Zapečené topinambury ako príloha...

frezia68 - fotkafrezia68, 17. októbra 2011
Zapečené topinambury ako príloha...
Foto: frezia68

Emanuel na Prime pripravoval nedávno zapečené topinambury za asistencie p.Bartošku a dúfam,že som si ho zapamätala.Nepredpokladala som,že kúpim topinambury a preto som nezapisovala,hoci inokedy Zobraziť celý popisEmanuel na Prime pripravoval nedávno zapečené topinambury za asistencie p.Bartošku a dúfam,že som si ho zapamätala.Nepredpokladala som,že kúpim topinambury a preto som nezapisovala,hoci inokedy mám papier s perom pri okuliaroch a píšem všetko,čo ma zaujme a nepoznám.Tak idem na to :-)))

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
30g
30g na strúhanie
120 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetko potrebné k zapečeným topinamburom... a čo sme zabudli odfotiť,priložíme podľa receptu.

    Zapečené topinambury ako príloha... - obrázok 1
  2. 2

    Pán Emanuel mal k dispozícii krásne rovné "tyčinky",ktoré ľahúčko ošúpal.Pri čistení týchto sme sa nasmiali,lebo prapodivné ,bizarné výtvory nám uvoľnili fantáziu a hľuzy nám pripomínali všeličo možné,až nám tiekli slzy od smiechu.Takže umyjeme,očistíme...

  3. 3

    Očistené hľuzy nakrájame na krúžky a dáme na panvicu udusiť na masle asi 10 minút.Surové chutia asi ako kaleráb a robí sa z nich šalát,možná pridám recept.

  4. 4

    Potom rozpučíme,mlieko rozšľaháme so žltkom a soľou,spojíme a dáme do zapekacej misy,posypeme strúhaným syrom a pečieme asi 1O-15 min. na 170°C., kým sa syr zapečie do zlatej farby.Takto upravené topinambury môžeme podávať s rôzne upravenou zeleninou.Emanuel pripravil gratinované paradajky a k tomu tieto zapečené topinambury ako prílohu.Ja som urobila hlavné jedlo s oblohou.

  5. 5

    Topinambur pomáha pri liečení cukrovky,obezity,vysokého cholesterolu,pri detoxikácii organizmu,reguluje krvný tlak,tráviaci systém a chráni pečeň i obličky.To som kdesi vyčítala a podľa toho by sme ho mali konzumovať častejšie.Ale ak ho nemáme v záhradke,málo kedy ho dostať a tak konzumujeme lieky :-( ,lebo ktosi múdry zakázal jeho pestovanie ( a tým aj predaj).Fotka ako obyčajne nekvalitná,lebo sme to večerali a pri nekvalitnom osvetlení ...čo už?

Diskusia k receptu

hubata
joj, topinambury som voľakedy pestovala (teda samé sa pestovali), škoda že som vtedy nevedela o tomto recepte..... Ja som z nich robila len šalát a opekala na masle. Ale ukladám, čo keď náhodou budem mať zasa raz záhradu?
evanaaa
Hubata, snaž sa čím skôr, potom by si ma mohla zásobiť. Prečo ich nedostať ( aspoň babky niekde nam trhu).
dorisa
Vraj sa tieto sladké zemiaky už nesmú pestovať(vraj sú invazívne!?!), ja ich mám na záhrade, ale neviem, kedy úrodu zberať, vysoké byle.... a pod nimi skoro nič, tak neviem, či to idem vydusiť,alebo potajme nechám do budúceho roku a budem sa tváriť, že tam nie sú. Už som sa tešila na jedlá...ale zatiaľ nič.
frezia68
@dorisa :vraj najlepšie sú na jar a na jeseň,ani mráz im neškodí,tak môžeš aj teraz vykopať.Čo by si to vydusila,keď si ich ustrážiš?Ale sama som ich nepestovala,možná niekto pridá skúsenosť :-)
mariaklara
@dorisa , ja by som ich nevydusila, ja ich radšej nechám v záhrade. @evanaaa , mám tu diskusiu na túto tému, skús si to pozrieť, Rastlina mi vyrástla do 2 m, vôbec to nebolo náročné vypestovať, len som ju občas poliala, nakoľko bolo suchšie leto. Recept si ukladám:)
1x balu5
danculka
@dorisa má pravdu sú vyhlásené za invazívne rastliny, ako aj boľševník atd.,ale na druhej strane,to propagovali pre diabetikov namiesto zemiakov..receptík môžeme vyskúšať,okolo Hrona je toho plno...
ela77
Boľševník a jemu podobné sú aj škodlivé zdraviu.Ale topinambur sa dá predsa ustrážiť a keď by aj nejaká tá hľuzka vzišla neplánovane, nie je problém keď je ešte malá rastlinka a navyše, tak ju zlikvidovať, pokiaľ nevytvorí hľuzy.Ja som ich včera práve vyberala. Až potom som niekde čítala, že nevydržia dobre na suchu. Dali sme ich do vedra s pieskom, tak uvidím. Nechala som dva korene v zemi, mohla som radšej viac, len keď by mrzlo, tak by som ich asi ťažko dostala zo zeme a keď ich nechám tak neviem, či sa do nich nepustia myši. Len ten ich tvar. Budú sa ťažko čistiť, ale nevzdám sa ich, lebo mám tiež nejak v neporiadku cukor.
ela77
zabudla som pripísať, že recept je pre mňa veľmi aktuálny. Vďaka
hubarka35
zaujal ma receptík-premyšlam kde vziat topinambur-ved akolo rieky Nitry jeho toho neúrekom-fakt invázia-len neviem či to môžem tam íst vykopat-čo radíte?
ela77
@hubarka35 , mali by ťa ešte aj pochváliť, že likviduješ inváznu rastlinu!!!!
frezia68
@hub árka35:aj ja si myslím,že Ťa môžu len pochváliť :-))) a ďakujem všetkým za komentáriky.
klaura
sú to korene tých pekných žltých kvietkov, čo hojne rastú okolo vody a kvitnú na jeseň? aj by som si išla nakopať, len som nevedela, či to nie sú dáke divé ... :)
jatanika
áno @klaura , to bude ono ... slnečnica hľuznatá ... u nás pôvodná, divá forma neexistuje ... len tie čo sa rozšírili zo záhrad
ela77
@dorisa , mne zakvitli až teraz, ale už som ich zrezala a časť vykopala, len stále neviem ako ich najlepšie uskladniť, hoci som ich už pestovala (teda ako @hubata písala-samé sa pestovali), neviem ako a v čom ich nechať na zimu, okrem tých vonku, lebo pri zamrznutej pôde ich vonku nedostanem zo zeme.
hubarka35
dakujem za odozvu,ved prečo by sme to mali kupovat-ked to hojne rastie všade naokolo.....
scarlet0503
Ahoj my máme zasadené topinambury a máme ich veľa ak by ste mali niekto záujem predali by sme. Tento receptík určite vyskúšam :-)
nojaadka
@hubata - aký šalát si robila z topinambur? ja sa priznám, že mi echtr lezú na nervy. Traktor nám ich pri každoročnej orbe (hoci plytkej) rozťahá po celom poli a fakt a toho nedá zbaviť! Ale na malej záhradke by sa to ustriehnuť dalo.
No a keďže som životný optimista, povedala som si, že namiesto sústavného boja proti nemu, ho začnem využívať. Tak privítam každý nápad. Ďakujem vopred!
ivan14
Tak topinambury mám na cca jednom čtverečním metru (namouduši!) a sklidím jich asi 12 kilo. Ničím je nehnojím - proč? Rostou samy. Jenže je nemohu jíst, protože mi jaksi poněkud zrychlují trávení. Ale slepice a králíci nic nenamítají. Takže je pěstuji jako krmení, jen tak pro legraci. Jo, a dorůstají víc než 3 metry!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia