Vyprážaná treska (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Treska patrí medzi morské dravé šupinaté ryby, vyskytuje sa v chladných vodách severného Atlantického oceánu, v oblasti severnej Ameriky, Aľjašky, Grónska, Severného mora a v moriach severných štátov Európy poblíž pobrežia. Ide o mimoriadne chutnú rybu s jemným bielym mäsom. Pripravila som naše obľúbené vyprážané filé z tejto ryby. Recept je všeobecne známy, pridávam ho len ako inšpiráciu na víkend.

4
porcie
1 hodina minút
príprava
10 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Z treskovitých rýb som vybrala filé z aljašskej tresky, ktoré neobsahuje kosti, práve ju mali v akcii :-) a človek niekedy musí aj šetriť a niekedy jednoducho preto, lebo má na ňu chuť. Môžete kľudne zvoliť inú bielu rybu. Nechala som ju úplne rozmraziť pri izbovej teplote, umyla pod prúdom tečúcej vody, osušila som ju papierovou kuchynskou utierkou, osolila som ju z oboch strán a nechala som ju asi 1 hodinu odpočinúť.
  2. Osušenú tresku som dala do hladkej múky, obalila som ju z oboch strán a...
  3. ...sklepala som nadbytočnú múku z ryby.
  4. V mise som rozšľahala vajcia, pridala som asi 1/2 CL soli,...
  5. ...50 ml mlieka, nemusí byť,ale panír je potom jemnejší a pridaním soli chutnejší. Ak dáte do vajec miesto mlieka rovnaké množstvo vody, obal bude chrumkavejší. Obalila som tresku z oboch strán v takto upravených vajciach.
  6. Potom som tresku položila do strúhanky, ktorú som do ryby po obalení ešte pritlačila prstami a vtľapkala dlaňami, obal sa potom pekne nafúkne.
  7. Obalenú rybu som zľahka sklepala z nadbytočnej strúhanky.
  8. Vložila som ju do panvice do rozpáleného oleja a vyprážala som ju sprudka najprv z jednej strany - asi 5 minút,...
  9. ...obrátila som ju, hned po obrátení som stiahla plameň na polovicu pekne do červena - asi 4 - 5 minút. Po obrátení treba znížiťplameň, aby sa obal nespálil.
  10. Podávala som horúce so zemiakovou kašou a s kolieskom citróna. Môžete podávať aj so zemiakovými hranolkami, pečenými zemiakmi, inou prílohou podľa vlastného výberu a pridať majonézu, tatarskú omáčku, cesnakový dip, skrátka s čím vám chutí najviac. Je to chutná, lacná a rýchla večera. Skúsenejší mi prepáčia podrobný popis, ale myslím aj na začiatočníkov a recept pridávam len ako inšpiráciu na dobrý víkendový obed alebo večeru. :-))))