Foto: izabella929
V minulom roku som robila skvelú čalamádu z obyčajnej farebnej papriky..tento rok mám bohatú úrodu kápie, tak som urobila vynikajúcu čalamádu a verte, že Zobraziť celý popisV minulom roku som robila skvelú čalamádu z obyčajnej farebnej papriky..tento rok mám bohatú úrodu kápie, tak som urobila vynikajúcu čalamádu a verte, že toto je veru nie klam, ale niečo na vyskúšanie a zaradenie na police v špajzičke..
príprava
na 80 °C
Postup
-
1
pozbierala som úrodu a ešte som sa rozhodla urobiť jednu skvelú čalamádu...
-
2
a ostatné, čo k nej potrebujem..
-
3
všetko som poriadne umyla, poutierala do sucha a začala krájať...najprv červenú kápiu...
-
4
pokrájala som aj trojfarebnú papriku...žltú, zelenú a modrú..
-
5
inak modrá vyzerá v celosti takto....
-
6
uhorky som nastrúhala na strúhadle...
-
7
cibuľu som pokrájala na mesiačiky...
-
8
mala som dostatok aj baraních rohov, tak som ich tiež pokrájala..
-
9
a samozrejme, že som pridala aj indickú tekvicu, tento rok nová odroda a našla som mladú tekvičku Hokkaido, tiež som kvôli farebnosti pridala...
-
10
všetky komponenty som mala pokrájané, mohla som začať vrstvenie...
-
11
na spodok som dala kápiu a osolila som ju...netreba s ňou hýbať a premiešavať, iba ju trošku posypať soľou...
-
12
na kápiu som dala cibuľu a vrch jemne posypala soľou...
-
13
na cubuľu som dala baranie rohy a posypala soľou..
-
14
na baranie rohy som dala uhorky a posypala soľou..potom som dala ešte papriku a posypala soľou...
-
15
Všetko som zasypala 1,5kg cukrom a potom popolievala 1,5 litrom octu....nič iné som tam nedávala....voda tam vôbec nejde...zakryla som obrusom na 24 hod. čalamáda sa nesmie miešať... mieša sa až na druhý deň !
-
16
zakryla obrusom a nechala cez noc vonku...
-
17
po 24.hod. som odkryla čalamádu, riadne som ju premiešala rukami, pokrájala som do nej na drobno list zeleru a znova premiešala...ihneď plnila do pohárov..zaliala nálevom...presne mi vyšiel nálev, nič mi nezvýšilo...poháre som zatvorila a dala sterilizovať...na 80st. som sterilizovala 15 min..
-
18
Môžem iba potvrdiť, že čalamáda je vynikajúca.....nálev má vynikajúcu chuť...treba pridať trošku chilli papričky, aby bola pikantnejšia...prajem veľa radosti zo zavárania a dobrú chuť..
-
19
susedka si pýtala recept...spolu s receptom som pre ňu nechala aj ochutnávku..
-
20
Včera sme robili doma voinobranie a tak vám pridávam jednu fotečku z čerstvej šťavy pomletého hrozna...šťava obsahuje veľa vitamínov, lásky a slniečka...na zdravie !
-
21
a takto som spracovala ostatnú kápiu, naložiala som ju do sladkokyslého nálevu a pridala 1 kl. oleja...
To nenaskáče samé do pohárov, viem aká je to práca, klobúk dolu, ináč mladosť svet gombička, ale aj tak si ma dostala, a navnadila, ja mám tiež ešte čo to papriky, a nálev, ten dokonca zbožňujem, ten sa dá piť, poznám ho. Nemysli si , že zelerová vňať je len ozdoba, ja ju dávam pre výbornú chuť, to si myslím, že aj ty :-)