Záhorácka fazuľovica fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 1. februára 2012
Záhorácka fazuľovica (fotorecept)
Foto: rennatte

Receptov na fazuľovicu je mnoho, každý má svoj osvedčený a toto je ten môj záhorácky. Tá naša poléfka mosí byt s domácima rezancama a Zobraziť celý popisReceptov na fazuľovicu je mnoho, každý má svoj osvedčený a toto je ten môj záhorácky. Tá naša poléfka mosí byt s domácima rezancama a porádne hustá, že v ní aj užička stojí. Tak ako v tej mojej :-). Zo zvyšných rezancov zvyknem robiť granadír.

8
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrnčeky
2 ks
1 ks
1/2 malého
2 ks
1 ks
5 strúčikov
1 ks / klobása
1 KL
1 PL
na rezance:
1 kg
2 ks
300 ml




Postup

  1. 1

    Fazuľu deň pred varením umyjeme namočíme do vody aby napučala, na druhý deň vodu zlejeme dáme do hrnca zalejeme vodou aspoň 4cm nad fazuľou a dáme variť. Nesolíme. Ak je fazuľa polomäkká pridáme nakrájanú zeleninu a varíme do mäkka, postupne ochutnávame

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa varí polievka, chystáme si rezance. Múku nasypeme na dosku, spravíme jamku, pridáme vajcia a postupne prilievame vodu a nožíkom spracujeme všetky suroviny na cesto, ktoré domiesime rukami

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované vláčne cesto rozdelíme na tri časti, aby sa nám lepšie vaľkalo

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postupne všetky bochníky rozvaľkáme a narežeme na pásiky a odložíme na utierku sušiť aspoň na 20 minút aby sa nám pri krájaní nelepili

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vrátime sa k polievke, pridáme celú cibuľu, dva strúčiky cesnaku a párok alebo klobásku a prilejeme vodu

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a späť k rezancom...Dáme si variť vodu do väčšieho hrnca, pásiky poprášime múkou, naukladáme asi päť na seba a nakrájame (alebo narežeme, keď sú to rezance) na rezance

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    porozhadzujeme po doske aby sa nepolepili a ešte presušili

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dáme variť do osolenej vriacej vody kým nevyplávu na povrch. Z rezancovej vody si odoberieme asi pol litra, ktorou zahustíme polievku, rezance opláchneme pod studenou vodou a omastíme olejom

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dokončíme polievku.... vyberieme uvarený párok alebo klobásku pridáme zvyšný roztlačený cesnak a papriku

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do odobratej vody z rezancov "slížovice" vmiešame hladkú múku a zahustíme polievku

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pridáme nakrájaný párok a petržlenovú vňať

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    do misky naberieme rezance, zalejeme fazuľovicou, pridáme lyžicu, ak zostane stáť, je to tá pravá záhorácka :-))))

    Záhorácka fazuľovica (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

3sandra3
dobrá fazuľkovička... lyžica v nej stojí.... to je ono!
damisa
aj ja takú varím a rezance si potom dáme ešte s tvarohom a kyslou smotanou a posladené mňam
lyali
Super! V maminej fazuľovej sme zvykli nájsť aj my mrkvičku, petržlen :-) Rezance v tej Tvojej sa mi páčia :-) @damisa , u svokry som prišla na chuť takým rezancom s tvarohom pre zmenu naslano :-)
bejaja
pekné! pripomenulo mi to fazuľovú polievku mojej babky...
kucharka100
Tiež sme mali včera fazuľovú a rovno aj so slížami. Pekná červená zasmaška a tá vôňa...mňam.
izabella929
výborná fazuľkovica.-)) aj fazuľku mám takú istu, šriabe sa mi v lete po plotoch a je na nej veľa, veľa luskov....)
rea1
kedysi ma moja stupavska kamaratka pozvala: dojdi v sobotu na obed, bude fizol a potfizol! vypadli mi oci ale beštia, nechcela povedat, co to je, len sa smiala. jasne, ze som dosla, ved by mi zvedavost bola vyvalila bok. :-)) ano, odpoved A je spravna, na obed bola presne takato zahoracka fazulovica so sirokymi slížami, len v nej bola este korenova zelenina. a teda lyzica naozaj stala! domaci sa mi smiali, ze neviem, co je to "fizol a potfizol". alebo podfizol, certhovie. jasne, ze neviem, ved som paštikárka. :-))))
sracz
Tak takúto dobrotu som jedol iba jeden jediný raz v živote! Uvarili mi ju herci košického divadla a rozhlasu Helenka a Marian Kleisovci, veruže bola super, žiaľ už sú obaja na sláve Božej, nech im ju dá náš Pán aj tam, na večnosti. Boli to "cuker ľudia a super kamaráti! Pekná práca s vareškou aj s kamerou, milá @rennatte - si naozaj šikovná!
vcelar
Preboha to ste aky Zahoraci ? Do polevky len udene a klobasky ! Ake parky? A zaprazka tmava a paprikova .
1x vcelar




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia