Vypečená kačica s kapustou fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 5. septembra 2010
Vypečená kačica s kapustou (fotorecept)
Foto: tatranka

Akosi samo od seba príde čas na pečené husi,kačice.Na túto chvíľu rozvoňanej kuchyne typickými vôňami sa teším od rána,kedy začínam variť.Aj manžel častejšie zavíta Zobraziť celý popisAkosi samo od seba príde čas na pečené husi,kačice.Na túto chvíľu rozvoňanej kuchyne typickými vôňami sa teším od rána,kedy začínam variť.Aj manžel častejšie zavíta do kuchyne.Myslím,že prichádza fetovať tú ohromnú vôňu,ktorá pošteklí naše zmysli.

30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

 celá
 lyžička
pol  malej lyž.
 lyžica
 nie veľká
3  strúčiky
3  veľké lyžice
plnka:
4  ks
1ks
pol  malej lyž.
pol  malej lyž.
6  väčších
1  struk,pol.cib
pol  káv.lyž
2  veľké lyžice
70  g
 hlávka
1  káv.lyž
 medzi prsty
 pol
3  veľké lyžice
3-4  káv.lyž.
2  veľké lyžice




Postup

  1. 1

    Keďže sme s manželom sami,kačicu som rozpolila a robím len polovicu.Kačicu vyumývam do sucha vytriem.Dobre do nej votriem soľ z jednej aj druhej strany.Posypem razcou.Poukladám na ňu pokrájanú cibuľu a cesnak.Pod ňu do pekáča podsteliem bravčovú masť.Dám do vyhriatej rúry a prikrytú ju začínam dusiť asi trištvrte hodiny.Potom ju potriem medom rozriedeným trochou vody.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keďže kačicu mám na polovicu a máme radi plnku,a naplniť do trupu sa mi nedá a pod kožu nechcem,plnku si robím osobitne. Osmažím na masle cibuľku aj cesnak.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájam si aspoň dňové rožky,ktoré navlhčím studenou vodou.Zalejem roztopeným maslom s cibuľkou a cesnakom.Pridám vajíčko,soľ,petržlen majoránku,oregánom.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájam na drobno šampióny a obvárím ich v slanej vode.Vsypem do masy.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Premiešam.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naplním do užšieho sáčku,ktorý sa používa na varenie tlačienky.Tiež uvarím v horúcej vode.Varím 25 minút.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotová uvarená plnka.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečená kačica.Ku nej som pridala na zapečenie časť plnky.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájanú bielu,alebo červenú kapustu na rezance dám restovať na olej s cibuľkov.Posolím,pridám medzi prsty razcu a nechám dusiť.Neskôr pridám cukor a ocot.A nechám vydusiť do mäkka.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávam s knédlou poliatou výpekom.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Detto.

