladáme maslo, podľa potreby, nedá sa presne určiť gramáž ale treba naniesť toľko masla aby ho nebolo málo a ani veľa :-) ( ja som použila cca 40 g na všetky polovice ). V miske si zmiešame škoricu, škoricový cukor a vanilkový cukor. Pomocou lyžice posypeme každú polovicu jabĺčka. Netreba šetriť s posýpkou :-). Na koniec posypeme každú polovicu hrozienkami , ktoré sme si pred tým opláchli v horúcej vode. ( netreba ich dávať ale ja som ich použila ) . Medzi tým si od šťavíme pomaranče, a šťavu nalejeme na plech v ktorom máme už poukladáme naplnené jabĺčka. Môžeme ju zriediť s trochou vody. Nakoniec vysypeme do šťavy klinčeky a medzi jabĺčka poukladáme celú škoricu ( vytvorí krásnu arómu počas pečenia ). Takto to vložíme do vopred predo hriatej rúry na cca 15-20 min. a pečieme na asi 160 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať so šľahačkou. Dobrú chuť.
- 2
Diskusia k receptu