Zahybováč

Autor receptu: chapona

Je to starý recept, "Zahybováč" (tak sme ho volali doma od nepamäti) sa pekával v sobotu, keď sa piekol chlieb.

Suroviny

Postup

  1. V šupke uvarené zemiaky postrúhať, zaliať teplou vodou a dať do pekárničky. Pridať ostatné (zmiešané) suché prísady.
  2. Počas miesenia v pekárničke pridať podľa potreby trochu múky al. vody. Po vykysnutí z cesta formovať bochníčky cca 7-8 ks, nechať trochu podkysnúť cca 10-15 min., potom ponaťahovať ako lángoše.
  3. Ukladať na pomastený pekáč. Každú lokšu trochu pokvapkať rozpustenou masťou alebo olejom, posoliť, pokoreniť. Pokračovať až kým sa bochníky neminú.
  4. Vrchnú lošku narezať na kocky (potiahnuť nožom až po spodnú lokšu) a na každú kocku dať kúsok slaniny (zabudla som fotiť). Nechať trochu podkysnúť cca 20-30 min. Dať piecť do vyhriatej rúry 190 st. C cca 45-50 min.
  5. Chutí k fazuľovej polievke alebo len tak k pivu, vínu a k čaju:))