Výborná kápiová čalamáda fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. septembra 2013

V minulom roku som robila skvelú čalamádu z obyčajnej farebnej papriky..tento rok mám bohatú úrodu kápie, tak som urobila vynikajúcu čalamádu a verte, že Zobraziť celý popisV minulom roku som robila skvelú čalamádu z obyčajnej farebnej papriky..tento rok mám bohatú úrodu kápie, tak som urobila vynikajúcu čalamádu a verte, že toto je veru nie klam, ale niečo na vyskúšanie a zaradenie na police v špajzičke..

120 minút
príprava
15 minút
na 80 °C

Suroviny

5 kg
1 kg
1 kg
1/2 kg
1 ks
2 kg
1/2 kg
1,5 kg
1,5 litra
1-2 lyžice
1 na ozdobu




Postup

  1. 1

    pozbierala som úrodu a ešte som sa rozhodla urobiť jednu skvelú čalamádu...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a ostatné, čo k nej potrebujem..

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    všetko som poriadne umyla, poutierala do sucha a začala krájať...najprv červenú kápiu...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokrájala som aj trojfarebnú papriku...žltú, zelenú a modrú..

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    inak modrá vyzerá v celosti takto....

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uhorky som nastrúhala na strúhadle...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cibuľu som pokrájala na mesiačiky...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mala som dostatok aj baraních rohov, tak som ich tiež pokrájala..

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a samozrejme, že som pridala aj indickú tekvicu, tento rok nová odroda a našla som mladú tekvičku Hokkaido, tiež som kvôli farebnosti pridala...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    všetky komponenty som mala pokrájané, mohla som začať vrstvenie...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na spodok som dala kápiu a osolila som ju...netreba s ňou hýbať a premiešavať, iba ju trošku posypať soľou...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na kápiu som dala cibuľu a vrch jemne posypala soľou...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na cubuľu som dala baranie rohy a posypala soľou..

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na baranie rohy som dala uhorky a posypala soľou..potom som dala ešte papriku a posypala soľou...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Všetko som zasypala 1,5kg cukrom a potom popolievala 1,5 litrom octu....nič iné som tam nedávala....voda tam vôbec nejde...zakryla som obrusom na 24 hod. čalamáda sa nesmie miešať... mieša sa až na druhý deň !

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    zakryla obrusom a nechala cez noc vonku...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    po 24.hod. som odkryla čalamádu, riadne som ju premiešala rukami, pokrájala som do nej na drobno list zeleru a znova premiešala...ihneď plnila do pohárov..zaliala nálevom...presne mi vyšiel nálev, nič mi nezvýšilo...poháre som zatvorila a dala sterilizovať...na 80st. som sterilizovala 15 min..

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Môžem iba potvrdiť, že čalamáda je vynikajúca.....nálev má vynikajúcu chuť...treba pridať trošku chilli papričky, aby bola pikantnejšia...prajem veľa radosti zo zavárania a dobrú chuť..

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    susedka si pýtala recept...spolu s receptom som pre ňu nechala aj ochutnávku..

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Včera sme robili doma voinobranie a tak vám pridávam jednu fotečku z čerstvej šťavy pomletého hrozna...šťava obsahuje veľa vitamínov, lásky a slniečka...na zdravie !

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    a takto som spracovala ostatnú kápiu, naložiala som ju do sladkokyslého nálevu a pridala 1 kl. oleja...

    Výborná kápiová čalamáda (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

afataga
viem, ze mas carovnu zahradu, ale vzdy niecim prekvapis :-), krasna calamada, aj hrozno a tusim vidim na stole ja nejaky kolacik
manya
isto výborná, robila som minulý aj tento rok papriku podľa tvojho receptu a veľmi nám chutí.
izabella929
@afataga...dnes sme finišovali so zberom hrozna..môj pomocník ma poprosil, aby som mu urobila šišky a dala som mu na ne lekvár zo zelených paradajok...veľmi ho chválil...)to vidíš na stole tie moje šišky...táto čalamáda je najlepšia, akú som doteraz robila...vďaka za komentár.-)
anina6
nádherné farby jesene, krásne spracovanie receptu izka a určite aj veľmi chutné.
izabella929
@manya... áno, robila som minulý rok podobnú, ale ma tu mnohí kritizovali za konzervačný prostriedok...ja som bola s čalamádou spokojná...lenže táto je je úplne iná, lebo kápia má sama o sebe úplne skvelú chuť a takto som to všetko pospájala a veru je úžasná...túto treba sterilizovať...verím, že sa vám všetkým bude jej výnimočne dobrá chuť páčiť...ďakujem pekne.-)
mariamka
fantazia! nuz len obdiv si zasluzis mila @izabelka za poctivo odvedenu pracu a krasny vysledok, chystam sa robit calamadu, iste k tebe zabludim :) a naozaj iba 1-2 PL soli na tych 10 kg zeleniny? nie je to malo v pomere k 1,5 kg cukru? pytam sa pre istotu, lebo kapia je uz sama dost sladka... dakujem a ukladam :)
pusta
úžasnú čalamádu si spravila, máš moje neutíchajúce uznanie.
eviana
@izabella929 , krásnu farebnú čalamádu si spravila, takúto som ešte nejedla a vyzerá naozaj neodeolateľne chutne... ukladám a isto niekedy vyskúšam, mňam :)
kimlo
Izka Ty si poklad!...zajtra idem ma trh kupit kapiu a ostatne veci a skusim spravit, ale bez tekvice.. A pridam nejake to habanerko..5*
izabella929
@kimlo...ani som to netušila, že som poklad...viem ti iba toľko k tomu receptu napísať, že po 24hod. keď ju konečne pomiešaš, nebudeš vedieť jej chuti odolať...my sme ju jedli z tanierika len tak bez šťavy...toto nevieš presťať jesť...potom mi napíš, či som mala pravdu.-) ďakujem..
sracz
... ááááááách: "Toľká krása, srdce drása" a to ešte pomlčím o reakcii chuťových kanálikov!!! -:))) Škoda len, že sa nemôžeš, milá @izabella929 pridať ku @eviana ktorá aj v okolí Šamorína priam "zakopáca" aj o hríby! Ty by si totiž do tejto Tvojej "preukrutne" nádhernej chuťovky, potrebovala za košík "dubáčencov" 50÷70 mm! Tak to už je naozaj "hej", nepodrypujem "ňepodžubujem", poznamenávam na základe vlastných skúseností! Pridávam sa k hodnoteniu Tvojej osobnosti kamarátom @kimlo a dodávam: "Izka, you are so perfect treasure & a jewel case"!
jerica
Kto to nerobí, ten nemá páru čo to obnáša spraviť, to čo nám tu krásne prezentuješ.
To nenaskáče samé do pohárov, viem aká je to práca, klobúk dolu, ináč mladosť svet gombička, ale aj tak si ma dostala, a navnadila, ja mám tiež ešte čo to papriky, a nálev, ten dokonca zbožňujem, ten sa dá piť, poznám ho. Nemysli si , že zelerová vňať je len ozdoba, ja ju dávam pre výbornú chuť, to si myslím, že aj ty :-)
kimlo
Ten bobkovy list a korenia idu do poharov ked sa plnia? Lebo calamada uz je nakrajana a nalozena vo vandli...dal som tam miesto tekvice male ruzicky karfiolu.
izabella929
@kimlo...tu šila som, že už pilne krájaš...jasné, na dno pohára idú koreniny aj bobkový list...veď do zajtra je času dosť, lebo iba zatra v tomto čase budeš plniť poháre...nech sa ti vydarí.-))
izabella929
@sracz...keby len krása, ale tá vynikajúca chuť...))nuž veru, keby u nás rástli, kúzlila by som o sto-dvesto...u nás momentálne nič nerastie, les je úplne suchý...kým inde boli výdatné dažde, u nás iba pár kvapiek...asi sa tu začína púšť..poriadny dážď sme mali naposledy v júni...mám ten recept, minulý rok som robila čalamádu s dubáčikmi, veru to bola fajnotka...dala som na facebook nový album so zaváraninami, môžeš tam kuk..maj krásny víkend.-)))vďaka za komentárik...
izabella929
@jerica..viem , o čom mi píšeš...roboty nad hlavu,,,ale táto čalamáda ma už zmohla, večer sa ozvala moja chrbtica...ale veľmi rada varím, pečiem a zaváram, je to pre mňa hobby a ja vtedy nepoznám únavu...áno, zelerovú vňaťku používam často do čalamády, lebo dáva skvelú chuť a aj zdobí pohár...)už sa chystám na zber a budem listy sušiť v sušičke...ukladám do 5 litrových pohárov a používam do mäsových vývarov, aj zeleninových polievok počas celej zimy..ďakujem za milý komentár.-)
tatranka
Krásne,farebná,lákavá čalamáda.Už som ti písala,že si šikovná a pracovitá.Nič nevychodí u teba na zmar.
izabella929
@tatranka...ve ľmi pekne ti zo srdca ďakujem za tvoje uznanie..robím, lebo ma to baví a teší ma, keď je všetko pekne naložené, uložené v pivnici v komôrke a mám všetko, čo som si sama dopestovala....v stredu sme robili vinobranie, dnes sme vínko urobili, budúci týždeň sa bude oberať a uskladňovať ovocie, zelenina, kaleráby, zeler a keď už bude všetko vporiadku, môžu padať aj snehuliaci..
manya
ráno som spravila revíziu v skleníku a na polovičnú dávku mám červenej papriky, chcem ešte robiť paprikovú nátierku, tak som umývala, krájala a krájala a zajtra dokončím fajnotku, hrušky prišli na rad až poobede.
klaudia968
Super recept,pekne odfotené, ešte krajšie popísané.Ďakujem za nový recept na čalamádu. Ja si musím všetko kúpiť, ale určite ju spravím.
havino
parádna @izabelka , parádna, ale tej robôtky kolo nej, ja viem, baví ťa to, aj mňa, ale niekedy si viem už pohundrať, že čo je moc je moc, ale zas v zime budeme vysmiate ponúkať
izabella929
@manya...te ším sa na správu, ako ti chutí.-)@klaudia968...no , ke´d vyskúšaš, napíš mi prosím o tom.-)@havino.. aj ja už občas hundrem, lebo stále niečo nevé vymyslím a potom veru všetko urobiť, pokrájať...je to dosť veľa roboty, ale tá chuť mi stála zo tú námahu..-)všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre.-)
manya
@izabella929 , že ako chutí? no predsa skvele, už je vysterilizované a zajtra ide do police spolu s hruškami.
izabella929
@manya...ve ľmi pekne ďakujem , že si nezabudla napísať, ako vám čalamáda chutí....som veľmi reda a prejem vám , aby ste si jej chute do sýta užili.-)
manya
ďakujem, cukor + ocot + šťava zo zeleniny, vynikajúci nálev, odporúčam.
izabella929
@manya ...tvoj komentár iba potvrdil to,čo som v titule uviedla:výborná kápiová čalamáda...ďakujem pekne.-)
kimlo
Včera som ju prvý krát ochutnal. Namiesto tekvice som vtedy použil karfiol, môžem potvrdiť že je vynikajúca.
angast
si uplna carodejka co ty dokazes vytvorit to snad ani nie je mozne. viem si predstavit tu lahodnu chut. ale tiez bez tekvice. namiesto nej radsej palivu almu. nehnevaj sa za to . hviezdicky ti ostavaju vsetky.
izabella929
@angast... ďakujem ti pekne za slová chvály...) potešil si ma...almu som naplnila a tak naložila s miš-mašom do pohárov...včera som mala tu majstrov montérov, ponúkla som ich, veľmi im chutila.-) tebe posielam tú najväčšiu hviezdičku na celom svete...
kimlo
Už je naložená v náleve, zajtra ide do pohárov...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia