Višňové guľky
Višňové guľky

Višne v čokoláde v koláčovej forme

roxanne - bez fotkyroxanne, 25. októbra 2019
Višne v čokoláde v koláčovej forme
Foto: roxanne

Na pracovnú párty som vymyslela tento jednohubkový dezert. Objednávka znela "niečo čokoládové", tak som vytvorila koláčovú formu višní v čokoláde.

25
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
70 g
1 bal.
2 ks
1 ČL
50 ml
50 ml
1 štipka
50 g
4 PL
3 PL
3 dcl
2 PL
3 PL mleté
100 g




Postup

  1. 1

    Tieto guľky sa podobajú na klasické nepečené višňové guľky, ale rozhodla som sa ich trochu viac "sčokoládoviť". A zároveň som nepoužila mleté detské piškóty alebo iné hotové keksíky, ale som si upiekla vlastné kakaové cesto.

  2. 2

    Takže začneme kakovou piškótou. Možete si ju spraviť podľa seba, ako ste zvyknutí, alebo podľa uvedených ingrediencií. Musím sa priznať, že som včera piekla ako psíček s mačičkou, t.j. všetko som do misky hádzala od oka, takže uvedené množstvá sú len mojím najlepším odhadom. Kryštálový cukor + vanilkový cukor vymiešame s 2 žĺtkami na penu, postupne pridáme pol deci oleja aj vody a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme riadnu polievkovú lyžicu dobrého kakaa. Múku som zmiešala z klasickej bielej polohrubej múky a "sivej" múky, predpokladám, že to bola celozrnná verzia pšenice. Ručne do cesta pridáme sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli. Kakaové cesto upečieme v maslom vymastenom a múkou vysypanom pekáčiku (môj má 20 x 15 cm). Pečieme 25 min na 180°C.

  3. 3

    Keď nám cesto vychladne (teda to, čo z neho po opakovanom ochutnávaní ostane), rozmrvíme ho nadrobno do misky. Pridáme roztopené maslo, v ktorom sme tiež roztopili čokoládu. Ďalej pridáme 2 pol. lyžice práškového cukru (alebo aj menej - ako komu chutí), 2 pol. lyžice rumu, 1 pol. lyžicu kakaa a 3 pol. lyžice mletých orechov. Všetko zmiesime na mierne lepkavú masu. Dáme ju do chladničky oddýchnuť - aspoň na pol hodiny, aby sa s cestom lepšie robilo.

  4. 4

    Višňový kompót zlejeme zo šťavy. Z cesta si odoberieme primerané množstvo, roztlačíme ho na placku, do ktorej zabalíme višňu a guľku pekne vyformujeme v dlaniach. Hotové guľky obaľujeme v zmesi kakaa a trošky práškového cukru. (2 pol. lyžice kakaa + 1/2 pol. lyžice cukru). Guľky necháme stuhnúť v chladničke.

Diskusia k receptu

luwinka
Pekné guľky si vytvorila. Isto boli v práci spokojní.
haji
Pěkný receptík, také jsem gulkoidní i višňová, po ockovi.
bokan
Mám podobný recept, no i tieto guľky sú chutné a vzhľadne. Dobrý recept.
roxanne
Ďakujem Vám za milé komentáre, Varecháčky. Guľky mali v práci úspech, všetky zmizli. Ale musím sa priznať, že najviac mi chutil ten kakový korpus (predtým, ako som ho rozmrvila:-) Guliek mohlo byť aj o tretinu viac, keby som riadny kus z neho nezjedla..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia