Foto: tatranka
Akosi samo od seba príde čas na pečené husi,kačice.Na túto chvíľu rozvoňanej kuchyne typickými vôňami sa teším od rána,kedy začínam variť.Aj manžel častejšie zavíta Zobraziť celý popisAkosi samo od seba príde čas na pečené husi,kačice.Na túto chvíľu rozvoňanej kuchyne typickými vôňami sa teším od rána,kedy začínam variť.Aj manžel častejšie zavíta do kuchyne.Myslím,že prichádza fetovať tú ohromnú vôňu,ktorá pošteklí naše zmysli.
príprava
na 200 °C
Suroviny
celá |
|
lyžička |
|
pol malej lyž. |
|
lyžica |
|
nie veľká |
|
3 strúčiky |
|
3 veľké lyžice |
|
plnka: | |
4 ks |
|
1ks |
|
pol malej lyž. |
|
pol malej lyž. |
|
6 väčších |
|
1 struk,pol.cib |
|
pol káv.lyž |
|
2 veľké lyžice |
|
70 g |
|
hlávka |
|
1 káv.lyž |
|
medzi prsty |
|
pol |
|
3 veľké lyžice |
|
3-4 káv.lyž. |
|
2 veľké lyžice |
|
Postup
-
1
Keďže sme s manželom sami,kačicu som rozpolila a robím len polovicu.Kačicu vyumývam do sucha vytriem.Dobre do nej votriem soľ z jednej aj druhej strany.Posypem razcou.Poukladám na ňu pokrájanú cibuľu a cesnak.Pod ňu do pekáča podsteliem bravčovú masť.Dám do vyhriatej rúry a prikrytú ju začínam dusiť asi trištvrte hodiny.Potom ju potriem medom rozriedeným trochou vody.
-
2
Keďže kačicu mám na polovicu a máme radi plnku,a naplniť do trupu sa mi nedá a pod kožu nechcem,plnku si robím osobitne. Osmažím na masle cibuľku aj cesnak.
-
3
Pokrájam si aspoň dňové rožky,ktoré navlhčím studenou vodou.Zalejem roztopeným maslom s cibuľkou a cesnakom.Pridám vajíčko,soľ,petržlen majoránku,oregánom.
-
4
Pokrájam na drobno šampióny a obvárím ich v slanej vode.Vsypem do masy.
-
5
Premiešam.
-
6
Naplním do užšieho sáčku,ktorý sa používa na varenie tlačienky.Tiež uvarím v horúcej vode.Varím 25 minút.
-
7
Hotová uvarená plnka.
-
8
Upečená kačica.Ku nej som pridala na zapečenie časť plnky.
-
9
Pokrájanú bielu,alebo červenú kapustu na rezance dám restovať na olej s cibuľkov.Posolím,pridám medzi prsty razcu a nechám dusiť.Neskôr pridám cukor a ocot.A nechám vydusiť do mäkka.
-
10
Podávam s knédlou poliatou výpekom.
-
11
Detto.
nevadi, buder na buduci tyzden, hlavne, ak bude take uplakane pocasie ako dnes.
Recept si pekne nafotila, si šikovná.
@palokuchki plnka je jednoduchá na strávenie ľahká.Nedávam vnútornosti,tie sa varia v polievočke.
A som rada,že sa ti páči kolážová fotografia.
@zdezda veru som si dala na večeru,len plnku s kapustičkou a knedľu.Stačilo.Tá plnka je prevoňaná kačicou.
Kačice neplním, len kurčatá. A tie vždy pred plnením rozpolím. Plnku, do ktorej pridávam aj na kocky nakrájaný syr navrstvím do bruška kuraťa a potom preklopím na vymastený pekáč, takže plnka je pod tou polovičkou kuraťa. Spodok plnky sa upečie do červena, do chrumkava a je to naozaj výborné.