Foto: eviana
...alebo živánska na môj spôsob. UPOZORNENIE: Vegetariáni a odporcovia mäsa ďalej ani nečítajte, bo mäso tu hrá hlavnú rolu :) Je to jedlo, ktoré sme Zobraziť celý popis...alebo živánska na môj spôsob. UPOZORNENIE: Vegetariáni a odporcovia mäsa ďalej ani nečítajte, bo mäso tu hrá hlavnú rolu :) Je to jedlo, ktoré sme si v podobnom "garde" kedysi ako odrastené deti robievali v pahrebe. Toto jedlo bolo prvé, ktoré som jedla u svojej svokry a odvtedy ho robievam podľa nej takto. U nás veľmi obľúbené jedlo. Postup je trošku náročnejší na prácnosť aj čas... ale stojí to za to... raz za čas :)
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1,5 kg |
|
200 g |
|
200 g |
|
4 ks rezňov alebo kuracie mäso |
|
2 ks |
|
12 strúčikov |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na 0,5 cm kolieska.
-
2
Slaninu si nakrájame na tenké plátky a klobásu na tenké kolieska.
-
3
Cibuľu nakrájame na stredne jemno, cesnak pretlačíme alebo nastrúhame na jemno.
-
4
Bravčovú krkovičku nakrájame na plátky, naklepeme, nasolíme, nakoreníme a potrieme horčicou a pikantnou paprikovou pastou a naukladáme si ho pekne na seba. Paprikovú pastu, či pomazánku si robievam vlastnú, ale kedysi som použávala kúpenú - "csípos" feferónovú pastu na južnom Slovensku známu ako Erős Pista (čítaj Eróš Pišta – pozn. prekladateľa „silný Števko“), alebo v tube "Piros arany" ( Piroš araň - Červené zlato).
-
5
Na alobal si položíme 2-3 plátky slaninky a kolieska klobásy. Pre chlapskú verziu množstvo slaniny a klobásy pokojne znásobte podľa potreby, resp. hladu stravníkov :)
-
6
Na slaninku a klobásu naukladáme v súvislej vrstve zemiaky.
-
7
Zemiaky posolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Na vrstvu zemiakov opäť položíme slaninku a klobásku.
-
8
Na dlaň si položíme už nasolené, nakorenené - horčicou a feferónovou pastou potreté mäso...
-
9
Potrieme pretlačeným cesnakom a nasypeme cibuľu...
-
10
...z dlane mäso preklopíme "dolu hubou, resp. pocibuľovano-cesnakovanou stranou" na zemiaky a potrieme cesnakom a cibuľou aj z druhej strany.
-
11
...kúsok slaninky a klobásky
-
12
... a prikryjeme ďalšou súvislou vrstvou zemiakov, ktoré samozrejme opäť osolíme a okoreníme
-
13
Na vrch položíme plátky slaninky a kolieska klobásy.
-
14
...a zabalíme – poriadne, pretože v procese pečenia sa uvoľní z mäsa šťava a je žiadúce, ba priam nevyhnutné, aby zostala všetka v balíčku, pretože je výborná a ochutí nám celý „balíček“. Najprv zahneme boky.
-
15
Potom opatrne uchytíme prednú a zadnú časť a spolu ich zavinieme. Vznikne takýto "bezpečne" zabalený balíček :)
-
16
Nerobím každý balíček zvlášť, vždy to robím tak, že robím naraz všetky balíčky postupne po vrstvách. Balíčky sú zabalené a pripravené na plechu na pečenie. Správny zálesák by ich šupol do pahreby... Pred pečením podlejeme cca 2-3 dl vody.
-
17
Pečieme cca hodinu pri teplote 180°C. Po hodine opatrne otvoríme balíčky a necháme ich ešte cca 10-12 minút (podľa typu rúry) dopiecť zhora do chrumkava. Výborné s cesnakovým dresingom a nakladanými uhorkami :)
krasne @eviana , radost pozerat :)5*
fantastická chuť, kvalitné ingrediencie, dráždivá vôňa domácich špecialít sa snúbi v tomto jedle, vynikajúce nielen pre mužov , ale aj pre ženy a odrastené deťúrence - zahreje, zasýti, oblaží srdce i dušu :-)
čo tam aká pracnosť???, pripravíš šup šup a pečie sa už samo...a linúca vôňa dobroty krúti nosom a bez ostychu mľaská jazykom každý už len pri samotnej predstave, a čo ešte tak na živo????
niet čo dodať :-))))) len *****
prajem krásny víkend :)
Som rada, že som Ti "kápla do noty" dochutením. A ak si Pištu nepoužila na mäso, najvyšší čas, ale potom opatrne so soľou :)
Ďakujem za milý komentár :)
Vieme dávno moja milá, že podobné to máme doma, čo sa v chutí škále našich drahých skrýva :) Vďaka, potešila si ma :)
Moja svokra tiež obohatila moju kuchyňu o mnohé, za čo som jej veľmi vďačná :)
Veru Tvoje ražniči vyzerá prudko žravo, krásne... už aj som si uložila a isto niekedy podľa Teba spravím, ďakujem za inšpiráciu :)
obyčajný recept a k nemu na 12 krát plno práznych rečí. Nedokážeš sa sebarealizovať inde a inak?
Je vôbec obyčajný recept hodný Tvojej pozornosti? Načo si vôbec derieš svoje vzácne prsty? Nedokážeš sa sebarealizovať inde a inak? :)
Usmiala si ma svojim komentárom, ďakujem Ti za milé slová :)
Rada som Tvoje spomienky trošku oprášila... a so slovami v poslednej časti Tvojho komentára sa nedá nesúhlasiť... pravdu máš, čo piješ? :)
Ďakujem za milé slová :)
Ale že sa krásne za nás biješ... gentleman každým coulom a ešte aj diplomat a humorista, máš u mňa veľké plus :) Ďakujem :)
Ďakujem za milý komentár :)
Veru ak si dlhšie nerobila, načim oprášiť tento recept :)