Vietnamské kurča s citrónovou trávou

hkbarbie - fotkahkbarbie, 14. apríla 2010
Vietnamské kurča s citrónovou trávou
Foto: hkbarbie

V tomto recepte sa pouziva cerstva citronova trava, ktora sa pri vareni chutovo velmi podoba na cerstvy zazvor. Ak teda nemate citronovu travu, ktora by sa mala dat kupit v azijskom obchode, mozete ju nahradit cerstvym zazvorom.

2
porcie
45 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Marinada:
1 stonka
1 strúčik
1 PL
Hlavne jedlo:
500 g
1/2 PL
2 ks
1-2 ks
1 PL
1/2 CL
 hrst
 hrst

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie prsia nakrajame na kocky 2.5 X 2.5 cm.

  2. 2

    Pripravime marinadu. Najprv odstranime vrchnu hrubu cast citronovej travy a bielu cast travy na jemno nasekame asi na 1 mm. Ak nemozete zohnat citronovu travu, mozete ju nahradit cerstvym zazvorom. Staci odkrojit 2-3 cm zazvoru, osupeme, nakrajame na tenucke kolieska, nasekame na rezanceky a potom zase priecne, aby vznikli malilinke kocky (1 x 1 mm). Citronovu travu alebo zazvor potom zmiesame s pretlacenym strucikom cesnaku, 1 PL rybacej omacky a mletym ciernym korenim. Kurca marinujeme minimalne 1 hodinu, ale mozeme aj cez noc.

  3. 3

    Pripravime si zeleninu na prazenie. Potrebujete poriadne ostry noz na sekanie. Zelenu cibulku nakrajame pozdlz na milimeter tenucke rezance dlhe 4 cm. Cili papricky rozkrojime pozdlz na polovicku, odstranime semienka a tiez nakrajame pozdlz na milimeter tenke rezance dlzky 4 cm.

  4. 4

    Wok alebo panvicu si poriadne nahrejeme na vysokom plameni. Pridame 1 PL oleja a rozlejeme olej po bokoch woku az pokial nezacne trochu dymit. Do horuceho woku teraz dame marinovane kurca a miesame a prehadzujeme 4-5 minut na vysokom plameni. Potom pridame 1/2 PL rybacej omacky, cili papricky, cukor, zelenu cibulku a za hrst kesu orieskov (mozeme nahradit aj arasidami). Vsetko este spolu prazime 1 minutu. Nakoniec pridame za hrst cerstvej bazalky a premiesame. Ochutname, ak treba pridame este trosku rybacej omacky. Podavame s ryzou. Dobru chut!

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Hkbarbie , neviem, či ešte sleduješ Varechu, ale v každom prípade ďakujem za tento recept a chcem ho pripomenúť aj ostatným. Je to rýchle, jednoduché, zdravé, okulahodiace jedlo. Omáčky som si dopriala, velmi mi chuti.


hkbarbie,
No konecne naozajstna priprava tak ako ma byt bez mrazenej zeleniny a bez pol hodinoveho dusenia ale "stir fry" na vysokom plameni.
Inak ja som pred nedavnom hladal -googloval co je nahrada za citronovu travu a bol tam zazvor ako si pisala ale aj kora z limetky.
( Ja so to vyriesil stou travou raz je ,potom nie je, a potom je draha , zasadil do zahrady a uz ma tak 1.5 metra aj Kaffir lime a ginger a Thajska kuchyna je poriesena)..
cheers
tak super! :-) niekde som citala, ze sa da zasadit a pestovat doma, tak som rada, ze si to takto poriesil. S tou limetkou je to tiez dobry napad, navrhujem skombinovat zazvor s korou limetky a malo by to mat este aj lepsiu chut ako citronova trava.