    Vypečená kačica s kapustou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

honestka
hoci dnes mame tiez vynikajucu veceru pre vela ludi, ktora sa dohotovuje hned by som sa posadila k tvojmu stolu Tatranka!
nevadi, buder na buduci tyzden, hlavne, ak bude take uplakane pocasie ako dnes.
zdezda
Jééééminedoline, to by mi chutilo aj hneď teraz, to musela byť vôňa a chuť :-), krásne si to pripravila a nafotila, všetká česť ! Keď už by som aj tú kačičku nemala, plnka by mi stačila s kapustou, mňaaaaam :-)
braxi
Krásna kačička...včera som piekla aj ja. Nedávam cibuľu/musím skúsiť/ a bez plnky je to veľká škoda, nenapadlo ma to. Ďakujem za radu. Ja som ale robila lokše, a to je pochutnáničko. Mala som tu vnučku a ona ich piekla...ve dvou se to lépe táhne :o)))
Recept si pekne nafotila, si šikovná.
palokuchki
Tatranka, taku plnku som uz jedla a velmi mi chutila. Dobre je, ze teraz mam uz aj recept. Mas velmi pekne fotky, hlavne ta prva je skutocne profesionalna.
tatranka
@braxi robievam aj lokše,veď tie akosi patria k pečeným husiam a kačiciam.No radšej ich mám na sladko s lekvárom a makom.
@palokuchki plnka je jednoduchá na strávenie ľahká.Nedávam vnútornosti,tie sa varia v polievočke.
A som rada,že sa ti páči kolážová fotografia.
@zdezda veru som si dala na večeru,len plnku s kapustičkou a knedľu.Stačilo.Tá plnka je prevoňaná kačicou.
evia
Tatranka, Vaše recepty sú vždy úžasné. Ja tiež občas pečiem kačicu, ale vždy ju solím deň vopred a potom pred pečením umývam. takto to robievala moja maminka a mám to akosi vžité. Ak hovoríte, že ju dobre nasolíte a dávate piecť nie je potom masť pod ňou veľmi slaná? Ja totiž s masťou z výpeku mastím lokše. Vyskúšam aj s cibuľkou
alexdidi
Dobre pripravené jedlo, určite aj chutilo....mám rada kačičku, tak raz v roku stačí, keďže je to veľmi ťažké jedlo...ani teraz ma ešte neláka, lebo som robila nedávno s červenou kapustou (dala som aj na Varechu)....plnku robím podobne, ale mám rada len do vnútra hydiny, keď prejdú do nej aj chute z mäsa, inák nám nechutí....skôr potom podobne pripravené knedlíky...ku kačke však nezvyknem pridávať žiadnu masť, lebo si myslím, že jej má až, až....ak je to potrebné, tak na začiatok trochu vody...
tatranka
@evia možno máš pravdu,no robím to tak roky.Druhú polovicu kačice skúsim tak,ako mi radíš.Ináč,mastičku mám rada na domáci chlebík,ktorý si tiež sem tam upečiem a potom už nesolím.Takže niečo na tom bude.
tatranka
@alexdidi mastné časti,vrátane biskupa a vnútornosti,konce krídiel dávam do polievky,takže až taká mastná nie je.Keď nás bolo viac,robievala som aj ja celú kačicu a plnila do vnútra.Tiež som dávala zapiecť jabĺčko.Teraz som si to s tou plnkou vymyslela tak,že ju uvarím a pridám ju už uvarenú zapiecť ku kačici.Ver,že je chutná.Ona si svoju vôňu naberie za tú chvíľku na pekáči.A je výborná chrumkavá.Na podliatie vodou som pozabudla.Áno podlejem a potom v priebehu pečenia,podlievam výpekom.Ďakujem za vecný komentárik.
egreska
tatranka nadhera ako vždy,kačky zbožnujeme a robíme dost často ,ja pečiem na pomalo ,nepodlievam a davam len rascu a sol...niekedy skusim podla teba,mnam !!
coldbery
Tatranka ...ja kačicu robievam tak ako ty...plnku dávam dovnútra a aj von,ale rozdiel je len v tom ,že ta z vnútra je ako uvarená a tá čo je von je na povrchu chrumkavá...a moji koštovníci maju radšej tu... tvoj recept nemá chybu :-)))
tetuska
Najchutnejší je ten koniec, dobrá vec aj s tou plnkou, určite vyskúšam...
zitar
@tatranka , vyzerá to výborne, vyskúšam Tvoju plnku varenú, ja totiž robievam len pečenú, ale isto skúsim
elisticka
Martuska to je lakadlo mnamky ale co moja dieta:-((( inak by som sa ponukla ku stolu:-(((((( a ta fotka je premiera na vareche.-))))
enerrgizer
toľko kačiek na vareche...až som dostal chuť na kačacinku...tú plnku robíme podobne... a kačička je krásna
sovka62
Aj ja solím deň vopred ako Evia a to tak, že ju doslova natriem hrubou vrstvou soli zvnútra aj zvonka. Ráno potom opláchnem studenou vodou a vložím do pekáča a mierne podliate pomaly pečiem. Je to recept z Grobu a solí sa tak preto, aby kožka bola do červena upečená a chrumkavá.
Kačice neplním, len kurčatá. A tie vždy pred plnením rozpolím. Plnku, do ktorej pridávam aj na kocky nakrájaný syr navrstvím do bruška kuraťa a potom preklopím na vymastený pekáč, takže plnka je pod tou polovičkou kuraťa. Spodok plnky sa upečie do červena, do chrumkava a je to naozaj výborné.
tatranka
@Sovka62 Ty si mi to tak pekne všetko vysvetlila,že druhú polovičku kačice určite skúsim tak ako si to ty popísala.Vďaka za radu.Človek sa celý život učí !!!!
aroooo
vyzerá a určite chutí ako vždy od Vás výborne.
jerica
Martulík , teraz som sa dostala k tvojmu receptíku , pekne nafotené , ako vždy , láska k vareniu sa premieta v tvojich receptoch , kačacinka určite chutila , ja síce robievam plnku , ale len do kuraťa, kačicu máme radi bez plnky , len tak na chrumkavo , aby sa dala jesť len s chlebíkom a uhorkou,miesto plnky , radšej dávam dve jablká , tie ztiahnu kačaciu "arómu" pri husi je to ináč , vôňa husaciny príjemne šteklí v nose. Tak ako teraz , je sezóna , robievam kačku , stačí raz do roka , ešte tak na vianoce. Hus mávam domácu , kvôli pečienke , ale tiež raz do roka. Keď sa ti bude chcieť , pozri moju plnené kura.  varecha.pravda.sk/recepty/moje-plnene-kura-fotorecept/547...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia