Zapekané bravčové rebrá na kapuste a zemiakové gánice

izabella929 - fotkaizabella929, 15. decembra 2011

Veľmi chutné jedlo.Nie je náročné ani na čas, takže ho robím rada.Hodí sa ako sviatočné jedlo na Vianočný stôl.

40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g
300 g
2 ks
200 g
4 lyžice
 podľa potreby
štipka
2 lyžice
2 ks




Postup

  1. 1

    Rebrá som umyla. Do rajnice som pripravila bravčovú masť, na ňu som pokrájala cibuľu a cesnak popražila a pridala som na malé kúsky pokrájané rabrá.Podliala som ich troškou vody a dusila do mäkka. Zatial som očistila zemiaky a dala variť do osolenej vody. Zemiaky sa musia uvariť úplne na mäkko.Do druhej rajnice som dala masť, pokrájala cibuľu a keď sa popražila , pridala som sudovú kapustu, posypala čiernym korením a dusila chvíľu pod pokrievkou.Z uvarených zemiakov som zliala vodu do nádoby, lebo ju budem potrebovať.Zemiaky som popučila a postupne som začala pridávať múku a vodu.

  2. 2

    Zemiaky som znovu dala na sporák a postupným pridávaním múky a vody sa zemiaky čím ďalej , tým viac zahusťovali. Nechala som ich ešte chvíľu fučať..odstavila som ich a keď trošku ochladli rozbila som do nich 2 vajcia a ešte poriadne vymiešala.Upečené rebrá som vybrala z rajnice.Aj kapusta sa už udusila. Na dno veľkej zapekacej misy som uložila polovicu udusenej kapusty, na ňu som začala striedavo ukladať rebrá a zemiakové šklbance a to tak, že som lyžicu namočila do masti, nabrala som a vyklopila do zapekacej misy vedľa uloženého rebra.Striedala som jedno rebro, jeden šklbanec postupne, kým sa neminuli

  3. 3

    všetky ingrediencie.Vrch rebier a šklbancov so posypala zvyškom dusenej kapusty a dala do trúby zapiecť na 200 st.15 min. Za túto dobu rebrá krásne schrumkaveli aj šklbance dostali svetlozlatú farbu.Nezostáva mi nič iné, iba popriať k tejto fajnote dobrú chuť..

