Zálesákova bašta z rúry (fotorecept)
Autor receptu: eviana
...alebo živánska na môj spôsob.
UPOZORNENIE: Vegetariáni a odporcovia mäsa ďalej ani nečítajte, bo mäso tu hrá hlavnú
rolu :)
Je to jedlo, ktoré sme si v podobnom "garde" kedysi ako odrastené deti robievali v
pahrebe. Toto jedlo bolo prvé, ktoré som jedla u svojej svokry a odvtedy ho robievam
podľa nej takto. U nás veľmi obľúbené jedlo. Postup je trošku náročnejší na prácnosť aj
čas... ale stojí to za to... raz za čas :)
4-6 porcie |
30 minút príprava |
70 minút na 180 °C |
Postup
- Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na 0,5 cm kolieska.
- Slaninu si nakrájame na tenké plátky a klobásu na tenké kolieska.
- Cibuľu nakrájame na stredne jemno, cesnak pretlačíme alebo nastrúhame na jemno.
- Bravčovú krkovičku nakrájame na plátky, naklepeme, nasolíme, nakoreníme a potrieme horčicou a pikantnou paprikovou pastou a naukladáme si ho pekne na seba.
Paprikovú pastu, či pomazánku si robievam vlastnú, ale kedysi som použávala kúpenú - "csípos" feferónovú pastu na južnom Slovensku známu ako Erős Pista (čítaj Eróš Pišta – pozn. prekladateľa „silný Števko“), alebo v tube "Piros arany" ( Piroš araň - Červené zlato).
- Na alobal si položíme 2-3 plátky slaninky a kolieska klobásy. Pre chlapskú verziu množstvo slaniny a klobásy pokojne znásobte podľa potreby, resp. hladu stravníkov :)
- Na slaninku a klobásu naukladáme v súvislej vrstve zemiaky.
- Zemiaky posolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Na vrstvu zemiakov opäť položíme slaninku a klobásku.
- Na dlaň si položíme už nasolené, nakorenené - horčicou a feferónovou pastou potreté mäso...
- Potrieme pretlačeným cesnakom a nasypeme cibuľu...
- ...z dlane mäso preklopíme "dolu hubou, resp. pocibuľovano-cesnakovanou stranou" na zemiaky a potrieme cesnakom a cibuľou aj z druhej strany.
- ...kúsok slaninky a klobásky
- ... a prikryjeme ďalšou súvislou vrstvou zemiakov, ktoré samozrejme opäť osolíme a okoreníme
- Na vrch položíme plátky slaninky a kolieska klobásy.
- ...a zabalíme – poriadne, pretože v procese pečenia sa uvoľní z mäsa šťava a je žiadúce, ba priam nevyhnutné, aby zostala všetka v balíčku, pretože je výborná a ochutí nám celý „balíček“.
Najprv zahneme boky.
- Potom opatrne uchytíme prednú a zadnú časť a spolu ich zavinieme. Vznikne takýto "bezpečne" zabalený balíček :)
- Nerobím každý balíček zvlášť, vždy to robím tak, že robím naraz všetky balíčky postupne po vrstvách.
Balíčky sú zabalené a pripravené na plechu na pečenie. Správny zálesák by ich šupol do pahreby...
Pred pečením podlejeme cca 2-3 dl vody.
- Pečieme cca hodinu pri teplote 180°C.
Po hodine opatrne otvoríme balíčky a necháme ich ešte cca 10-12 minút (podľa typu rúry) dopiecť zhora do chrumkava.
Výborné s cesnakovým dresingom a nakladanými uhorkami :)