Zálesákova bašta z rúry (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...alebo živánska na môj spôsob. UPOZORNENIE: Vegetariáni a odporcovia mäsa ďalej ani nečítajte, bo mäso tu hrá hlavnú rolu :) Je to jedlo, ktoré sme si v podobnom "garde" kedysi ako odrastené deti robievali v pahrebe. Toto jedlo bolo prvé, ktoré som jedla u svojej svokry a odvtedy ho robievam podľa nej takto. U nás veľmi obľúbené jedlo. Postup je trošku náročnejší na prácnosť aj čas... ale stojí to za to... raz za čas :)

4-6
porcie
30 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na 0,5 cm kolieska.
  2. Slaninu si nakrájame na tenké plátky a klobásu na tenké kolieska.
  3. Cibuľu nakrájame na stredne jemno, cesnak pretlačíme alebo nastrúhame na jemno.
  4. Bravčovú krkovičku nakrájame na plátky, naklepeme, nasolíme, nakoreníme a potrieme horčicou a pikantnou paprikovou pastou a naukladáme si ho pekne na seba. Paprikovú pastu, či pomazánku si robievam vlastnú, ale kedysi som použávala kúpenú - "csípos" feferónovú pastu na južnom Slovensku známu ako Erős Pista (čítaj Eróš Pišta – pozn. prekladateľa „silný Števko“), alebo v tube "Piros arany" ( Piroš araň - Červené zlato).
  5. Na alobal si položíme 2-3 plátky slaninky a kolieska klobásy. Pre chlapskú verziu množstvo slaniny a klobásy pokojne znásobte podľa potreby, resp. hladu stravníkov :)
  6. Na slaninku a klobásu naukladáme v súvislej vrstve zemiaky.
  7. Zemiaky posolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Na vrstvu zemiakov opäť položíme slaninku a klobásku.
  8. Na dlaň si položíme už nasolené, nakorenené - horčicou a feferónovou pastou potreté mäso...
  9. Potrieme pretlačeným cesnakom a nasypeme cibuľu...
  10. ...z dlane mäso preklopíme "dolu hubou, resp. pocibuľovano-cesnakovanou stranou" na zemiaky a potrieme cesnakom a cibuľou aj z druhej strany.
  11. ...kúsok slaninky a klobásky
  12. ... a prikryjeme ďalšou súvislou vrstvou zemiakov, ktoré samozrejme opäť osolíme a okoreníme
  13. Na vrch položíme plátky slaninky a kolieska klobásy.
  14. ...a zabalíme – poriadne, pretože v procese pečenia sa uvoľní z mäsa šťava a je žiadúce, ba priam nevyhnutné, aby zostala všetka v balíčku, pretože je výborná a ochutí nám celý „balíček“. Najprv zahneme boky.
  15. Potom opatrne uchytíme prednú a zadnú časť a spolu ich zavinieme. Vznikne takýto "bezpečne" zabalený balíček :)
  16. Nerobím každý balíček zvlášť, vždy to robím tak, že robím naraz všetky balíčky postupne po vrstvách. Balíčky sú zabalené a pripravené na plechu na pečenie. Správny zálesák by ich šupol do pahreby... Pred pečením podlejeme cca 2-3 dl vody.
  17. Pečieme cca hodinu pri teplote 180°C. Po hodine opatrne otvoríme balíčky a necháme ich ešte cca 10-12 minút (podľa typu rúry) dopiecť zhora do chrumkava. Výborné s cesnakovým dresingom a nakladanými uhorkami :)