Diskusia k receptu

marijanka712
to jedlo je zaujímave iste ho vyskúšam , tie zemiakove škubance mi pripomínajú detstvo u starej mamy tá nám na ten spôsob nejako robila zemiaky volalo sa to fučka -ktorú podávala na tanier a poliala po vrchu s masťou aj cibulkou nevedela som presný popis tých zemiakov , ale ako som tvoj návod čitala tak mi to pripomenulo tu starej maminu fučku...
aroooo
no a teraz neviem aké mäso, raz píšeš rebrá,potom umývaš krkovičku????!!!Na obrázku to vyzerá na rebrá a tie zemiaky nevolá sa to aj po česky škubánky? Môže to byť celkom fajn jedlo.
sneica
kysla kapusta nam chuti...tento receptik si rada ulozim a vyskusam...:)
sovka62
Akási som zmätená, ale asi rebrá, krkovička sa zrejme priplietla omylom.
Včera manžel prišiel z obeda (v reštaurácii) a div nie so slzami v očiach popisoval čosi podobné tomuto receptu, len bez šklbancov a vraj aké je to dobré a mám také uvariť. A dnes nájdem tvoj recept! Veľmi pekne ďakujem.
olinka12
Robím niečo podobné ale s kuracím mäsom sme po domácej zabíjačke takže bude aj takéto niečo už aj ukladám do KK
izabella929
sovka62...je to veľmi chutné jedlo..zo zabíjačky mám celé rebro surové a to som musela skrátiť na polovice, nie je na tom moc mäska, ale v spojení s kapustou a tými šklbancami je to sýte jedlo..teším sa, ak vyskúšaš, daj vedieť, či to chutilo aj tebe.-))
izabella929
olinka12...veď tak, aj ja po zabíjačke robila, no mňamkovééé:-))iba z toho veľa nezješ naraz, je to sýte moc...
izabella929
marijanka712, dobre píšeš, aj mne to babka robievala..na druhý deň čo zostalo, tak mi upiekla na masti tiež také lyžicové šklbance..
izabella929
aroooo prepáč, dávala som večer aj tú krkovičku, som to už poplietla..Mám totiž všetky recepty v albume na Azete a každý deň ničo prenesiem sem a pracne k tomu vypracúvam texty a ingrediencie...už si dozadu 3 mesiace, ani nepamätám množstvá, tak mi to prepáčte, musím stále niečo opravovať, za sebou.
izabella929
aroooo, vieš, ja ti veru ani neviem povedať, ako je to česky a či sa jedná o to isté jedlo, lebo mám to z TVPaprika a v Maďarčine sa to volá inak..snáď by ťa mohla nasmerovať úprava tých zemiakov..čo je isté, že to sa nedá preložiť z Maďarčiny, lebo som to hladala v slovníku...v maďarčine je to,,,,ganca,,, krumpliganca...
izabella929
sneica.-) díky za komentár.-))veľa receptov tu mám z Maďarska, lebo žijem na hranici...ale mám s prekladom do slovenčiny veľa starostí, lebo mnohé slová sa priamo nedajú preložiť.. napr, tá plnená podbrušinka, čo som ju tu dala,mi narobila kopu starostí s prekladom, ani tu žijúci maďari, mi to nevedeli preložiť tak, aby pre slováka, to bolo jasné, o ktorú časť bravčoviny ide..hlavné, že je to dobré jedlo, myslím, že na názve to ani nestojí.-)
aroooo
@izabella929 nemohol by byť ten preklad krumpľová hrča, hruda, no to je jedno, viem že starká zvykla spomínať škubánky, ja ako dievča som sa o to veľmi nezaujímala ale hovorila niečo o zemiakovej kaši a vykrajovaní lyžicou a na to uškvarená cibuľa, no nejedla som to.
izabella929
aroooo , neviem, hrča sotva, pretože, keď sa to vykrojí z tej zemiakovej hustej masy, má to skôr tvar slzy...neviem to preložiť presne, ale je to krumpliganca...nakoniec, vytvarovať by sa to dalo do akejkoľvek podoby...nemyslím, že je to také dôležité, myslím, že tá chuť je origoš..fučka druhý deň opečená na masti..mám taký recept, ale som ho asi sem nepridala.Keď sa to vykrojí, už sa to nepolieva škvarenou cibuľou, ale tá fučka ako celok, čiže kaša sa polieva..aj tento recept mám na Azete...
izabella929
aroooo, pretože ťa mám rada, tak tebe aj sebe pripomeniem sladké detstvo pri fučke...tak sa pozri na ten obrázok, ktorý idem teraz pridať, či je to ono, čo sme ako deti papkali...
evanaaa
To rebro je akože bôčik? Ten môže byť s kosťou alebo bez. A šklbanky sú tuším nejaké regionálne jedlo u nás, neviem si spomenúť ale už som to videla. A spolu to môže byť celkom dobré. Aj keby sa pokryla tá kapusta a rebierka súvislou vrstvou tej kaše - fučky a posypala cibuľkou, ani to by nmeuselo byť zlé, dá sa kombinovať.
marienka44
@Izabella929 ,ja sa chcem spytat, ako si na drobno krajala tie rebra. Ved rebro je kost a ta sa musi len sekacikom preseknut. Iba ze bolo rebro bez kosti. :-)
izabella929
evanaaa, nuž ide o rebro..ja som to nekupovala , mám to z mojej zakálačky a je to bez tej hrubej mastnej časti, čo sa predáva v obchode..mohlo by sa to kombinoať aj tak, ako to píšeš...to záleží od teba, aké to chceš mať..
izabella929
marienka44..vysvetlím...teraz som písala evane, že je to zo zabíjačky...neviem, či si mala takúto možnosť, ale u nás sa celé robro vyreže po dlžke a údi sa..ja som nezaúdila, nechala som surové... a teraz po dva rebrá to mám nasáčkované v mrazničke...čiže 2 dlhé rebrá a rozťala som ich sekerou na polovicu, tak vznikli krátšie rebierka...a musím ti potvrdiť, že je na tom vynikajúce jemné mäsko, ale je fakt málo, len tak na maškrtenie...a bôčik je niečo iné, ten sme použili: spodnú časť sme oddelili a vznikla vynikajúca podbrušinka na plnenie, je to tenký pás mäska vysoké 4 cm. a potom je tá mastná časť bôčika, ktorú použijeme na obarkovú slaninku, keď je pekne prerastená mäsom, alebo sa oderie koža a ide na masť.
izabella929
marienka44 ešte k tej otázke na drobno krájanie..Celé rebro bolo dlhé asi 70 cm a šírka rebra bola asi 40 cm. a teraz som tých 40 cm preťala sekerou na polovicu, takže išlo na pekáč 20 cm dlhé rebro a na šírku asi 15 cm..to, čo vidíš na pekáči...ja v obchode bravčové mäso nekupujem..ak niečo nepochopili, opýtajte sa...na tom pekáči je 8 kuskov, po 2 rebrá 10 cm.dlhé a asi odhadom 8 cm šírka..to nie je mastné, je to lahodné mäsko..
izabella929
čo sa predáva v obchodoch, je všetko spolu aj rebrová časť aj mastná časť...my to rozdelíme...mám čisté rebrá bez masti a osobitne bôčik...ako som písala , ak je prekne prerastený, ide na obarkovú slaninku, ak nie je prerastený, pokrája sa na slaninu a koža sa zderie a ide buď do kotla a melie sa do jaterníc a tlačenky, alebo ju zaúdime a hodíme do fazuľovice..na tej zabíjačkovej mise, je ten prerastený bôčik, ako obarková slaninka..kuk tam...
janamaria
zabudla som napisat ze vajicka sa tam nedavaly.ako pise izabella,vyzeralju ako slzy.pdavala sa to v postne dni.oprazena cibulka na masle na povyrch a zapija sa z kislym mliekom.
izabella929
@janamaria ,je to možné, že sa volajú džadky...to je pravda, že vajíčka sa do nich nedávajú a lyžicou namočenou do masti sa vykrajujú také slzy..potom sa to všetko dá zapiecť do trúby..ďakujem pekne za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia