Vyprážané šampiňóny fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 29. októbra 2011
Vyprážané šampiňóny (fotorecept)
Foto: sovka62

Keď sa manžel vráti z nákupu s rozžiarenými očami a balíčkom šampiňónov v ruke, je jasné, že je zle! On síce vyhlási, že si Zobraziť celý popisKeď sa manžel vráti z nákupu s rozžiarenými očami a balíčkom šampiňónov v ruke, je jasné, že je zle! On síce vyhlási, že si ich spraví vyprážané, lebo má na ne veeeeľkú chuť, ale je jasné, že čaká, že ich vypražím ja. Predstava obaľovania a vyprážania tých krpatých potvor ma ani najmenej nenadchýna, ale keď sú v chladničke už druhý deň, nedá sa nič robiť. Tak som si to aspoň uľahčila, možno sa tento spôsob zapáči i vám.

10 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Množstvo surovín ani neuvádzam, veď toto ani nie je recept, ide len o spôsob prípravy, ktorý potvrdzuje moju teóriu, že leniví ľudia sú zárukou pokroku. Šampiňóny som umyla, napichala na špajle. Tie som skrátila tak, aby sa zmestili do plastovej krabičky, v ktorej som ich chcela obaľovať. Osolila som ich.

    Vyprážané šampiňóny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si suroviny na obaľovanie. Vajce som rozbila do podlhovastej krabičky a rozšľahala so štipkou soli a kvapkou mlieka.

    Vyprážané šampiňóny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obalila som ich v múke, vložila do krabičky s vajcom.

    Vyprážané šampiňóny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krabičku som pevne zavrela a dobre potriasla.

    Vyprážané šampiňóny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šampiňóny sú obalené vo vajci a ruky mi ostali čisté.

    Vyprážané šampiňóny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom už len do strúhanky

    Vyprážané šampiňóny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a šup s ni mi na panvicu.

    Vyprážané šampiňóny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pre istotu som ich zakryla pokrievkou, aby nezostali tvrdé. Vidličkou som otáčala vždy o štvrťkruh, aby boli upražené z každej strany.

    Vyprážané šampiňóny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávala som ich s varenými zemiakmi, na ktorých sa rozpustilo maslo a s baraními rohmi, ktoré zavarila @jerica a môj manžel sa ich nevie dojesť (okrem krupičnej kaše ich pýta tuším ku všetkému). A nemyslite si, že tá tretia palička zostala v hanbe. Tú si na tanier priložil o chvíľu, ale veď dobre, ja huby nejem, tak som ju aspoň nemusela odkladať.

Diskusia k receptu

zdenkas
Výborné.Toto obalovanie je mi známe,ale v mikroténovom sáčku,no že si to môžem napichať na špajdlu to ma nenapadlo.ďakujem
1x glono
vierik
@sovka62 niet nad rozum keď sa vydarí Tebe sa vydaril,veľmi dobre si to vymyslela s tým obaľovaním....
marianne69
@sovka napad za milion,tiez mi tieto krpate potvory vzdy prischnu na obalovanie,nastastie nerobim ich tak casto, ale urcite tuto radu vyuzijem.U nas teda kazdy sa snazi prilozit ruku k dielu,ked sa vari,bud nacistia zeleninu,zemiaky,poumyvaju riad a podobne,ale ked treba nieco obalovat v trojobale,tak sa tichom-duchom vyparia z kuchyne.Pre mna vyborny napad.
gimi783
u nás doma je to od nákupu až po prípravu šampiňónov úplne rovnaké, takže som sa veľmi potešila novému nápadu.
sovka62
Marianne, aj u nás fungoval pomocníčky v kuchyni, dokonca tri, a to sa mi potom varilo! Žila u nás aj svokra, takže manžel sa do kuchyne nebral, a nakoniec, ani by sa už nebol zmestil. Ale aj bez neho nám to išlo na jednotku. Ale potom svokra zomrela a prišli akýsi cudzí chlapi, pomocníčky postupne po jednej pounášali a založili s nimi novú domácnosť a kde som dnes ja? Na všetko sama. Aj by som tých cudzích chlapov vyšvácala, ale máme vďaka nim päť milovaných vnúčat, tak som ticho a spokojná. Veď ja si už nejako poradím......
rija
Sovka, výborný nápad, ja hríby milujem, len ich nerada obaľujem a takto to bude raz dva hotové... ďakujem
hubata
hehe @sovka62 - ty len tri špajdle, ale ja aj za misu záhoráckych modrákov naobaľujem a vypražím keď rastú. Je to fajn nápad, vyskúšam ho. Ale i tak som nikdy nenamáčala ani rezne, karfiol, hríby do vajíčka rukami, ale takým bodcom s dvomi ostrými dlhými zubami.....
angelheart
Jéééj, aký zlepšovák :) Toto by mi nenapadlo. Určite využijem, ďakujem.
sovka62
no, @hubata , veď vidličku mám aj ja vždy v ruke, ale aj tak som celá ulepená, lebo tie potvory sa šmýkajú na všetky strany, pridržím ich prstom, potom prst olepím strúhankou, potom umyjem a znovu pekne od začiatku..... Na šľak trafenie.
sylvinka
geniálny nápad!Konečne nebudem zapatlaná aj za ušami!
marianne69
@sovka Ved mne uz tiez jedno cudzie chlapicisko odviedlo moju pomocnicku,ale ma od Boha stastie,ze: po prve je to len par blokov odo mna a podruhe je vyuceny kuchar,,ktory sa tym sice nezivi,ale uci, v kuchyni sa zvrtat vie...takze ked mame nejaku akciu,rad pomoze,problem je,ze v poslednej dobe si najradsej v kuchyni kralujem sama
Ale vo vasom pripade vnucatka tu stratu vynahradia:-)
aroooo
@sovka ,neviem načo som sem v takejto hodine zabrúsila a tu toto, môžem utierať klávesnicu a tá špajdľa, super
babinka
huraaa, uz viem, ako obalit karfiol, na spajle s nim! a bude to aj efektne aj ciste, lebo v poslednom case namiesto vyprazaneho karfiolu som robila placky s kadecim, co sa doma este naslo a nie vzdy to tak chutilo, esteze mame lenive gazdinky a ich zlepsovaky :)))
marymark
tak na toto som dlho cakala, nasi zboznuju vyprazane sampinony vdaka tomuto napadu ich budu mat urcite castejsie, dakujem za napad
ketty3811
páči sa mi tento nápad,určite to využijem aj pri karfiole,ktorý nerada obaľujem.:-)kk
gizy
:-)) robím to tak isto ,no ja aj strúhanku dám do misky a trasiem a trasiem.....
mamatata2
@Sovka , raz darmo, si gazdinka na 1. Keď si to tak dobre vymyslela, zaradím toto jedlo do jedálneho lístka.
sovka62
Ďakujem za komentáre, tuším som sa vám trafila do nôty (nielen ja nerada obaľujem tie potvory krpaté). A aj sa mi oplatilo, ten nápad s obaľovaním karfiolu je dobrý, tak vďaka.
darina11
Odkedy som sa priotrávila hubami,ktoré(všetky) som zbožňovala, odvtedy jem iba šampiňóny a hlivu väčšinou ked´sú v akcii. Preto si všímam každý recept ktorý sa týka týchto húb. Aj tento sa mi páči. Ďakujem a ukladám do kk.
viera1
sovka62 ,k tomu už nie je čo dodať,snáď len, aby sa vám nepripekali na špajle,je dobré špalje pred použitím namočiť do oleja,potom sa dajú ľahko stiahnuť.
diabambulka
pekne ponapichované a presne som ti chcela napísať, že je jednoduchšie, šampiňóny, karfiol či brokolicu obaľovať v uzavretých nádobách ako si to robila ty, je to rýchlejšie a čistá práca. Moja mama práve pre to pracné obaľovanie začala používať s obľubou cestíčka, ale trojobal je trojobal, do zlatova upečený a chrumkavučký...
ela77
Tiež tie drobné veci, ako karfiol, bokolicu aj huby obaľujem v mikroten. sáčkoch. potrasiem a je to rýchlo urobené. Mám práve šampiňony v chladničke, čerstvo kúpené. S tou špajlou sa mi to pozdáva, ale nikdy sa neviem rozhodnúť, či tie šampiňony šúpať, alebo nie. Ako to robíte vy???@sovka ich má podľa foto neošúpané.
sovka62
Kedysi som ich šúpala aj ja, ale potom som kdesi čítala, že tieto pestované šúpať netreba, teraz už šúpem len tie, čo manžel prinesie z lesa.
janger
Ze by som niekedy spravila? Viem, ze moj muz bude tu struhankovu korku z toho davat dolu :-). Ma slovensku kuchynu rad, ale jedla obalovane v trojobale, na to moc nie je...Takze preto ani casto nevysmazam. Ale s tymito krasnymi sampinonmi si mi narobila taku chut, ze ich asi spravim. A super napad s tou spajdlou a obalovanim. Viem, ze sa obaluje aj pomocou sacikov, ale na vajicko je to veru v takej uzatvaratelnej krabicke vyborny napad.
sovka62
Haha, @janger , mala by som jedávať s tvojím mužom. Taký vyprážaný rezeň by sme si ideálne podelili, on by zjedol mäso a ja ten trojobal. Ten mám najradšej.
enge149
super,veľmi dobrý nápad,vyskúšam,mám rada šampiony,dá sa to kombinovať aj so syrom ako špíz pre vegetariánov..
marianne69
@sovka moj muz dnes odkukal od Vas tuto metodu a urobil,odlazuje,ze dakuje za dobry napad:-) ja som sa uz sprajcla obalovat tieto potvorky po jednom.
sovka62
No vidíš, hlavne, že to zvláda sám a ty sa môžeš iným aktivitám, hahaha....
marianna76
No super... dakedy spravím aj ja ale len takto, nerobievam ich, lebo som nepoznala tento nápad... ďakujem
an3da
Ešte nikdy som nevyprážala šampiňony, ale teraz ked som videla
tento skvelý nápad, určite to skúsim.
milamila
Super skvelý nápad, hoci používam na obalovanie ako pomôcku igelitový sáčok, tento sa mi páči ešte lepšie, inak ja som rodáčka z Trnavy a tam sú šikovné kuchárky (tak som to počula), pozdravujem do TT z BA
sovka62
No vidíš, moja, to sme sa vymenili, ty z Trnavy do Bratislavy a ja naopak, v Trnave žijem od vydaja, narodila som sa a dospela v Bratislave.
milamila
A ja zasa opačne, po škole som išla pracovať do BA a tu som sa vadala a tak aj zostala. Ale chodím často do TT pretože tam mám celú moju rodinu, mamičku 83 ročnú a súrodencov
jozka2
zenicky ako je vam fajn na skok od dmova a co my na mile vzdialene moze sa nam iba tak prisnit,stalo sa mi asi 3 dni do zadu,ze moja asi 3 rocna dcerka/dnes sice 37/na mna volala mami,mami a ja som jej pri ,plnom vedomi odpovedala co je kde si,boze co to bolo za prebudzanie.
afataga
moja rec - lenivost je matka pokroku :-))) ja tiez vselico vymyslim, aby som si ulahcila zivot
spetkasoli
no milá@sovka , toto je úžasný nápad. Díky, to ma nikdy nenapadlo a pritom takto obaľujem a smažím olivy, ale žampiony ma nikdy neťuklo takto jednoducho obaliť. Ty si nápaditá a máš veľmi dobré recepty, už som ich veľa vyskúšala a uložila. Díky a pekný pozdrav všetkým šikulkám na varešku:)
sovka62
Ďakujem za milé slová, teší ma, že sa moje recepty daria, aj ja som vďačná mnohým Vareškám, veľmi veľa som sa tu naučila a podľa ich návodov vyskúšala (úspešne) aj veci, do ktorých som sa predtým neodvážila pustiť.
vierutt
No tak teda, @sovka , klobúk dolu! Ja som tiež taká lenivšia, popremýšľam, ako si uľahčiť robotu, ale toto nemá chybu! Už dávno som nevyprážala šampiňony, ďakujem!
njdevil
@sovka62 , super napad, ja macam spajle vo vode den pred pozitim, nezhoria ani na grile, mam to vyskusane...
kuchticka
@sovka , veruze si napadita!!! Tento recept citam az po roku a stvrt a ani nie na Vareche, ale akasi dobra dusa rozosiela tvoj slavny napad s obalovanim "krpatcov". Ja toto tiez radsej nerobim, mam dost obalovania reznov (asi 24) na Vianoce, a este tak raz behom roku. Mozna uz zacnem I s obalovanim karfiolu touto metodou, inak ho radsej pripravujem inym sposobom ako obalovat. Vdaka ti dusa dobra.
sovka62
@kuchticka , veru tak, aj u nás na Vianoce toľko rezňov ako u vás. A karfiol, osobitná kapitola! Ale to sú predsa len väčšie kúsky, tie sú obalené raz-dva, tam mi vadilo vyprážanie a spotreba tuku. Ale poučená Varechou ho poukladám na plech na papier, pokvapkám olejom a šupnem do rúry. Naozaj je chutnejší ako klasicky vypražený, takže karfiol s ktorým sa manžel vracia z nákupov ma už nedesí, nech je akokoľvek veľký.
misqs17
dakujem za skvely typ :) ja mam podobneho :),strasne ich ma rad,ale mne sa nikdy nechce pustat to obalovania atd...mam kupene sampinony,tak vyskusam :)
sovka62
Tak nech sa vydaria. Včera dcéra takto obaľovala predvarený ružičkový kel a nie do trojobalu, ale rovno do cestíčka a šlo to. Takže aj tak sa dá.
misqs17
vyskusane,bolo to super,uz ani inak robit nebudem, vzdy ma odradil ten neporiadok okolo a ani to poriadne nebolo pokryte atd...takto jedna radost, aj krafiol tak budem robit :) dakujem za skvely tip :)
sovka62
Vďačne, misqs17, a keď už ten karfiol budeš mať obalený, nevysmážaj ho na panvici. Poukladaj ho do plechu na papier na pečenie, pokvapkaj olejom, na 1 karfiol max. 2 PL oleja a strč do vyhriatej rúry. Nielen bez roboty, bez prepáleného tuku a smradu v celom byte, ale je aj oveľa chutnejší.
havino
@sovka , tvoj receptík som našla na Fb vďaka dievčatám varecháčkam, hlavne, že tu čumákujem denne, ja ich obaľujem v sáčku, síce raz za rok, ale....no ale takto elegantne na špajli sa mi páčia omnoho viac
veronka
pre ešte jednoduchšiu prácu odporúčam namiesto trojobalu urobiť slané redšie cestíčko -podobné ako na palacinky.Stačí omočiť v cestíčku a obaliť v strúhanke miernym potrasením uzavretej dózy
sovka62
No áno, Veronka, ale to už je celkom iná chuť, u nás ani mäso obalené v cestíčku nemá veľký úspech.
finczi
Výborný nápad, toto by mi nenapadlo...
zolik
@sovka62 , a ja som Tento super, genialny napad nasla az teraz!!!!! A co som sa za posledne 3 roky naobalovala. Upatlana ja a aj kuchyna. Mala by tu byt rubrika "genialne napady k priprave jedal". A Tvoje by tam urcite boli. Dakujem. A prajem pekny Weekend.
sovka62
Ďakujem, @zolik. Aj ja sa vždy teším, keď nájdem dobrý recept, ktorý som prehliadla. Už som si zvykla prezerať rubriky "pred rokom", "pred tromi rokmi".
kika297
geniálny nápad...idem kúpiť šampiňóny a zajtra je obedík vybavený :)
1x haji
miika
Tak som dnes skúsila tento postup. Obaľovanie v 3 nádobách na spajli je vcelku rýchly spôsob, ale potom samotné smazenie išlo horšie. Šampiňóny sa otacali na spajli a smazili sa nerovnomerne, nie rovnako, nakoniec som ich dala dole úplne a druhu varku som dala do panvice už bez spajle. Vo friteze by boli lepšie ako na panvici... A z dierky v šampiňónoch tiekla šťava, a olej prskal...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia