Višňové guľky
Višne v čokoláde v koláčovej forme
Autor receptu: roxanne
Na pracovnú párty som vymyslela tento jednohubkový dezert. Objednávka znela "niečo čokoládové", tak som vytvorila koláčovú formu višní v čokoláde.
25 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Tieto guľky sa podobajú na klasické nepečené višňové guľky, ale rozhodla som sa ich trochu viac "sčokoládoviť". A zároveň som nepoužila mleté detské piškóty alebo iné hotové keksíky, ale som si upiekla vlastné kakaové cesto.
- Takže začneme kakovou piškótou. Možete si ju spraviť podľa seba, ako ste zvyknutí, alebo podľa uvedených ingrediencií. Musím sa priznať, že som včera piekla ako psíček s mačičkou, t.j. všetko som do misky hádzala od oka, takže uvedené množstvá sú len mojím najlepším odhadom. Kryštálový cukor + vanilkový cukor vymiešame s 2 žĺtkami na penu, postupne pridáme pol deci oleja aj vody a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme riadnu polievkovú lyžicu dobrého kakaa. Múku som zmiešala z klasickej bielej polohrubej múky a "sivej" múky, predpokladám, že to bola celozrnná verzia pšenice. Ručne do cesta pridáme sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli. Kakaové cesto upečieme v maslom vymastenom a múkou vysypanom pekáčiku (môj má 20 x 15 cm). Pečieme 25 min na 180°C.
- Keď nám cesto vychladne (teda to, čo z neho po opakovanom ochutnávaní ostane), rozmrvíme ho nadrobno do misky. Pridáme roztopené maslo, v ktorom sme tiež roztopili čokoládu. Ďalej pridáme 2 pol. lyžice práškového cukru (alebo aj menej - ako komu chutí), 2 pol. lyžice rumu, 1 pol. lyžicu kakaa a 3 pol. lyžice mletých orechov. Všetko zmiesime na mierne lepkavú masu. Dáme ju do chladničky oddýchnuť - aspoň na pol hodiny, aby sa s cestom lepšie robilo.
- Višňový kompót zlejeme zo šťavy. Z cesta si odoberieme primerané množstvo, roztlačíme ho na placku, do ktorej zabalíme višňu a guľku pekne vyformujeme v dlaniach. Hotové guľky obaľujeme v zmesi kakaa a trošky práškového cukru. (2 pol. lyžice kakaa + 1/2 pol. lyžice cukru). Guľky necháme stuhnúť v chladničke.