Windbeutel - bavorské veterníky so šľahačkou a s ovocím
mesačník Varecha, 16. júla 2023
Foto: Shutterstock
Windbeutel (v preklade vrecko s vetrom) je obľúbený dezert v okolí bavorského Berchtesgadenu. Robí sa z odpaľovaného cesta a je podobný našim veterníkom. Zobraziť celý popisWindbeutel (v preklade vrecko s vetrom) je obľúbený dezert v okolí bavorského Berchtesgadenu. Robí sa z odpaľovaného cesta a je podobný našim veterníkom. Rozdiel je v plnke, ktorú tvorí veľa šľahačky a ovocia.
porcií
príprava
na 210 °C
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
125 ml |
|
štipka |
|
2 ČL |
|
50 g |
|
150 g |
|
1 štipka |
|
4 ks |
|
Plnka: | |
2 ks |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
(alebo iné ovocie) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Odpaľované cesto: Mlieko, soľ, cukor a maslo zohrievame v hrnci, kým sa maslo nerozpustí. Do horúcej tekutiny naraz vsypeme múku. Miešame drevenou kuchynskou lyžicou alebo vareškou, kým sa na dne hrnca neobjaví tenká biela vrstva a nevytvorí sa veľká guľa cesta. Približne 1 minútu ešte miešame a potom odstavíme hrniec z ohňa a necháme cesto mierne vychladnúť.
- 2
Vajcia rozšľaháme. Pomocou ručného mixéra postupne vmiešame časť vaječnej zmesi do vlažného cesta. Cesto by malo byť krémové, ale nikdy nie riedke. Nakoniec vmiešame prášok do pečiva.
- 3
Plech vyložíme papierom na pečenie. Pomocou vrecúška s ozdobnou špičkou tvarujeme na plech kôpky cesta, pričom medzi nimi necháme dostatočné medzery.
- 4
V rúre vyhriatej na 210 °C pečieme asi 20 minút. Počas tohto času neotvárame na rúre dvierka! Z hotových „vrecúšok“ odrežeme, kým sú ešte teplé, vrchné časti. Necháme vychladnúť.
- 5
Plnka: Smotanu spolu s cukrom a stužovačom vyšľaháme dotuha. Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou naplníme koláčiky vyšľahanou smotanou, ozdobíme jahodami alebo iným ovocím a prikryjeme vrchnými časťami. Poprášime cukrom a hneď podávame.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu