Višňový mriežkový koláč

Višňový mrežovník

Autor receptu: theflyingbaker

Kyslosť plus sladkosť v jednom koláči rovná sa letná dokonalosť.

10
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 ºC a nachystáme si okrúhlu formu s vyberateľným dnom (priemer 28 cm).
  2. Múku premiešame s cukrom a kypriacim práškom, pridáme na kocky pokrájané maslo a spracujeme mrveničku, ktorú spojíme pomocou žĺtkov a po lyžiciach pridávame mlieko, kým nezískame pevné a hladké cesto. 2/3 cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske (zvyšok cesta zatiaľ uložíme do chladničky vo fólii) na kruh o veľkosti formy plus kraje, prenesieme do formy, orežeme prevísajúce okraje, poprepichujeme vidličkou, preložíme papierom na pečenie, zaťažíme suchou ryžou alebo strukovinou a dáme predpiecť do rúry na 10 až 15 minút. Papier so záťažou zložíme a korpus necháme vychladnúť, kým si pripravíme plnku.
  3. Višňový kompót zlejeme a višne spolu s cca 1,5 dl nálevu dáme do rajnice spolu s cukrom. Varíme, kým sa cukor nerozpustí a potom primiešame Zlatý klas, ktorý sme rozmiešali v deci kompótového nálevu. Varíme do zhustnutia. Plnku uhladíme na predpečený korpus.
  4. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme kruh, nakrájame asi centimeter široké pásiky a rozložíme ich v tvare mriežky na koláč, potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a potom ešte pečieme cca 20 až 25 minút.
  5. Koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a krájame na trojuholníky. Dobrú chuť!