Višňové guľky

Višne v čokoláde v koláčovej forme

Autor receptu: roxanne

Na pracovnú párty som vymyslela tento jednohubkový dezert. Objednávka znela "niečo čokoládové", tak som vytvorila koláčovú formu višní v čokoláde.

25
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tieto guľky sa podobajú na klasické nepečené višňové guľky, ale rozhodla som sa ich trochu viac "sčokoládoviť". A zároveň som nepoužila mleté detské piškóty alebo iné hotové keksíky, ale som si upiekla vlastné kakaové cesto.
  2. Takže začneme kakovou piškótou. Možete si ju spraviť podľa seba, ako ste zvyknutí, alebo podľa uvedených ingrediencií. Musím sa priznať, že som včera piekla ako psíček s mačičkou, t.j. všetko som do misky hádzala od oka, takže uvedené množstvá sú len mojím najlepším odhadom. Kryštálový cukor + vanilkový cukor vymiešame s 2 žĺtkami na penu, postupne pridáme pol deci oleja aj vody a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme riadnu polievkovú lyžicu dobrého kakaa. Múku som zmiešala z klasickej bielej polohrubej múky a "sivej" múky, predpokladám, že to bola celozrnná verzia pšenice. Ručne do cesta pridáme sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli. Kakaové cesto upečieme v maslom vymastenom a múkou vysypanom pekáčiku (môj má 20 x 15 cm). Pečieme 25 min na 180°C.
  3. Keď nám cesto vychladne (teda to, čo z neho po opakovanom ochutnávaní ostane), rozmrvíme ho nadrobno do misky. Pridáme roztopené maslo, v ktorom sme tiež roztopili čokoládu. Ďalej pridáme 2 pol. lyžice práškového cukru (alebo aj menej - ako komu chutí), 2 pol. lyžice rumu, 1 pol. lyžicu kakaa a 3 pol. lyžice mletých orechov. Všetko zmiesime na mierne lepkavú masu. Dáme ju do chladničky oddýchnuť - aspoň na pol hodiny, aby sa s cestom lepšie robilo.
  4. Višňový kompót zlejeme zo šťavy. Z cesta si odoberieme primerané množstvo, roztlačíme ho na placku, do ktorej zabalíme višňu a guľku pekne vyformujeme v dlaniach. Hotové guľky obaľujeme v zmesi kakaa a trošky práškového cukru. (2 pol. lyžice kakaa + 1/2 pol. lyžice cukru). Guľky necháme stuhnúť v chladničke.