Višňový mriežkový koláč
Višňový mrežovník
Autor receptu: theflyingbaker
Kyslosť plus sladkosť v jednom koláči rovná sa letná dokonalosť.
10 porcií |
60 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 ºC a nachystáme si okrúhlu formu s vyberateľným dnom (priemer 28 cm).
- Múku premiešame s cukrom a kypriacim práškom, pridáme na kocky pokrájané maslo a spracujeme mrveničku, ktorú spojíme pomocou žĺtkov a po lyžiciach pridávame mlieko, kým nezískame pevné a hladké cesto. 2/3 cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske (zvyšok cesta zatiaľ uložíme do chladničky vo fólii) na kruh o veľkosti formy plus kraje, prenesieme do formy, orežeme prevísajúce okraje, poprepichujeme vidličkou, preložíme papierom na pečenie, zaťažíme suchou ryžou alebo strukovinou a dáme predpiecť do rúry na 10 až 15 minút. Papier so záťažou zložíme a korpus necháme vychladnúť, kým si pripravíme plnku.
- Višňový kompót zlejeme a višne spolu s cca 1,5 dl nálevu dáme do rajnice spolu s cukrom. Varíme, kým sa cukor nerozpustí a potom primiešame Zlatý klas, ktorý sme rozmiešali v deci kompótového nálevu. Varíme do zhustnutia. Plnku uhladíme na predpečený korpus.
- Zo zvyšného cesta vyvaľkáme kruh, nakrájame asi centimeter široké pásiky a rozložíme ich v tvare mriežky na koláč, potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a potom ešte pečieme cca 20 až 25 minút.
- Koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a krájame na trojuholníky. Dobrú chuť!