Zálesákova bašta z rúry fotorecept

eviana - fotkaeviana, 24. januára 2014
Zálesákova bašta z rúry (fotorecept)
Foto: eviana

...alebo živánska na môj spôsob. UPOZORNENIE: Vegetariáni a odporcovia mäsa ďalej ani nečítajte, bo mäso tu hrá hlavnú rolu :) Je to jedlo, ktoré sme Zobraziť celý popis...alebo živánska na môj spôsob. UPOZORNENIE: Vegetariáni a odporcovia mäsa ďalej ani nečítajte, bo mäso tu hrá hlavnú rolu :) Je to jedlo, ktoré sme si v podobnom "garde" kedysi ako odrastené deti robievali v pahrebe. Toto jedlo bolo prvé, ktoré som jedla u svojej svokry a odvtedy ho robievam podľa nej takto. U nás veľmi obľúbené jedlo. Postup je trošku náročnejší na prácnosť aj čas... ale stojí to za to... raz za čas :)

4-6
porcie
30 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 kg
200 g
200 g
4 ks rezňov alebo kuracie mäso
2 ks
12 strúčikov
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na 0,5 cm kolieska.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu si nakrájame na tenké plátky a klobásu na tenké kolieska.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame na stredne jemno, cesnak pretlačíme alebo nastrúhame na jemno.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bravčovú krkovičku nakrájame na plátky, naklepeme, nasolíme, nakoreníme a potrieme horčicou a pikantnou paprikovou pastou a naukladáme si ho pekne na seba. Paprikovú pastu, či pomazánku si robievam vlastnú, ale kedysi som použávala kúpenú - "csípos" feferónovú pastu na južnom Slovensku známu ako Erős Pista (čítaj Eróš Pišta – pozn. prekladateľa „silný Števko“), alebo v tube "Piros arany" ( Piroš araň - Červené zlato).

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na alobal si položíme 2-3 plátky slaninky a kolieska klobásy. Pre chlapskú verziu množstvo slaniny a klobásy pokojne znásobte podľa potreby, resp. hladu stravníkov :)

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na slaninku a klobásu naukladáme v súvislej vrstve zemiaky.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zemiaky posolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Na vrstvu zemiakov opäť položíme slaninku a klobásku.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na dlaň si položíme už nasolené, nakorenené - horčicou a feferónovou pastou potreté mäso...

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potrieme pretlačeným cesnakom a nasypeme cibuľu...

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...z dlane mäso preklopíme "dolu hubou, resp. pocibuľovano-cesnakovanou stranou" na zemiaky a potrieme cesnakom a cibuľou aj z druhej strany.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...kúsok slaninky a klobásky

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ... a prikryjeme ďalšou súvislou vrstvou zemiakov, ktoré samozrejme opäť osolíme a okoreníme

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na vrch položíme plátky slaninky a kolieska klobásy.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...a zabalíme – poriadne, pretože v procese pečenia sa uvoľní z mäsa šťava a je žiadúce, ba priam nevyhnutné, aby zostala všetka v balíčku, pretože je výborná a ochutí nám celý „balíček“. Najprv zahneme boky.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Potom opatrne uchytíme prednú a zadnú časť a spolu ich zavinieme. Vznikne takýto "bezpečne" zabalený balíček :)

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Nerobím každý balíček zvlášť, vždy to robím tak, že robím naraz všetky balíčky postupne po vrstvách. Balíčky sú zabalené a pripravené na plechu na pečenie. Správny zálesák by ich šupol do pahreby... Pred pečením podlejeme cca 2-3 dl vody.

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pečieme cca hodinu pri teplote 180°C. Po hodine opatrne otvoríme balíčky a necháme ich ešte cca 10-12 minút (podľa typu rúry) dopiecť zhora do chrumkava. Výborné s cesnakovým dresingom a nakladanými uhorkami :)

