Zapekané zemiaky
Zabíjačkové zemiaky (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Keďže ešte nepominul čas zabíjačkových špecialít a mnohí z nás majú ešte aj dostatočné zásoby kvasenej kapusty v súdku,
ponúkam Vám tento jednoduchý a chutný recept.* Miery a váhy zámerne neuvádzam, záleží na každom koľko má surovín a
koľko chce porcií.
30 minút príprava |
50-60 minút na 200 °C |
Postup
- Základom je dobrá jaternica alebo krvavnica z domácej zabíjačky alebo osvedčeného mäsiara. Zemiaky je najlepšie použiť varný typ A, nerozvaria sa.
- Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Povaríme ich v slanej vode s rascou asi 6 minút. Zlejeme a necháme vychladnúť.
- Dno pekáča vymastíme masťou a poukladáme vrstvu zemiakov, ktoré okoreníme mletým korením. Na zemiaky poukladáme časti jaternice bez črievka, prípadne zabíjačkovú kašu.
- Položíme ďalšiu vrstvu zemiakov, ktorú tak isto okoreníme.
- Pokračujeme vrstvou kvasenej kapusty, ktorú predtým vyžmýkame. Ja som mal už hotovú udusenú moravskú kapustu z predchádzajúceho varenia, tak som ju použil. Posypeme sušenou cibuľou.
- Zakončíme poslednou vrstvou zemiakov. V časti rozpustenej masti rozmiešame štipku mletej papriky a potrieme ňou vrchnú vrstvu zemiakov.
- Pečieme prikryté pri 200 °CC asi 40 minút, potom odokryté zapečieme do zlatista asi 10-15 minút.
- Podávame s čalamádou.