Zahybováč

chapona - fotkachapona, 22. apríla 2012
Zahybováč
Foto: chapona

Je to starý recept, "Zahybováč" (tak sme ho volali doma od nepamäti) sa pekával v sobotu, keď sa piekol chlieb.

Suroviny

600 g
2 ks varené (v šupke)
3 dl vlažná
2 čajové lyžičky
1 ks sáčok




Postup

  1. 1

    V šupke uvarené zemiaky postrúhať, zaliať teplou vodou a dať do pekárničky. Pridať ostatné (zmiešané) suché prísady.

    Zahybováč - obrázok 1
  2. 2

    Počas miesenia v pekárničke pridať podľa potreby trochu múky al. vody. Po vykysnutí z cesta formovať bochníčky cca 7-8 ks, nechať trochu podkysnúť cca 10-15 min., potom ponaťahovať ako lángoše.

    Zahybováč - obrázok 2
  3. 3

    Ukladať na pomastený pekáč. Každú lokšu trochu pokvapkať rozpustenou masťou alebo olejom, posoliť, pokoreniť. Pokračovať až kým sa bochníky neminú.

    Zahybováč - obrázok 3
  4. 4

    Vrchnú lošku narezať na kocky (potiahnuť nožom až po spodnú lokšu) a na každú kocku dať kúsok slaniny (zabudla som fotiť). Nechať trochu podkysnúť cca 20-30 min. Dať piecť do vyhriatej rúry 190 st. C cca 45-50 min.

    Zahybováč - obrázok 4
  5. 5

    Chutí k fazuľovej polievke alebo len tak k pivu, vínu a k čaju:))

    Zahybováč - obrázok 5

Diskusia k receptu

myalab
zaujimaveeeee, zatial som sa s takouto verziou nestretla, ale mam rada taketo jednoduche recepty.
an3da
vyzerá to krásne a chutne, robili sme podobné ale sme do masti pridali
červenú mletú papriku a volali sme to paprovníka...
sovka62
Okolo Trnavy sa pečie "Zahybanyčka", je to vlaste kysnuté cesto vyvaľkané do kruhu, omastené, a naplnené, napr. tvaroh, jablká, a po. jedn môj bývalý kolega mal najradšej cibuľovú, len netuším, či to plnili surovou alebo praženou cibuľou.
Myslela som, že toto bude niečo podobné, nie je, ale veľmi sa mi páči, tak uložím do KK, kde počká lkým budem variť fazuľovicu.
marijanka712
velmi zaujimavé už len ktomu dobrá fazulka s údeným koleniekom a niet čo dodať ukladám zaujímavé aj názov aj postup....
leomax
Tak toto nemá fakt chybu! Vďaka za skvelý recept, pre mňa opäť niečo nové,čo určite vyskúšam.
rybarkuchar
Ešte som o tomto recepte ani len nepočul. Vyzerá naozaj zaujímavo. Musím vyskúšať.
chapona
@afataga neviem prečo sa to tak volá. Proste je to starý recept. Moji rodičia a starí rodičia vždy v sobotu piekli chlieb na celý týždeň. Z cesta sa odobralo a urobil sa zahybováč alebo lángoše. To bol obed. Občas sme lángoše plnilii Lunexom a kyslou smotanou, alebo sladkou kapustou, lekvárom....
ďakujem za komentáre:))
mimitje
Mnam. Tak k tej fazulovici si ti viem dokonale predstavit. Super.
mejinka
Super, ešte som o zahybovači nepočula! Zajtra idem robiť fazuľovú polievku, vyskúšam so "zahybovačom"! Ďakujem za recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia