Zabíjačkové zemiaky fotorecept
Foto: kimlo
Keďže ešte nepominul čas zabíjačkových špecialít a mnohí z nás majú ešte aj dostatočné zásoby kvasenej kapusty v súdku,
ponúkam Vám tento jednoduchý a Zobraziť celý popisKeďže ešte nepominul čas zabíjačkových špecialít a mnohí z nás majú ešte aj dostatočné zásoby kvasenej kapusty v súdku,
ponúkam Vám tento jednoduchý a chutný recept. Miery a váhy zámerne neuvádzam, záleží na každom koľko má surovín a
koľko chce porcií.
Zdroj: internet
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Základom je dobrá jaternica alebo krvavnica z domácej zabíjačky alebo osvedčeného mäsiara. Zemiaky je najlepšie použiť varný typ A, nerozvaria sa.
-
2
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Povaríme ich v slanej vode s rascou asi 6 minút. Zlejeme a necháme vychladnúť.
-
3
Dno pekáča vymastíme masťou a poukladáme vrstvu zemiakov, ktoré okoreníme mletým korením. Na zemiaky poukladáme časti jaternice bez črievka, prípadne zabíjačkovú kašu.
-
4
Položíme ďalšiu vrstvu zemiakov, ktorú tak isto okoreníme.
-
5
Pokračujeme vrstvou kvasenej kapusty, ktorú predtým vyžmýkame. Ja som mal už hotovú udusenú moravskú kapustu z predchádzajúceho varenia, tak som ju použil. Posypeme sušenou cibuľou.
-
6
Zakončíme poslednou vrstvou zemiakov. V časti rozpustenej masti rozmiešame štipku mletej papriky a potrieme ňou vrchnú vrstvu zemiakov.
-
7
Pečieme prikryté pri 200 °CC asi 40 minút, potom odokryté zapečieme do zlatista asi 10-15 minút.
-
8
Podávame s čalamádou.
Neskoro! Robil som cez víkend... :-)
..hneď zajtra nabehnem k mäsiarovi po jaterničky a krvavničky ٩(˘◡˘)۶ ..
Do Hornej Stredy? Ja sa tam už dlho chystám... tieto som mal z Čachtíc od mäsiara.
Až budem robiť nabudúce, budete vítané... :-)
Ak máš dobrého mäsiara, lepšiu voľbu nemôžeš urobiť.. :-)
Vyskúšaj priateľu, na tejto kombinácii nič nepokazíš..
Kimlo asi si to mýliš v hornej strede neni mäsiarstvo teda aspoň o ňom neviem
Máš pravdu, myslel som Považany, tma pri kostole.
Ďakujem za odozvu Feri, v tomto zimnom období sú zabíjačkové špeciality ideálna dobrota na doplnenie energie a hrejivého tuku :-)
Ďakujem z pekné foto, ja som tiež zvlášť na pekáči upiekol žemľovú krvavnicu... verím že ste si dobre pochutili. :-)