Zapečená syrová špargľa fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 24. mája 2015
Zapečená syrová špargľa (fotorecept)
Foto: stanci11

Tak toto je moja špargľová prvotina...až doteraz som mala pred touto zeleninou rešpekt...ako mňam keď mi ju niekto naservíruje pod nos, ale žeby som ju šla sama spraviť to ani nie :D ...ale došiel na psa mráz, respektívne, keď také krásne zväzky mali na farmárskych trhoch...som to proste musela skúsiť.... a dúfam že mi varecháči ohodnotíte, či som zvolila dobrých prístup alebo nie :D lebo strýčko google nie vždy dobre radí...

1
porcia
5 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
200 g
1 bal.
1 téglik
10 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pravdou je, že raz som nevedela čo s tou špargľou... ale tak google povedal že ošúpať celú stonku okrem hlavičiek. Tak som sa zbavila všetkého drevnatého, hlavne aby to nebolo horké...

    Zapečená syrová špargľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalšia rada bola, ževraj sa má špargľa variť postojačky a vo zväzku...tak dobre, vyhrabala som najvyšší hrniec aký bol k dispozícií (ani som nevedela že taký krásny babičkovský máme :D ) a zavarila som v ňom vodu. Tú som osolila, dala štipku cukru, kúsok masla a limetkovú šťavu...origoš som našla že má byť citrónová, ale kupovať jeden citrón pre trošku šťavy sa mi popravde nechcelo...

    Zapečená syrová špargľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Špargľu som varila cca 10 min....tu bola trošku zrada...tie anorektické už boli sto pro hotové, a tie hrubšie nie... nuž, som poučená, nabudúce kúpim veľkostne rovnomernejší zväzok...

  4. 4

    Vedľa na panvičke som si zatiaľ na troške oliváča orestovala šampiňóny,,,len tak zľahka kým nechytili farbu.

    Zapečená syrová špargľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarenú špargľu som vybrala, rozviazala, a nakrájala na menšie kúsky...Prehodila som to do zapekacej formičky, ku tomu šampiňóny, trošku soli a čerstvo namletého mlčka..

    Zapečená syrová špargľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na to som potom šupla celý cottage a plátky masla.... Tu vznikla technologická chyba na mojej strane... ten cottage som tam mala dať bez tej tekutej smotanky v ktorej pláva...ak budete niekto recept skúšať, určite odporúčam dať ho tam odcedený...ono tá špargľa pustila nečakane veľa šťavy a dlhšie trvalo kým sa to pečením zredukovalo...

    Zapečená syrová špargľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šupla som to na 10 min do trúby na 200 °C. (Zase myslím že bude stačiť menej u trúby ktorá normálne pečie :D )

  8. 8

    Po 10 min. som to vybrala a na vrch natrhala mozarellu...áno,úplne celú, som pažravá :D

    Zapečená syrová špargľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A na hornom ohreve som to zapiekla, kým to nezačalo chytať farbu - cca 4-5 min povedala by som...

    Zapečená syrová špargľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A bolo to chuťovo úplne super!...sSyr sa krásne ťahal, špargľa dokonca nebola na kašu (teda okrem tých anorektických tyčiek, tie boli dosť mäkké na môj vkus). Nie som si istá, ale myslím že to nebol úplne márny pokus či?

    Zapečená syrová špargľa (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Je tady na Varese hodne krasnych receptu na spargl, proc uja Googla? Mne se nelibi na nem ten cottage, ale syr a zampiony uz ano. A take mam radsi spargl zeleny, Presto verim, ze i ten tvuj byl dobry. Jinak se podivej do "obalky" na liste, mas tam TS = zprava :-)
@mijaita : Diky za komentár :) Cottage musel byť aby som splnila denný podiel bielkovín :D plus som bola zvedavá či sa roztopí,,,a bolo to tak 50-50 :D. A do obálky som kukla (novinka pre mňa), už vidím že mám TS ale nejde mi ju otvoriť... sľubujem, že sa s tým popasujem hneď ako prídem z práce ;)
aj ked som uz nejaku tu sparglu navarila, necitim sa ako odbornik, takze toto ber len ako moj nazor: ocistila si ju aj uvarila dobre, ale ak sa ide este zapekat, staci ju varit kratsie, ja mam radsej zelenu, aj chutovo aj preto, ze ju netreba lupat, iba odlomit konce, tiez by som dala iba tu mozarellu, popr. par platkov slaniny, sampinony by som robila na masle, su potom vonavejsie a ten hrniec nema chybu :-) a este mas dobry bod, ved ty vies za co :-)
@afataga ďakujem ti za komentár, každá rada je dobrá :) zelenú špargľu som ešte nikdy nejedla, takže skúsim nabudúce a som zvedavá ktorú si zamilujem viac :) (slaninku som nemohla lebo delená strava, ale ako mňam! viem si predstaviť :D )
...a tie šampiňóny skúsim aj na tom masle ako radíš, som zvedavá ako ich to vylepší! plus za dobrý bod ďakujem! :D
delena strava, ved dobre, ale ked mozes syr, tak aj slaninu nie? ved bielkoviny so zeleninou sa mozu, ci nie?
mam tu zopar rcp zo spargle, ak chces pozri, zelena sa vari este kratsie a mne chuti aj surova, ked je mlada a chuda :-)
no nemali by sa miešať bielkoviny mliečneho pôvodu a mäso, nakoľko sa trávia pri inom pH...tak sa to snažím dodržiavať ... čiže by som tam mohla dať len slaninu bez syra zase :D žeby som ju zabalila do slaniny nabudúce? to je nebezpečný nápad :D inak tvoje recepty pozriem, a aj skúsim to kratšie varenie ... musím to odskúšať kým je sezóna...fakt diky za tipy ;)
tak úprimne si to popísala a to sa ráta, mna si inšpirovala, ale bez cottage, ten s paradajkami a rukolou a ražným plátkom na večeru, šparglu so šampinonmi a syrom áno

Pridaj komentár k receptu: