Domáci chlieb
Domáci chlieb

Výborný jednoduchý domáci chlebík

zlaticko333 - bez fotkyzlaticko333, 7. apríla 2020

Chlebík je jednoduchý, rýchly a hlavne výborný :-)

Suroviny

600 g
500 ml vlažná
40 g čerstvé
1 kopcovitá ČL
1/2 PL
podľa chuti  (alebo aj ľanové, či sézamové semienka)




Postup

  1. 1

    V malom množstve teplej vody s cukrom a štipkou soli, rozpustíme droždie. Ja dávam kvások vykysnúť na radiátor.

  2. 2

    Vzniknutý kvások a zvyšok vody zmiešame s múkou, soľou a rascou. Dobre premiešame, prikryjeme utierkou a necháme asi 20 minút aj dlhšie kysnúť. Predhrejeme si rúru na 220 °C.

  3. 3

    Z vykysnutého cesta vytvarujeme mokrými rukami bochník, ktorý dáme na plech vyložený papierom na pečenie, alebo dáme do korpusovej silikónovej formy. Ja to rovno preložím z misky do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie.

  4. 4

    Pečieme v rúre po dobu 30 minút na 220 stupňov. Po 30 minútach skúsime chleba z boku popichať špajdľou. Ja ho zhora zakryjem alobalom a ešte tak cca 15 - 20 minút dopekám. Vznikne chrumkavá kôrka.

  5. 5

    Po upečení vyberieme z tortovej formy, odlepíme papier, položíme na mriežku, necháme vychladnúť. Dobrú chuť. :-)

Diskusia k receptu

marienka44
Táto veta ma upútala:
Ja ho zhora zakryjem alobalom a ešte tak cca 15 - 20 minút dopekám. Vznikne chrumkavá kôrka.

Kedy dávaš ten alobal? Na začiatku pečenia alebo pred koncom. Podľa tej vety sa myslí pred koncom.
Do takéhoto cesta sa dáva aj 1 PL octu, treba doplniť, je to nevyhnutné !!!
olinecka
Prečo si popichala chlebík? A prečo si zakryla alobalom, veď prepni iba na spodné pečenie. Kôrka bude aj tak, chrumkavá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia