Vietnamské kurča s citrónovou trávou

hkbarbie - fotkahkbarbie, 14. apríla 2010
Vietnamské kurča s citrónovou trávou
Foto: hkbarbie

V tomto recepte sa pouziva cerstva citronova trava, ktora sa pri vareni chutovo velmi podoba na cerstvy zazvor. Ak teda nemate citronovu travu, ktora Zobraziť celý popisV tomto recepte sa pouziva cerstva citronova trava, ktora sa pri vareni chutovo velmi podoba na cerstvy zazvor. Ak teda nemate citronovu travu, ktora by sa mala dat kupit v azijskom obchode, mozete ju nahradit cerstvym zazvorom.

2
porcie
45 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Marinada:
1 stonka
1 strúčik
1 PL
Hlavne jedlo:
500 g
1/2 PL
2 ks
1-2 ks
1 PL
1/2 CL
 hrst
 hrst




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia nakrajame na kocky 2.5 X 2.5 cm.

  2. 2

    Pripravime marinadu. Najprv odstranime vrchnu hrubu cast citronovej travy a bielu cast travy na jemno nasekame asi na 1 mm. Ak nemozete zohnat citronovu travu, mozete ju nahradit cerstvym zazvorom. Staci odkrojit 2-3 cm zazvoru, osupeme, nakrajame na tenucke kolieska, nasekame na rezanceky a potom zase priecne, aby vznikli malilinke kocky (1 x 1 mm). Citronovu travu alebo zazvor potom zmiesame s pretlacenym strucikom cesnaku, 1 PL rybacej omacky a mletym ciernym korenim. Kurca marinujeme minimalne 1 hodinu, ale mozeme aj cez noc.

  3. 3

    Pripravime si zeleninu na prazenie. Potrebujete poriadne ostry noz na sekanie. Zelenu cibulku nakrajame pozdlz na milimeter tenucke rezance dlhe 4 cm. Cili papricky rozkrojime pozdlz na polovicku, odstranime semienka a tiez nakrajame pozdlz na milimeter tenke rezance dlzky 4 cm.

  4. 4

    Wok alebo panvicu si poriadne nahrejeme na vysokom plameni. Pridame 1 PL oleja a rozlejeme olej po bokoch woku az pokial nezacne trochu dymit. Do horuceho woku teraz dame marinovane kurca a miesame a prehadzujeme 4-5 minut na vysokom plameni. Potom pridame 1/2 PL rybacej omacky, cili papricky, cukor, zelenu cibulku a za hrst kesu orieskov (mozeme nahradit aj arasidami). Vsetko este spolu prazime 1 minutu. Nakoniec pridame za hrst cerstvej bazalky a premiesame. Ochutname, ak treba pridame este trosku rybacej omacky. Podavame s ryzou. Dobru chut!

Diskusia k receptu

2010
hkbarbie,
No konecne naozajstna priprava tak ako ma byt bez mrazenej zeleniny a bez pol hodinoveho dusenia ale "stir fry" na vysokom plameni.
Inak ja som pred nedavnom hladal -googloval co je nahrada za citronovu travu a bol tam zazvor ako si pisala ale aj kora z limetky.
( Ja so to vyriesil stou travou raz je ,potom nie je, a potom je draha , zasadil do zahrady a uz ma tak 1.5 metra aj Kaffir lime a ginger a Thajska kuchyna je poriesena)..
cheers
hkbarbie
tak super! :-) niekde som citala, ze sa da zasadit a pestovat doma, tak som rada, ze si to takto poriesil. S tou limetkou je to tiez dobry napad, navrhujem skombinovat zazvor s korou limetky a malo by to mat este aj lepsiu chut ako citronova trava.
frezia68
Wok mám dosť nevyužitý-zelenina,ryža,kurča a dosť.Ale chcem tento recept vyskúšať,len tá rybacia omáčka mi tam nepasuje-nie som zvyknutá s kurčaťom. Možná sa mýlim?
hkbarbie
@frezia ak vam nechuti rybacia omacka (ja som si tiez zo zaciatku nemohla velmi zvyknut, smrdela mi), tak staci nahradit sojovou omackou. Ide tam o tu slanost. V kombinacii s cili paprickami tam ale pekne sadne a vyrovna chute, takze treba skusit aj tak aj tak. Zase tej omacky tam nejde az tak vela. Podla mna je to v podstate jedno ci tam bude sojova alebo rybacia :-)
frezia68
Ďakujem,sójovú užívam-dobrá náhrada. A budem rada,ak mi budeš tykať,ako je tu zvykom :-)))))
sovka62
Len poznámka: citrónovú trávu si už môžete vypestovať aj na Slovensku. Firma Semo (česká) nám sem dodáva osivo v malospotrebiteľskom balení. Nebude to celkom lacné (balíček asi za 1,60 € a je v ňom pár semienok a ešte treba počítať, že klíčivosť je okolo 40%), ale aj tak asi lacnejšie ako v marketoch. Pestuje sa v nádobách na plnom slnci a mala by sa siať v marci, ale určite by nevadilo, ak si ju zasejete ešte teraz. (Aj keď nám akademik Špaldoň tvrdieval, že skorá sejba niekedy sklame, neskorá sklame vždy, ale to sa týkalo poľných plodím pestovaných na stovkách hektárov.)
hkbarbie
@frezia tak dobre, tykame :-) inac prave som nasla vo svojej thajskej kucharke mnamkovy dezertovy recept na "diamanty z kokosoveho mlieka s malinovou omackou". V najblizsej dobe vyskusam a ked to bude jedle, uverejnim. Aj ked musim povedat, ze na obrazku vyzeraju vyborne a podla potravin v recepte by to malo byt eno nuno :-)
hkbarbie
tak to som rada, ze si kazdy moze posadit vlastnu travu! Tak to mozem potom pridat aj viac receptov. Inac vyzera to ako trava na mocarisku, akurat pekne vonia za citronom. Este je znama pod nazvom citronela a pouziva sa ako prirodny odpudzovac komarov.
babidka
a muchy by mi neodplasilo ?
haha , hned ako som videla obrazok , tak som vedela kto je autor :-)
ja som to minule skusala :-) so zazvorom a so sojovou omackou ,mnam:-))
moj drahy iba poznamenal - orechy mam radsej osobitne ...:-)
frezia68
Jéj,teraz si ma osvietila.Mám olej "citronela"do aromalampy a myslela som,že je z citrónovej kôry.Ale to bude asi z tej trávy?Má osviežujúcu vôňu a rada ju fetujem:-)))) Tu sa človek poučí.
michsamant
U nas som videla citronovu travu susenu v sklenych dozickach. Snad mozem aj taku pouzit,ci?
2010
michsamant,
Jedine ked mas zuby ako lev,susena sa pouziva skor v tradicnej medicine.Cerstvu travu treba"oberat" z hornych tvrdych listov a vybrat len maksiu cast a krajat na velmi drobno.
 www.anniesremedy.com/herb_detail34.php...


PS:
Inak zaujmava kombinacia liecby odhana komarov plus cellulitidu....hmm bez komentara

michsamant
no ja neviem toto je take drobne susene tenke a na dozicke je napis Lemon grass. Myslis,ze si na tom zuby vylameme? :))
hkbarbie
Miska, zuby nie, ale susena je skutocne len slaba nahrada za cerstvu. Aspon tak som to citala :-) navrhujem dat cerstvy zazvor a pridat aj tu susenu, aby malo kurca trosku aromu, ale dobru chut dostane z toho cerstveho zazvoru.
1jurkojanosik
Recept je super, ale ja sa chcem spýtať, ako sa sadí citronová tráva? To mám akože "pichnúť" do zeme celú časť, alebo ako? A tiež neviem ako sadiť zázvor. To mám zasadiť celý kore"n, ktorý sa dá bežne kúpiť v obchode? Kedže milujem thajskú kuchyňu, tak som si už zasadil koriander/už mám aj prvú žatvu/ a teraz som skusil aj thajskú anízovú bazalku. tak som zvedavý či vyrastie a u nás.
babidka
@1jurkojanosik , na Vareche je na rastlinstvo naj- odbornik Sovka62 , tak by mohla poradit . ja by som tiez chcela , aby mi zazvor rastol v zahrade ...:-)
koriander sa lahko pestuje , len rychlo ide do kvetu a preto ho treba siat na viackrat , ale tiez by som si rada zohnala semienka na tu citronovu travu ..
1jurkojanosik
takže já už mám semienka citronovej trávy zasadené. Dá sa to kúpiť v zahradkarských potrebách/nie všade to majú/ a je to od českého výrobcu SEMO, tak ako už niekto písal. Nuž tak teraz už len čakať či sa to podarí.
salinka
@Hkbarbie , neviem, či ešte sleduješ Varechu, ale v každom prípade ďakujem za tento recept a chcem ho pripomenúť aj ostatným. Je to rýchle, jednoduché, zdravé, okulahodiace jedlo. Omáčky som si dopriala, velmi mi chuti.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia