Vyprážaná treska fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. októbra 2013
Vyprážaná treska (fotorecept)
Foto: pusta

Treska patrí medzi morské dravé šupinaté ryby, vyskytuje sa v chladných vodách severného Atlantického oceánu, v oblasti severnej Ameriky, Aľjašky, Grónska, Severného mora a Zobraziť celý popisTreska patrí medzi morské dravé šupinaté ryby, vyskytuje sa v chladných vodách severného Atlantického oceánu, v oblasti severnej Ameriky, Aľjašky, Grónska, Severného mora a v moriach severných štátov Európy poblíž pobrežia. Ide o mimoriadne chutnú rybu s jemným bielym mäsom. Pripravila som naše obľúbené vyprážané filé z tejto ryby. Recept je všeobecne známy, pridávam ho len ako inšpiráciu na víkend.

4
porcie
1 hodina minút
príprava
10 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

600 g
podľa potreby
1 ks
2 ks
podľa potreby
podľa potreby
200 ml
50 - 100 ml
600 g




Postup

  1. 1

    Z treskovitých rýb som vybrala filé z aljašskej tresky, ktoré neobsahuje kosti, práve ju mali v akcii :-) a človek niekedy musí aj šetriť a niekedy jednoducho preto, lebo má na ňu chuť. Môžete kľudne zvoliť inú bielu rybu. Nechala som ju úplne rozmraziť pri izbovej teplote, umyla pod prúdom tečúcej vody, osušila som ju papierovou kuchynskou utierkou, osolila som ju z oboch strán a nechala som ju asi 1 hodinu odpočinúť.

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Osušenú tresku som dala do hladkej múky, obalila som ju z oboch strán a...

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...sklepala som nadbytočnú múku z ryby.

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V mise som rozšľahala vajcia, pridala som asi 1/2 CL soli,...

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...50 ml mlieka, nemusí byť,ale panír je potom jemnejší a pridaním soli chutnejší. Ak dáte do vajec miesto mlieka rovnaké množstvo vody, obal bude chrumkavejší. Obalila som tresku z oboch strán v takto upravených vajciach.

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som tresku položila do strúhanky, ktorú som do ryby po obalení ešte pritlačila prstami a vtľapkala dlaňami, obal sa potom pekne nafúkne.

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obalenú rybu som zľahka sklepala z nadbytočnej strúhanky.

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložila som ju do panvice do rozpáleného oleja a vyprážala som ju sprudka najprv z jednej strany - asi 5 minút,...

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...obrátila som ju, hned po obrátení som stiahla plameň na polovicu pekne do červena - asi 4 - 5 minút. Po obrátení treba znížiťplameň, aby sa obal nespálil.

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávala som horúce so zemiakovou kašou a s kolieskom citróna. Môžete podávať aj so zemiakovými hranolkami, pečenými zemiakmi, inou prílohou podľa vlastného výberu a pridať majonézu, tatarskú omáčku, cesnakový dip, skrátka s čím vám chutí najviac. Je to chutná, lacná a rýchla večera. Skúsenejší mi prepáčia podrobný popis, ale myslím aj na začiatočníkov a recept pridávam len ako inšpiráciu na dobrý víkendový obed alebo večeru. :-))))

    Vyprážaná treska (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

luss44
takúto rybku som mala v týždni na obed so slovenským zemiak.šalátom, mňam, vysmážané obmedzujem, ale raz za čas... :)
elena
Ja som minule objavila v Jednote Tilapiu, čo je tiež pekné rybie mäso. Pochutila som si na tradičnom rybom filé....mňam.
pusta
@luss44 , tiež robím vysmážané z času na čas a rybu sa snažím zaradiť aspoň 1x týždenne, bolo by rozumné i častejšie, najmä z dôvodov jej blahodarných účinkov pre zdravie
raz za čas aj vyprážanú, prečo nie? :-)
dakujem ti.
pusta
@elena , tilapia je síce finančne trošku náročnejšia, ale o to chutnejšia ryba s bielym bielym mäsíčkom, tiež by som si ju dala :-)))
verím, že si si pochutnala :-)))
colibri
ten popis je perfektný, presne takto má vyzerať - ďakujem, a práve vyberám aljašskú tresku z Ryba Žilina z mrazničky :)