Zapečené topinambury ako príloha...

Autor receptu: frezia68

Emanuel na Prime pripravoval nedávno zapečené topinambury za asistencie p.Bartošku a dúfam,že som si ho zapamätala.Nepredpokladala som,že kúpim topinambury a preto som nezapisovala,hoci inokedy mám papier s perom pri okuliaroch a píšem všetko,čo ma zaujme a nepoznám.Tak idem na to :-)))

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetko potrebné k zapečeným topinamburom... a čo sme zabudli odfotiť,priložíme podľa receptu.
  2. Pán Emanuel mal k dispozícii krásne rovné "tyčinky",ktoré ľahúčko ošúpal.Pri čistení týchto sme sa nasmiali,lebo prapodivné ,bizarné výtvory nám uvoľnili fantáziu a hľuzy nám pripomínali všeličo možné,až nám tiekli slzy od smiechu.Takže umyjeme,očistíme...
  3. Očistené hľuzy nakrájame na krúžky a dáme na panvicu udusiť na masle asi 10 minút.Surové chutia asi ako kaleráb a robí sa z nich šalát,možná pridám recept.
  4. Potom rozpučíme,mlieko rozšľaháme so žltkom a soľou,spojíme a dáme do zapekacej misy,posypeme strúhaným syrom a pečieme asi 1O-15 min. na 170°C., kým sa syr zapečie do zlatej farby.Takto upravené topinambury môžeme podávať s rôzne upravenou zeleninou.Emanuel pripravil gratinované paradajky a k tomu tieto zapečené topinambury ako prílohu.Ja som urobila hlavné jedlo s oblohou.
  5. Topinambur pomáha pri liečení cukrovky,obezity,vysokého cholesterolu,pri detoxikácii organizmu,reguluje krvný tlak,tráviaci systém a chráni pečeň i obličky.To som kdesi vyčítala a podľa toho by sme ho mali konzumovať častejšie.Ale ak ho nemáme v záhradke,málo kedy ho dostať a tak konzumujeme lieky :-( ,lebo ktosi múdry zakázal jeho pestovanie ( a tým aj predaj).Fotka ako obyčajne nekvalitná,lebo sme to večerali a pri nekvalitnom osvetlení ...čo už?