Výborná kápiová čalamáda (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

V minulom roku som robila skvelú čalamádu z obyčajnej farebnej papriky..tento rok mám bohatú úrodu kápie, tak som urobila vynikajúcu čalamádu a verte, že toto je veru nie klam, ale niečo na vyskúšanie a zaradenie na police v špajzičke..

120 minút
príprava
15 minút
na 80 °C

Postup

  1. pozbierala som úrodu a ešte som sa rozhodla urobiť jednu skvelú čalamádu...
  2. a ostatné, čo k nej potrebujem..
  3. všetko som poriadne umyla, poutierala do sucha a začala krájať...najprv červenú kápiu...
  4. pokrájala som aj trojfarebnú papriku...žltú, zelenú a modrú..
  5. inak modrá vyzerá v celosti takto....
  6. uhorky som nastrúhala na strúhadle...
  7. cibuľu som pokrájala na mesiačiky...
  8. mala som dostatok aj baraních rohov, tak som ich tiež pokrájala..
  9. a samozrejme, že som pridala aj indickú tekvicu, tento rok nová odroda a našla som mladú tekvičku Hokkaido, tiež som kvôli farebnosti pridala...
  10. všetky komponenty som mala pokrájané, mohla som začať vrstvenie...
  11. na spodok som dala kápiu a osolila som ju...netreba s ňou hýbať a premiešavať, iba ju trošku posypať soľou...
  12. na kápiu som dala cibuľu a vrch jemne posypala soľou...
  13. na cubuľu som dala baranie rohy a posypala soľou..
  14. na baranie rohy som dala uhorky a posypala soľou..potom som dala ešte papriku a posypala soľou...
  15. Všetko som zasypala 1,5kg cukrom a potom popolievala 1,5 litrom octu....nič iné som tam nedávala....voda tam vôbec nejde...zakryla som obrusom na 24 hod. čalamáda sa nesmie miešať... mieša sa až na druhý deň !
  16. zakryla obrusom a nechala cez noc vonku...
  17. po 24.hod. som odkryla čalamádu, riadne som ju premiešala rukami, pokrájala som do nej na drobno list zeleru a znova premiešala...ihneď plnila do pohárov..zaliala nálevom...presne mi vyšiel nálev, nič mi nezvýšilo...poháre som zatvorila a dala sterilizovať...na 80st. som sterilizovala 15 min..
  18. Môžem iba potvrdiť, že čalamáda je vynikajúca.....nálev má vynikajúcu chuť...treba pridať trošku chilli papričky, aby bola pikantnejšia...prajem veľa radosti zo zavárania a dobrú chuť..
  19. susedka si pýtala recept...spolu s receptom som pre ňu nechala aj ochutnávku..
  20. Včera sme robili doma voinobranie a tak vám pridávam jednu fotečku z čerstvej šťavy pomletého hrozna...šťava obsahuje veľa vitamínov, lásky a slniečka...na zdravie !
  21. a takto som spracovala ostatnú kápiu, naložiala som ju do sladkokyslého nálevu a pridala 1 kl. oleja...