Kakaová roláda
Zamatová roláda
Autor receptu: redakcia
Obľúbený zákusok s dvojfarebnou plnkou.
10 porcií |
30 (+ chladenie) minút príprava |
18 minút na 180 °C |
Postup
- Na korpus oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme spolu so 100 g cukru a štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky a 50 g cukru vyšľaháme do hustej bielej peny. Do žĺtkovej peny zľahka primiešame sneh a preosiate kakao zmiešané so sódou bikarbónou.
- Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 18 minút. Ešte horúci korpus preklopíme na vlhkú utierku a spolu
s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.
- Na plnku spolu za stáleho miešania varíme na hustý krém mlieko, žĺtok, múku, polovicu práškového cukru a vanilkový cukor. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s druhou polovicou práškového cukru do nadýchanej peny. Po lyžiciach pridávame vychladnutý krém a vymiešame dohladka. Plnku rozdelíme na polovice a do druhej primiešame preosiate kakao.
- Vychladnutý zrolovaný korpus rozprestrieme a rovnomerne rozotrieme biely krém a naň kakaový krém. Opatrne zrolujeme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Na polevu necháme zohriať do bodu varu smotanu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu, dohladka rozmiešame. Čokoládou teploty tela rovnomerne zalejeme vychladenú roládu. Necháme stuhnúť a dozdobíme domácimi čokoládovými ozdobami.