Výborný jednoduchý domáci chlebík
Foto: zlaticko333
Chlebík je jednoduchý, rýchly a hlavne výborný :-)
Suroviny
600 g |
|
500 ml vlažná |
|
40 g čerstvé |
|
1 kopcovitá ČL |
|
1/2 PL |
|
podľa chuti (alebo aj ľanové, či sézamové semienka) |
|
Postup
-
1
V malom množstve teplej vody s cukrom a štipkou soli, rozpustíme droždie. Ja dávam kvások vykysnúť na radiátor.
- 2
Vzniknutý kvások a zvyšok vody zmiešame s múkou, soľou a rascou. Dobre premiešame, prikryjeme utierkou a necháme asi 20 minút aj dlhšie kysnúť. Predhrejeme si rúru na 220 °C.
- 3
Z vykysnutého cesta vytvarujeme mokrými rukami bochník, ktorý dáme na plech vyložený papierom na pečenie, alebo dáme do korpusovej silikónovej formy. Ja to rovno preložím z misky do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie.
- 4
Pečieme v rúre po dobu 30 minút na 220 stupňov. Po 30 minútach skúsime chleba z boku popichať špajdľou. Ja ho zhora zakryjem alobalom a ešte tak cca 15 - 20 minút dopekám. Vznikne chrumkavá kôrka.
- 5
Po upečení vyberieme z tortovej formy, odlepíme papier, položíme na mriežku, necháme vychladnúť. Dobrú chuť. :-)
Tiež domáci chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja ho zhora zakryjem alobalom a ešte tak cca 15 - 20 minút dopekám. Vznikne chrumkavá kôrka.
Kedy dávaš ten alobal? Na začiatku pečenia alebo pred koncom. Podľa tej vety sa myslí pred koncom.
Do takéhoto cesta sa dáva aj 1 PL octu, treba doplniť, je to nevyhnutné !!!