Zahybováč
Autor receptu: chapona
Je to starý recept, "Zahybováč" (tak sme ho volali doma od nepamäti) sa pekával v sobotu, keď sa piekol chlieb.
Postup
- V šupke uvarené zemiaky postrúhať, zaliať teplou vodou a dať do pekárničky. Pridať ostatné (zmiešané) suché prísady.
- Počas miesenia v pekárničke pridať podľa potreby trochu múky al. vody. Po vykysnutí z cesta formovať bochníčky cca 7-8 ks, nechať trochu podkysnúť cca 10-15 min., potom ponaťahovať ako lángoše.
- Ukladať na pomastený pekáč. Každú lokšu trochu pokvapkať rozpustenou masťou alebo olejom, posoliť, pokoreniť. Pokračovať až kým sa bochníky neminú.
- Vrchnú lošku narezať na kocky (potiahnuť nožom až po spodnú lokšu) a na každú kocku dať kúsok slaniny (zabudla som fotiť). Nechať trochu podkysnúť cca 20-30 min. Dať piecť do vyhriatej rúry 190 st. C cca 45-50 min.
- Chutí k fazuľovej polievke alebo len tak k pivu, vínu a k čaju:))