Wiener Schnitzel - teľací rezeň v trojobale fotorecept
Foto: pusta
Wiener Schnitzel je známou rakúskou špecialitou. Podľa legendy ho pripravil po prvýkrát kuchár maršála Jozefa von Radetzky v roku 1857, ktorý ho priniesol z Zobraziť celý popisWiener Schnitzel je známou rakúskou špecialitou. Podľa legendy ho pripravil po prvýkrát kuchár maršála Jozefa von Radetzky v roku 1857, ktorý ho priniesol z talianskej Lombardie, kde je známy ako Cotoletta alla Milanese. Ide výhradne o teľací rezeň zo stehna obaľovaný v trojobale so syrom, ktorý však už vo Viedni vynechali. Má svoje špecifiká prípravy i vyprážania, klasicky sú to rezne o váhe 250 gramov, vyklepané na tenko. Je nesporne obľúbený v Rakúsku, v strednej Europe i vo svete.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
1000 g |
|
podľa potreby |
|
4 ks |
|
100 ml |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti nemusí byť |
|
500 g |
|
100 g |
|
2 plátky na 1 osobu |
|
20 g na 1 osobu |
|
Postup
-
1
Teľacie stehno som umyla, osušila, odblanila a pokrájala na 4 rezne do tvaru otvoreného motýľa, ktorého som po obvode viackrát nakrojila, aby sa pri vyprážaní rezeň nepokrútili.
-
2
Každý pripravený rezeň som položila medzi 2 listy fresh fólie, zľahka potretej olejom a cez fóliu som ho rovnomerne naklepala na hrúbku asi 3 - 4 mm.
-
3
Potom som naklepaný rezeň zľahka osolila, ja som mleté čierne korenie nepoužila.
-
4
Každý rezeň som obalila v múke,...
-
5
...v osolenej zmesi rozšľahaných vajec so sladkou smotanou a ...
-
6
...v strúhanke, ktorú som ešte rukami dobre vtľapkala do rezňov, obal sa potom pri vyprážaní pekne nafúkne.
-
7
V panvici som pomaly rozohriala domácu bravčovú masť s maslom na strednom plameni,
-
8
...vložila som obalený rezeň a pomocou polievkovej lyžice som ho pakovane preliala rozohriatym tukom.
-
9
Rezeň som prikryla pokrievkou a pomaly som ho vyprážala asi 4 minúty na jednej strane. Pri pomalom vyprážaní pod pokrievkou sa obal krásne nafúkne a nemá tendenciu sa spáliť.
-
10
Ked bola jedna strana vypražená pekne do zlato-hneda, rezeň som obrátila a...
-
11
...vypražila som aj na druhej strane zase prikryté tiež 4 minúty.
-
12
Vypražený rezeň som nechala odsať od prebytočného tuku na papierovej utierke. Maslo pri vyprážaní dodá Wiener Schnitzel typickú a jemnú chuť
-
13
Horúci rezeň som prekrojila jednak k vôli foteniu, aby bolo vidno prierez, ale jednak preto, že sa takmer na tanier nezmestil :-) Na horúci rezeň som položila na povrch ešte plátok čerstvého masla, ktoré sa teplom rozpustí, rezeň zjemní a typicky ochutí, priložila som dva plátky citróna, ktorým som ešte vypražený Wiener Schitzel pokvapkala. Ako prílohu som podávala domáci majonézový zemiakový šalát zvlášť v mise, aby si mohol každý nabrať sám podľa svojej chuti.
-
14
Pôvodne sa Wiener Schnitzel o váhe 250 gramov vyklepáva na tenučko asi 1 - 2 mm, vypráža sa na dvoch panviciach na 2krát, najprv vo veľmi rozpálenom oleji len niekoľko sekúnd, a v druhej panvici so strednou teplotou oleja sa ešte raz vypraží z každej strany niekoľko minút. Okrem majonézového zemiakového šalátu sa ako príloha najčastejšie klasicky ešte zvykne podávať s obyčajným zemiakovým šalátom na kyslo, so zemiakmi na masle a petržlene a s hlávkovým šalátom, novšie tiež so zemiakovými hranolkami alebo s dusenou ryžou s uhorkovým šalátom so smotanou.
povedala si všetko :-) ja sa tiež rada učím a sústavne.
dakujem za pochvalu.
ale dobre, tak toto je to:
www.ekobal.sk/obalovy-material-1/stretch-folie-3/potr...
áno, má byť taký tenučký - asi 1 -2 mm a cez celý tanier, taký tenučký, že dovidíš napr. z Ba až do Viedne :-)
hej, asi preto viedenský :-)
ja som ho naklepala ako som v recepte hore napísala, len asi na tie 4 mm /odhadom samozrejme/, teda 2x toľko, mám rada, ked je do čoho kusnúť, aj tak bol cez celý tanier, skoro sa mi tam nevošiel,nevládala som zjesť viac ako polovicu z neho :DDD
tvoja mama si dala záležať na pôvodnej klasike.
vdaka :-)
snažila som sa fotiť veľmi z blízka, aby bolo dobre vidieť krásne nafúknutý obal, preto ten dojem :-)
no jáááj,nezostalo, ešte sa zjedlo na večeru :-)
to nič, dobehni, ešte mám niečo v surovom stave, rada ti spravím :-)
dakujem.
mne sa páči tento viac :-)
je to snád zásadný problém, ktorý treba riešiť?
mám premenovať? :-)
a láskavo nehovor o žiadnom jazyku, že je sprostý, lebo sprostý a obmedzený je práve ten, kto tak hovorí :-)
ty a jazyky akosi neidete dokopy, no a??? lingusta teda nie si, všimla som si aj inde.
však si zase dobrý v inom :P
Nemcina je otrasny, tvrdy, nechutny a pre mna najsprosteji jazyk ;)
no a čo má byť, ked hovoríš anglicky, francúzsky a španielsky???
selfstudy? pochvala ti patrí za to!
ja hovorím plynule siedmymi jazykmi, z toho anglicky nie - nešiel mi, ale o žiadnom jazyku som nikdy nepovedala, že je sprostý ako si to povedal ty.
za vypadnutie "ist" sa ospravedlňovať nemusíš :-)
"ty a jazyky akosi neidete dokopy, no a??? lingusta teda nie si, všimla som si aj inde.
však si zase dobrý v inom :P"
a ked ti to vyvratim, ze ja a jazyky ideme dokopy, tak napises:
"no a čo má byť, ked hovoríš anglicky, francúzsky a španielsky???"
:D
pochválila som ťa za selfstudy.
tak zase nediskutuj do nekonečna.
pochválila som ťa za selfstudy.
tak zase nediskutuj do nekonečna.
"Ruční potravinová fólie někdy označovaná jako fresh fólie našla své uplatnění nejen v obchodě s potravinami a v potravinářském průmyslu, ale také v domácnostech."
Na "kieho svateho" by MNE aj latina v dnesnej dobe bola, vsak? :)
však je to tam napísané, či?
v tvojom je napísané to isté, len ináč balené.
zase diskusia do nekonečna.
1.latinčina je základom 5-tich svetových jazykov
2. využíva sa v mnohom v odborných terminologiách v rôznych disciplinách.
3. teba nikto nenúti, aby si ju študoval, ale stretneš sa s ňou oveľa častejšie, ako si myslíš.
fajn sa mi s tebou kecalo (myslím to v dobrom - rozprávalo :-)
prajem ti pekný deň.
Verím, že ty ich nepotrebuješ, ale zatratiť ich netreba, aj keď je latinčina nazývaná "mŕtvym" jazykom.
dakujem.
som rada, že aj u vás bude na obed môj recept, ktorý považuješ za krásny, výborne popísaný a hlavne za slinotvorný :-DDD
dakujem.
"Na "kieho svateho" by @MNE aj latina v dnesnej dobe bola, vsak? :)"
A zacalo sa to vsetko u nemciny, ktory je /nielen podla mna / vyslovnostne tvrdy jazyk a @MNE je proti srsti. ;)
Preto ked @pusta napisala "Frish gekocht halb gewonnen" naskocili mi zimomriavky, ako ked sa ma na Slovenskej strane Komarna predavacka v Bille /ti, co poznaju Komarno, vedia kde/ spytala : "Tešík?" :D
nech ti teda dobre chutí :-))))
dakujem.
@obor123
súhlasím s tebou :-)
dakujem.
ty vieš iste o čom hovorím.
varecha.pravda.sk/recepty/viedensky-rezen-fotorecept/1842...
nemáš sa za čo ospravedlňovať, naozaj nie :-)
osobne som robila Wiener Schnitzel 4x v živote iba a to som už veľmi stará semetrica, nehanbím sa za to, ver mi!!!
prajem ti pekný, príjemný a pohodový deň :-)
máš ho perfektný a nádherné foto, ktoré ja nikdy mobilom nespravím.
môj recept je trošku odlišný, preto som si ho dovolila vložiť a predpokladala som, že ty mi to nebudeš mať za zlé.:-)))
tá cena teľacieho je naozaj vysoká, musela som si poriadne uťahovať opasok, kým som si ho dovolila kúpiť, ale neľutujem, je fakt výborný.
dakujem ti.
taká je pravda.
ešte že som nenapísala "langusta"
sú tam neskutočné veci...
takú istú možnosť mali aj moji rovesníci.
mali sme 6 hodín týždenne + 2 hodiny konverzácie. do školy sa chodilo aj v sobotu vtedy.
museli sme vedieť nielen písať, čítať, ale hovoriť. :-)
tvoj názor je správny.
Na tvojom mieste by som sa nechválil plynulým ovládaním toľkých rečí nadobudnutých samoštúdiom. Taký človek bol len jeden na svete a bol to objaviteľ Tróje Schliemann. Ja sám ovládam nemčinu, angličtinu a čiastočne maďarčinu, takže viem čo to obnáša štúdium cudzích rečí. Mám štátnicu z nemčiny a 6 rokov štúdia angličtiny na jazykovej škole, takže nie som absolventom nejakého schnellkurzu. Len tupec ako ty môže haniť iný jazyk a vystatovať sa tu svojimi znalosťami. Keby si študovala alebo študoval nemecký jazyk, zistil-a by si že je to jedna kvetnatá reč, ktorá nie je síce ľúbozvučná ale má taký slovný potenciál že slovenčina a ani tvoja angličtina jej nestačí. Naučiť sa dokonalej reči iného národa si vyžaduje čas, talent a snahu. Ak by tento nickname skutočne ovládal toľko rečí, nemohol by takto opovrhovať trebárs aj nemčinou. Holt ak niekto umýva niekde v Londýne riady a komunikuje trebárs s Litovcami v angličtine, neznamená to, že hovorí plynule anglicky. Am I right?
ferinko môj, nie som lakomá, ale hrúbka rezňa 11 mm, by sa veľmi ťažko prepiekla za tak krátky čas. spravíme to tak, že ti dám niekoľko vypražených rezňov na seba a veľkosť na celý tanier :-)
nedakuj, niet za čo!
to ja dakujem ja tebe.
ricette.giallozafferano.it/Cotoletta-alla-milanese.html...
v samotnom Taliansku má viac verzií, ja som toto spomenula v súvislosti s históriou a pôvodom rezňa, vždy ide o teľacie a odkiaľ sa do Viedne dostal a akým spôsobom. :-)
dakujem za link.
Podla mna si sa vychvali ty do neba, ze mas jazykovky a pod, co je, btw, len tvoj bordel, ze do teba to musel dakto hustit, kdezto ja som to dal self ;) Nemcinu som mal 4 roky na skole, takze viem, aka je "kvetnata" :D
PS: Tupca vidis rano v zrkadle, ze pozdravujem :)
Toto je prosim ta co za slovne spojenie? : "Am I right?"
Nema to byt nahodou: "I´m right?"
Si sa potopil teraz sam, ty student jazykovej skoly :DDDD
možno neskôr by som sa dostala i k tvaru uvádzanému od @giussa , ak sa nemýlim, v tom prípade sa pri hovorenej reči odlišuje otázka intonáciou hlasu /zvýšením hlasu/, v písomnom tvare je to potom jasné - otázniik :-)
Potom som ju mala v škole, na gympli, na výške, na kurze v ktorom som si dala potvrdiť svoj level znalosti angličtiny, v práci a aj v súkromnom živote, pretože mám známych v mnohých krajinách (vrátane Anglicka a US). Myslím si, že angličtinu ovládam celkom dobre... Mohol by si si raz priznať, že sa mýliš... či to je ako s tipujem/typujem? ;) "typujem Ti 8 rokov?" :)
It is snowing. - Is it snowing?
Plati len pri predmete a pomocnom slovese, nie pri podmete. Ax jaj.....
?????
nie UK?
"kurze v ktorom som si dala potvrdiť svoj level znalosti angličtiny, v práci a aj v súkromnom živote, pretože mám známych v mnohých krajinách (vrátane Anglicka a US)."
;)
Aj tebe pekny den ;)
Tvorba otázok
Základné pravidlo pri tvorbe otázok v angličtine je jednoduché. Obráťte poradie predmetu a pomocného slovesa.
It is snowing. = Is it snowing?
www.royalschool.sk/royal-method-tvorba-otazok.php...
www.helpforenglish.cz/article/2006090703-otazky-v-anglictine...
Ale poviem Ti, najlepšie sa angličtina učí z kníh potvrdených angličanmi samými, napríklad Headway... nie z akýchkoľvek stránok na internete.
"Slovne spojenie Am I right? moze byt pouzite, pouziva sa vacsinou v pisomnom styku, avsak velmi malo. Zalezi, ci je pouzite priame alebo nepriame sloveso. Ak je priame, musi sa pouzit pomocne sloveso "to do".
Zauzivany je tvar I´m right? Pripadne iba Right?"
Tak sa ospravedlnujem. ;)
Najlepsie sa uci aktivnou komunikaciou ;)
mne sa veľmi páči, keď je v recepte aj trocha osvety a takej tej "omáčky" okolo :-)
keby som ho robila, asi trocha viac vyklepem a zo zdravotného hľadiska predsa len pridám štipku čerstvo mletého korenia (kvôli tráveniu) a z rovnakého dôvodu by som vynechala smotanu z vajíčka... počula som takú fintu, že treba mať prichystaný vedľa hrniec s vriacou vodou a čerstvo vypražený rezeň, prichytený kovovým štipcom, do tej vriacej vody iba ponoriť a hneď vytiahnuť, odpadne odsávanie tuku servítkou... vyskúšať to neviem, lebo naozaj rezne nerobím. Tento recept však považujem s tými drobnými výhradami za dokonalý a dávam mu 5*****
o tej finte s vodou viem, ešrte som však neskúšala.
dakujem za tvoj milý koment i 5*****
aj mne sa stane a nie raz :D
dakujem aaj za ocenenie tej "omáčky" okolo toho :-)
zrejme si mala na mysli Parížsky rezeň - ten je v cestíčku.
dakujem za zastavenie.
pre mňa je to veľká česť, že si sa rozhodla učiť svoju vnučku robiť Wiener Schnitzel práve podľa môjho receptu :-)
úprimne dakujem.
cestovanie.sme.sk/c/7951960/prava-viedenska-snicla-potreb...