    Zálesákova bašta z rúry (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

elef
vyzera zravo,klobaska,prerastena slaninka ,same dobre veci,este dobre vinecko,alebo pivko,uz aby bolo leto:)5*
eviana
@elef , vďaka za milý komentár, vidím, že si mäsožravec ako sa patrí... veru pifko k tomuto jedlu veľmi pasuje... a sľubujem Ti, že leto bude :)
alex37
recept ako stvorený pre nášho chlapa:-)
havino
hmmm, dobrota, veľká dobrota Evka, ohromne si dochutila, ako sa patrí, silného pištu doma mám, bez neho by ani nedela nebola, do taniera do polievky, ale na mäso som ho veru ani raz nenatrela, zas si ma inšpirovala, ale ja už alobalové balíky, nechce sa mi, rovno do pekáča, aj ked alobalové balíčky majú svoje kulinárske čaro, 5 *
mariamka
@evi mila presne si trafila,,, nase, moje,, mojich chute, to jak chutnala by som to prave,, vase nase jaka zhoda , uz len mat ta tuna u nas doma :)
katkat
jezis takto pokusat, preco ja sem chodim o tomto case :) vyzera to super
zuzkabluzka
teraz ma uz asi 10 dni drzi lahsia strava, ale ked ma to prejde(davam bolsevikovi den maximalne dva) ;), urcite si na ocistu spravim toto...:))))))
krasne @eviana , radost pozerat :)5*
pusta
@eviana milá, v kraji tvojej pani svokry vedia, od čoho "dochnú muchy" /vedia dobre jesť/ :D :P - poznám ten kraj veľmi dôverne z mladosti - na kvalitnej papanici sa tam nikdy nešetrilo, čoho dôkazom je aj tento tvoj úžasný receptík :-)))))
fantastická chuť, kvalitné ingrediencie, dráždivá vôňa domácich špecialít sa snúbi v tomto jedle, vynikajúce nielen pre mužov , ale aj pre ženy a odrastené deťúrence - zahreje, zasýti, oblaží srdce i dušu :-)
čo tam aká pracnosť???, pripravíš šup šup a pečie sa už samo...a linúca vôňa dobroty krúti nosom a bez ostychu mľaská jazykom každý už len pri samotnej predstave, a čo ešte tak na živo????
niet čo dodať :-))))) len *****
elysa
takéto fajné skvosty stvárala aj moja mama :), dávno som nerobila, vďaka za pripomenutie... keby nemám mäsko v páci na zajtra - hneď mením plán, ten môj je tiež chuťovo vyvážený- na želanie mojich chlapov... niet nad slovenskú klasiku a tradičné slovenské suroviny...  varecha.pravda.sk/recepty/raznici-tak-ako-chuti-u-nas-fot...
prajem krásny víkend :)
izabella929
aj naša obľúbená opekačka...) či už vonku v prírode, alebo robievam v alobale zabalené v trúbe...občas mením mäsko, robievam aj s kuracinou...skvelé a krásne sa ti vydarilo.-)
eviana
@alex37 , ja Ti mám - po dlhoročných skúsenostiach s touto baštou - taký nejasný pocit v ľavom kolene, že toto je recept nielen pre Tvojho chlapa, ale komplet pre všetkých :))) Ďakujem :)
eviana
@havino , skúsila som robiť aj do pekáča, resp. janskej misy, ale v tom alobale je chuť aj konzistencia úplne iná, jednoducho dokonalá až tak, že sa rada raz za čas pohrám s balíčkami :)
Som rada, že som Ti "kápla do noty" dochutením. A ak si Pištu nepoužila na mäso, najvyšší čas, ale potom opatrne so soľou :)
Ďakujem za milý komentár :)
eviana
@mariamka , kukám ako pako, na písmenká Tvoje, veršuješ nám dáko, čože sa to deje?
Vieme dávno moja milá, že podobné to máme doma, čo sa v chutí škále našich drahých skrýva :) Vďaka, potešila si ma :)
eviana
@katkat , pokojne ma zovaj Evou :) usmialo ma, že Ťa pokúšam, ja rada :) Ďakujem :)
eviana
@zuzkabluzka , budem s napätím očakávať, kedy boľševik povolí a Ty si dopraješ... budem rada, ak sa podelíš o svoje dojmy z tohto jedla. Ďakujem Ti :)
eviana
@pusta milá, ďakujem Ti za Tvojé ódy na moje jedlo, vyusmievala som sa donemoty :)
Moja svokra tiež obohatila moju kuchyňu o mnohé, za čo som jej veľmi vďačná :)
eviana
@elysienka milá, som veľmi rada, že som Ti kuchyňu Tvojej maminky pripomenula :) Ďakujem Ti za Tvoje milé slová.
Veru Tvoje ražniči vyzerá prudko žravo, krásne... už aj som si uložila a isto niekedy podľa Teba spravím, ďakujem za inšpiráciu :)
eviana
@izabella929 , ďakujem za milé slová. Je to fajnové aj vonku v pahrebe spraviť, ale takto v zime aj rúra poslúži. Tiež som robila aj s kuracinou, ale krkovička je u nás top :)
kredenc
eviana, neuraz sa,
obyčajný recept a k nemu na 12 krát plno práznych rečí. Nedokážeš sa sebarealizovať inde a inak?
luss44
takúto dobrú živánsku by som prijala hneď, veru som už dááávno nerobila... vďaka za pripomenutie :)
manya
takéto obyčajné recepty mám rada, dávno som nerobila, vďaka za pripomenutie
lusinkab
Nooooooooooooo tak ja tu dnes asi fakt koncim :))))))))))))) take sa predsa nerobi :-))))))) tiez si pamatam ked sme to robili v pahrebe ach jaj nie som taka stara ale zlate mlade casy :) dakujem za pripomenutie kedze ani nepamatam kedy som to naposledy robila doma a takto,ze kazdy ma svoj batoztek sa mi nesmierne paci :-) no co mna masozravca si velmi potesila krasne
eviana
@kredenc , mňa môže uraziť len inteligent - tuším tak sa to vraví, že? :)
Je vôbec obyčajný recept hodný Tvojej pozornosti? Načo si vôbec derieš svoje vzácne prsty? Nedokážeš sa sebarealizovať inde a inak? :)
eviana
@lusinkab , nikto z nás tu nie je starý, len sme v rôznych fázach zrelosti :) A každý máme nejaké spomienky, napr. aj na pahrebové opekačky :)
Usmiala si ma svojim komentárom, ďakujem Ti za milé slová :)
sracz
Šikovná si Ty gazdinka, milá @eviana a naviac "vzorový príklad" pre svoje ratolesti. Samozrejme, že obdoba Tvojho rcp priam "prekvitá" vyriabilitou od Tatier k Dunaju. Aj mňa s ním zväzujú nostalgické spomienky na detstvo, mladosť, na dobrého otca, dedka_Tatuša, mamku a babku, turistické zrazy a "puťáky" i na vlastnú záhradu. A to všetko ďakujúc IBA "obyčajnej živáňke", ktorú ma naučili pripravovať a ctiť si! Ja som ju taktiež, doma, v prírode, na záhrade pripravoval pre svoje deti,kamarátov, ...! No povedz, vlastne povedztE, nie je nám na našej "vareške" dobre, ba priam "fajn"? Ja mám spomienky naozaj rád. Zlé zamknem hlboko na dno svojeho vojenského kufra a dobré, semo_tamo oprášim a nežne sa s nimi pomazlím! Zlo sa časom "zbľuje" horkosťou svojej žlče a otrávi vlastnými jedovatými slinami! Dobro Ťa však sprevádza až pokiaľ dobrom dýchaš aj Ty! Ďakujem Ti, že si a že je ešte dostatok pravého človečenstva medzi Tebe podobnými! Prajem Ti krásne dni a majmE sa veselo!
evicka63
mnamka dobra urobi sa hned a co tam po case stravenom v kuchyni, prepac ale mam taky maly notebucik, ze skoro pisem pinzetou, lebo sa mi prsty nemestia na pismenka :)
kukulienka71
Jéééj,@eviana ,ďakujem za pripomenutie...toto som už sto rokov nejedla.A veru je to najlepšie v alobale!Pekná práca,nádherný,iste voňavý a chutný výsledok,mňam,mňááám!!!
deva27
Som si čítala recept - tie vrstvy (inde z toho urobia light verziu) a som nadsena, je toho veľa a same fajnotky, toto by bolo pre mojho chlapa! BRAVO! A hoci si tiez davam socialisticky zavazok ako zuzkabluzka :), fakt pri takychto receptoch je to vyslovene nemozne. :)
evanaaa
@eviana , Evi, takto aj s takýmito surovinami som to kedysi robievala, potom som si uľahčila prácu, ako aj @havino , dala všetko na pekáč, najmä tá slaninka, ale aj ostatné - tam spravila dobrú chuť. Ale máš pravdu, v alobale to je iné, ale aj takto nám to chutilo, robila som to prikryté ( alobalom) a neodkrývala, tu išlo aj o tú šťavu, čo to pustilo, len raz som odokryla, ale bolo to bez nej , suché, už to nebolo ono. Mala by som zasa zopakovať, tentokrát v balíčkoch.
eviana
@sracz milý, krásne a múdro píšes... usmial si ma opäť a znova :)
Rada som Tvoje spomienky trošku oprášila... a so slovami v poslednej časti Tvojho komentára sa nedá nesúhlasiť... pravdu máš, čo piješ? :)
Ďakujem za milé slová :)
eviana
@kimlo... no ak ma sracz vyusmieval, tak Ty si ma rozrehotal a poriadne, ďakujem :)
Ale že sa krásne za nás biješ... gentleman každým coulom a ešte aj diplomat a humorista, máš u mňa veľké plus :) Ďakujem :)
eviana
@evicka63 , ďakujem za Tvoj milý komentár z Tvojho mini noteboočika :) Potešila si ma veľmi :)
eviana
@kukulienka71 , bolo mi potešením pripomenúť, veď aj preto sme tu na vareche :) Ďakujem za slová uznania :)
eviana
@deva27 , žiadna light verzia z tohto u nás nehrozí, keď už, tak poriadne :) A keď light, tak sa budem trápiť len sama, obidvaja chlapi majú spaľovanie jak raketový motor... ale keď tak isto nie na light verziach a náhražkách, neznasam light jedla a umele sladidla... odrb ako svet, dá sa to aj inak :)
Ďakujem za milý komentár :)
eviana
@evanaaa , Eviku, aj tak sa dá, ono to vlastne ani tak veľmi zjednodušenie práce nie je do pekáča, veď najviac práce je s krájaním a vrstvením... to zabalenie to je už brnkačka.
Veru ak si dlhšie nerobila, načim oprášiť tento recept :)
salinka
Veľmi by ma potešil takýto balíček:-) A ešte keby tak bol "líznutý" dymom... to by bolo:-)
eviana
@salinecka , joooj... to by bolo. Ono nie je dym ako dym, ten cigaretový to nespraví :))) a na taký grilovačkový si ešte chvíločku počkáme :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia