Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny fotorecept
Foto: cesminaz
Inšpirácia alebo skôr pripomenutie na rýchle, super jednoduché a veľmi chutné cestoviny :-)
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Bešamel: | |
7 dl |
|
3 kopcovitejšie PL |
|
100 g |
|
1 ks |
|
cca 1/2 KL |
|
cca 1/2 KL |
|
podľa chuti |
|
Okrem toho: | |
500 g |
|
250 g |
|
400 g (na strúhanie) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si cestoviny podľa vlastnej voľby, ďalej 400 g syra na strúhanie kyselkavej chuti a mozzarellu. A aj všetko potrebné na bešamelovú omáčku. Ja robím bešamel už roky s cibuľou, recept naň som mala z časopisu Život.
-
2
Kým sa nám cestoviny varia, si uvaríme bešamel. Na masle si do sklovita usmažíme postrúhanú cibuľu. Následne pridáme múku a chvíľku posmažíme, akoby klasicky zápražku. Zalejeme mliekom, dáme soľ (treba trocha viac), korenie a trocha mletého muškátového orieška. Privedieme do varu a podľa toho ako bude hustnúť, pridáme mlieko. Povaríme zo 5 minút a hotovo. Ja som dala 7 dl mlieka, omáčka nemá byť ani príliš hustá, ani riedka. Skoro ako keď varíte puding. S horúcimi cestovinami a omáčkou ideme už aj robiť ďalej...
-
3
Hlbší pekáč vytrieme maslom. Dáme polovicu cestovín, vysypeme na ne 100 g syra a trocha premiešame, nech sa syr dostane všade medzi cestovinu. Následne nanesieme polovicu bešamelu, nakladieme polku mozzarelly (ja som dala aj čerstvý špenát) a zakryjeme zvyšnou cestovinou. Na cestovinu vysypeme zvyšných 100 g syra, tak aby zišiel pomedzi cestovinu. Nanesieme zvyšnú omáčku, na ňu poukladáme zvyšok mozzarelly a posypeme 200 g strúhaného syra. Vrch môžte trocha osoliť. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 190 °C cca 25 minút.
-
4
A zapečené cestoviny sú hotové :-) Pieklo sa mi to 25 minút, netreba nechať vrch upiecť celý dohneda.
-
5
Ešte teplé podávame. Je to výborné jedlo, ktoré je aj celkom variabilné. Kľudne si na obmenu môžte pridať aj kuracie prsia na kocky, alebo ako ja trocha čerstvého špenátu zo záhrady :-) Alebo je výborné dať na vrch aj trocha nivy. Dobrú chuť :-)
Dakujem za tvoj názor,ved každý máme právo naň :-) A vdaka,že si o mne myslíš niečo viac,ale musím ťa sklamať...aj ja som len človek,ktorý nevarí stále len špeciality,ale často aj obyčajné jedlá :-) A keby som sem dávala fakt všetko čo uvarím ako vravíš,tak to by som varila asi len každý tretí-štvrtý deň a aj to skoro samé sladkosti ,lebo v poslednom čase som sem pridala fakt skoro samé koláče-to by sme sa asi velmi nenajedli :-) A neviem čo je na tomto jedle také strašné,ved sú tam dost kvalitné suroviny..keby že tam dám bambíno tak sa nečudujem,že kritizuješ :-)) A mimochodom,niekto rád spomína na školskú jedáleň :-)
No nič,vdaka za tvoje nahliadnutie a komentár.Pekný večer.
A co tady vsechny ty koprovky a ruzne rc, co dum dal? Tak si dej praci, projdi Varechu a schvalne, co na to reknes? Cesminka at uvari co uvari, jsme za to radi. Ty si toho nevsimej.
@Gerberka
byť tak ešte veľkonočný pondelok tak ti naložím na holú šibákom..
nemusíš komentovať všetko-čo kto uvarí..
ktože je na tvoje reči zvedavý..??
@Cesminaz
toto šmykľavé jedlo-by sa hladnému v piatok u nás s chuťou jedlo..
bešamelom zaliaty karfiol je výborný
skúsim aj cestoviny..
:-)
Každý máme iné chute a práve preto tu je tisíce receptov,aby si každý vybral podla seba.Tak listuj jednoducho dalej :-) A čo sa môjho umenia v kuchyni týka...mám na to iný názor.Nie ten je umelec čo dokáže z kvalitných a drahých surovín vykúzliť "super jedlo"...ale ten,kto aj z mála a lacnejších surovín pripraví pre svoju rodinu chutné jedlo.Vdaka za tvoje pozastavenie :-)
:-) si zlatá,že vyšibať ich ;-))) Karfiol som tiež už jedla a aj zemiaky s mozarellou a cherry paradajkami zapečené bešamelom :-) Je to výborné.Pozdravujem!
Neurážam :-) nemám to vo zvyku.A ty keby si si recept bola trochu pozornejšie prečítala,tak by si si všimla hned v úvode,že to vôbec nieje môj recept,ale to sem dávam ako pripomenutie,alebo inšpiráciu už na toto "existujúce" jedlo :-) Ked sa ti recept nepáči,nestažuj sa u mňa ale u jeho pôvodného tvorcu :-) Pekný večer.
Mam rada tvoje recepty :)
Aj ja robievam, sem tam nieco pridam, napr.karfiol, brokolicu, sparglu... tiez so spenatom alebo bazalkou, alebo par listkov salvie...
Dakujem za pripomenutie.
( a kucharka si dobra, neboj... :-))) )
Výběr receptů, které se mi líbí, komentáře pod receptem neovlivní. Prostě vím, jestli by mi chutnalo a nebo nechutnalo. Mně by chutnalo, milá Cesmínko.
Mám ráda jednoduché i složité recepty. Klidně i ty chladničku čistící. Takový je život, ten nás učí.
A to, jestli člověk umí vařit, péct, se vzít nedá. Chválabohu.
Kdo si to myslí, prosím - ať si to myslí. Jeho věc, jeho postoj.
zdá sa že viete len kritizovat, chcela by som vidiet nejaky recept od Vás,aby mohli skritizovat Vás. Priložte ruku k dielu,svojim receptom a uvidíme. Väčšina z nás tu chodí na inšpiráciu čo uvarit a vyskúšat niečo nové.Časť z nich si dá tú námahu a podelí sa o svoje recepty,nové obmeny receptov...Každý si vyberáme podla svojich chutí a orientujeme sa podla ingrediencii. Prečo hodnotíš jedlo ktoré si nevyskúšala?
gerberka,ak už pohlad na obrázok bol pre teba odpudivý,na čo si otvárala ten recept
...
Si prave na takychto jedlach pochutia, ja som vdacna za kazdy recept, vazim si cas, ktory autorka venuje jeho zadaniu na veb.
Som rada🙂 vdaka za správu.