Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom

mariamka - fotkamariamka, 11. júna 2013
Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom
Foto: mariamka

Naša dnešná večera. Taká rýchlovka. Mala som krásny zeler s vňaťou, tak som použila stonky z neho, ale môžete použiť aj stopkatý.

Suroviny

280 g
4 strúčiky
5-6 ks
200 g
podľa chuti
podľa potreby
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvaríme cestoviny, ja som použila vrtuľky cca 400 g. Scedíme, prelejeme olivovým olejom.

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 1
  2. 2

    Už máme pripravené ostatné suroviny: cesnak, olivy, papričky, paradajkové pyré, zelerové stonky, postrúhaný syr. V zálohe sladká chilli omáčka.

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 2
  3. 3

    Na olivovom oleji krátko opražíme nasekaný cesnak. Pozor, aby nezhorel.

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme zelerové stonky pokrájané asi na centimetrové prúžky. Popražíme spolu s cesnakom. Môžete ich pridať aj viac, ja som sa bála, že to bude príliš aromatické, ale nebolo.

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 4
  5. 5

    Po chvíľke pridáme pokrájané olivy, chilli papričky, pretlak v mojom prípade pyré. Pridáme asi za lyžičku cukru a pražíme, aby pyré stratilo kyslosť.

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 5
  6. 6

    Po asi 5 minútach podlejeme vodou, ja som vypláchla oba kelímky od pyré a ešte jeden pridala. Pomelieme čerstvé mleté korenie, zakryjeme a omáčku varíme 15-20 minút. Ono tie stonky sú dosť tuhé, tak sa nebojte, že sa rozvaria. Môžete priebežne chutnať. Aj po tejto dobe ostali príjemne na skus. Omáčku odstavíme a poprášime oreganom. Vidno, ako pekne zredukovala.

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme postrúhaný syr (niečo necháme na ozdobu) a premiešame. Podľa chuti dosladíme, dosolíme (ja som nesolila vôbec - olivy aj syr sú dostatočne slané). Chuť má byť vyvážená, sladko-slaná, pikantná.

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 7
  8. 8

    A opatrne vmiešame cestoviny, môžeme ešte spolu prehriať, ale keďže omáčka je horúca, nie je treba. Vrtuľky majú tú výhodu, že sa pekne obalia omáčkou.

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 8
  9. 9

    Keby málo pálila, mala som ešte v zálohe túto sladkú chilli omáčku. Ale pálila akurát. Ale ja som si ju predsa dala, len tak, na holé, mňam :)

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 9
  10. 10

    Mládež už čaká, tak dobrú chuť :)

    Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom - obrázok 10

Diskusia k receptu

tiginko
s týmito surovinami človek nemôže nič pokaziť. Ešte že si nezabudla na môj obľúbený cesnak. Síce túto Chilli omáčku majú moje deti v zálohe k mäsu, ale prečo nie na cestoviny...
angast
Dotaz : bod č. 9 - len tak na holé si si ju dala ? Na aké holé ?
Neúplný postup - nerozumiem. Prečo kupuješ sladkú čili omáčku , keď
angast má lepší recept ?,? Toto si zapamätam !!!!!!!!!!!!
angast
a za toto si zapredala môj recept ??? No počkaj !!!
mariamka
pockam, ked miniem tuto, dam do nej ten tvoj slavny dzem, len ci ho budem vediet dostat von?
angast
kam von ??? Na prechádzku ??? To nie je havko !! A dáva sa to do pohárov od tatarskej, majolky , džemov a pod.
vierutt
@mariamka , akurát ráno som "čumela" do chladničky a mám v nej stonkový zeler, premýšľala som čo sním..... Už viem! Vďaka! Podobné robievam, len bez toho zeleru
mariamka
@vierutt vyskusajte :) a dajte ho kludne viac, ale zase varte menej :) nech sa vydari a nech chuti.. rajciny sa maju radi so zelerom, ja davam aj do polievky vzdy kusok.. dakujem
afataga
no mam obavy, ze ked budes este nejaku dobu chodit na varechu, aj na naucis varit :-) az na ten cukor a chilli omacku, este ti poradim, nacasuj si varenie cestovin, aby sa ti dovarili zhruba naraz s omackou, ak potrebujes podliat omacku, pouzi vodu z cestovin, obsahuje skrob a pekne ti ju zahusti
afataga
ved ja ti to raz spocitam a potom sa nedoplatis :-) a vola sa to fusilli, ty vrtulka :-)
mariamka
ja neviem po madarsky tak nechcem tu byt za mudru,, fusakle viem co su .. tak predsa sa bude za Varechu platit!!, volakto tu strasil a tusim bude mat pravdu :))
marianne
si to stredomorim @mariamka smrncla,vyborna kombinacia aj ten pretlak mi tam pasuje,alebo uvarena paradajkova omacka...dobreze bez kecupu...mne by to smakovalo urcite,ale ja by som si este domace cestovinky spravila..aj mozzarelka by pasovala,davala si fetu?
mariamka
@marianne bol to baleny balkan po 100 g dal sa pekne struhat, feta by asi nesla, ale namrvit kludne, ja mozzarelu jem samu s rajcinami a olivacom, ta sa tazko docka varenia :)
havino
aj u nás toto jedlo letí a ked si sami mládenci varia aj dva krát do týždňa vraj, len bez zeleru, cesnak, pyre, trubky= penne, bazalka, syr,
z tej chilli ploskačky cuckam aj ja, rovno z fľaše, zabijem sa ked je dobrá a na @angastov džem ešte papričky nedozreli...
mariamka
@havino moji su lenivi varit, esteze spapkaju takmer vsetko :) ano omacka je super :) no ale nech toto @angast necita teraz mi syn povedal ci by som take volaco vedela doma uvarit, vraj aj na trh pojde, tak som sa v slabej chvili priznala :))
angast
@mariamka
to fakt ti ešte neprišlo ?? Tak to bude veselo :-))) A čo stým menom ??,
Ako to dopadlo ???