Zapekaná focaccia
Zapekaná focaccia s morušovým džemom
Autor receptu: redakcia
Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať
zeleninu a ovocie do džemov, kompótov,
čalamád, pyré či sirupov, aby sme si ich potom
mohli dopriať po celý rok. Často im však uloženie
do nálevov a dlhšie uskladnenie doslova pomáha
a chuťovo ich zdokonaľuje. Preto rád nadväzujem
na tradície slovenských gazdiniek a pridávam aj
nové, neobvyklé nápady.
Postup
- Moruše zbavíme stoniek, zmiešame
s cukrom a vytlačíme šťavu z citróna.
Premiešame a necháme odstáť
12 hodín. Celú zmes potom prevaríme
a pridáme agar, potom ešte celú zmes
povaríme 5 minút.
- Hotový džem, ktorý môžeme ešte rozmixovať,
nalejeme do pohárov a uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom
a necháme vychladnúť.
- Focacciu rozkrojíme, pokvapkáme
olivovým olejom a jemne opečieme,
potom potrieme morušovým džemom
a prekryjeme plátkami syra brie.
Dáme na plech a zapekáme na 180 °C
asi 5 minút.