Vysmážané kúsky cesta s cesnakom a vňaťou fotorecept
Foto: cesminaz
Kysnuté cesto ochutené petržlenovou vňatou a cesnakom. Výborné samotné, ale aj ako príloha k polievke ;-P
porcií
Postup
-
1
Pripravíme si poriadny zväzok petržlanovej vňate - netreba šetriť :-) a podla velkosti okolo 8 stručikov cesnaku. Musíte dat dosť cesnaku, aby sa dal v 1kg muke aj citit :-) V jednej miske si najprv lyžicou premiesame muku so solou. Potom pridame nadrobno pokrajanu vňat a na jemno nastruhany cesnak. Dobre v muke rozmiesame a pridame 4 kopcovitejšie PL jogurtu,1 bielok a droždie rozmiešane vo vlažnej vode. Ja som droždie rozmiesala v 3 dl vody a ostatnu vodu prilievala postupne. Vypracujeme si polotuhé, pomerne lepkave cesto. Posypeme ho mukou a este narýchlo premiesime do bochnika. Poprášime mukou a necháme cca 1h kysnut.
-
2
Nakysnuté cesto vyklopime na pomucenu dosku a vyvalkame na hrubku cca 7-8 mm. Pokrajame ho lubovolne na štvorce, alebo obdĺžniky a hned ho môžme vysmážat, netreba ho nechat podkysnut. Pečieme v dostatočnom množstve oleja z oboch stran :-) Vykladala som na kuchynsky papier a každy kusok po upečení este trocha osolila :-)
-
3
Cesto je chuťovo vyborne a vôbec nie je mastné. Dobre vynikne chut vňate, aj cesnaku :-) Výborné sú samotné, ale aj k polievkam. Ja ich zvyknem robit najmä k polievkam s jogurtovym základom. Dobrú chuť :-)
Pripomenula si mi detstvo. Vyrastala som na Žitnom Ostrove a keď to varila suseda "Kováčnéni" bolo jasné, že cestou zo školy sa zastavím na obed u nich.
A ešte robila niečo podobné, čo sme volali "krumplipepe". Keďže žiješ v Maďarsku, nevieš náhodou recept?
Podarili sa a su neskutocne dobre.
Dal som 1 1/2 hlavicky cesnaku kedze mam strasne rad chut cesnaku.
Cesto som po vykysnuti preniesol na dosku a roztiahol a prelozil na 3x a toto som zopakoval asi 10x. Nieco na styl pagacikov. Tymto sa do cesta dostalo viac vzduchu a pampuchu sa nafukli ako vidiet na jednom prelomenom.
@Cesminaz Dakujem za recept, ukladame a budeme casto robievat
nevysmazala som, ale upiekla v rure, presne podla Tvojho receptu. Po upeceni som velkorso potrela maslom. Uzasne dobre. Zdravim.
P.S.: To miesto pri peci je este volne?
Dobrých ludí sa zmestí!