Vianočný stromček z lístkového cesta fotorecept
Foto: janger
Taka predvianocna generalka. Ked to muz vcera zbadal, pozrel na mna, ze ci som sa pomylila. Ved je este len november! No chcela som Zobraziť celý popisTaka predvianocna generalka. Ked to muz vcera zbadal, pozrel na mna, ze ci som sa pomylila. Ved je este len november! No chcela som si tento stromcek vyskusat. Na minulorocne vianocne ranajky ho robila dcera. Chutny, chrumkavy bol, s orieskami. Tak bude na stole aj tento rok. A mozno si ho spravi aj niekto z vas. Ten nas stromcek je dnes uz ovela kratsi, neviem, cim to je ;-)... Mnozstvo surovin je len orientacne. Da sa spravit velky, mensi....
na 200 °C
Postup
-
1
Na plech s papierom na pecenie (pre istotu papier trochu potriet) dame listkoveho cesto. Budeme potrebovat 2 platy. Moje cesto bolo kupene, dvakrat 27 x 34 cm.
-
2
Trosku to vymeriame a nozikom jemne nakreslime stromcek, aj s kmenom. Tak, aby sme cesto neprerezali. Ak chcete stromcek krivy, tak nemusite kreslit nic.
-
3
Stromcek potrieme Nutellou (ja som pouzila 5 PL) alebo inou cokoladovou pastou. Nesmie byt moc studena, zle by sa to rozotieralo. Ja som ju dala na moment do mikrovlnky.
-
4
Mozeme to posypat posekanymi orechmi, ale aj nemusime. Ja som mala pripravene, no zabudla som na to! Prikryjeme to druhym platom cesta.
-
5
Na ceste presvitaju obrysy stromceka, pripadne ich jemne nahmatame. Ostrym nozom vyrezeme stromcek.
-
6
Potom nozikom opatrne (cesto neprerezeme) naznacime kmen, az k vrchu stromceka. Trosku sikmo, aby sa kmen smerom nahor zuzoval.
-
7
Narezeme jednotlive konariky. Od okrajov stromceka po kmen. Teraz cesto uz uplne prerezeme.
-
8
Po tento moment to islo dobre. No teraz nastala mensia katastrofa. Bolo treba skrucat haluzky....No moje cesto bolo na papieri na niektorych miestach prilepene. Pouzila som totiz ten isty papier na pecenie, v ktorom bolo toto cesto balene. A papier bol trochu zvlhnuty. Takze sa mi haluzky nepodarilo pekne pootacat. Druhykrat dam novy, suchy papier a aj ho trosku potriem maslom. No, nevyzera to teraz moc dobre! Ale po upeceni to celkom ujde.
-
9
No, a kedze som zabudla dat na cokoladovu pastu orechy, tak som aspon kmen stromceka posypala. A este som zo zbytkov cesta vyrezala hviezdicku a dala som ju na vrch stromceka. Potrieme vajickom.
-
10
Dame piect do vyhriatej rury, na 200 stupnov. Tak asi na 20 minut. Ak by to moc tmavlo, trosku treba znizit teplotu.
-
11
Stromcek mozeme trosku "zasnezit" praskovym cukrom.
-
12
Presny zdroj neuvediem, lebo ich je na interenete kopu. A mna namaskrtila hlavne moja dcera...Ak vyskusate, tak dobru chut.
@doriska , dakujem, davno som ta nevidela :-).
@sracz , piplacka hlavne tym, ze sa mi to prilepilo, inak by to uslo. Pozdravujem do dialky dalekej :-).
@katka78 , aspon tu kuverturu ze si mala po ruke ;-). Ja niekedy " v mlsnom case" siahnem lyzicou do pohara s cokoladovou pastou. Aj to dokaze utlmit :-). Len keby ten mlsny cas nebyval tak casto, jajajaj...
@smejkad , mozno ti deticky aj mozu pri tom pomoct, prizdobit si to podla seba a tak.
@alex37 , veru sa nam to blizi. Ja som si to vcera uvedomila. Rozmyslala som, ci by uz nebolo treba medovnikove cesto robit.
@haji mila, veru s hocicim, aj taky vyborny marhulovy lekvar s orechami si veru viem predstavit. A tak isto aj na slano. Alebo kazdemu maly stromcek spravit podla chuti :-).
Vsetkych srdecne pozdravujem a dakujem, ze ste sa pristavili na kus reci :-.
No, ukázalo se, že jsem popis nečetla pozorně, o orechoch píšeš hore. Omlouvám se. To víš, já se kochala a představovala si tu chuť a jak si ulamuju, hmmm
@haji , ale ved to nevadi, nemas sa za co ospravedlnovat. Mne sa aj ten kokos velmi pozdava, co si spomenula :-).
@monty , aj my sme tak olamovali haluzky. Az zrazu stromcek zmizne :-).
@farbuska , tvoj koment som nedostala do mailu, neviem preco...Dakujem ti za prispevok. Veru, aj skoricovy cukor je dobry napad. Tak sa tu inspirujeme jeden druheho:-).
Mila @ywett , Ivka, aj ja teba pozdravujem 1000x. Dakujem za komentik.
@jack , samozrejme, ze nie, prilezitost sa vzdy najde, ved moze byt aj jesenny strom, no nie ;-)?
@tiginko , tebe zelena pasuje ;-), sprav si nejaky bylinkovy, alebo s pestom. Ak chces nasladko s pistaciovymi orieskami...
Dakujem vsetkym za komentar, prajem dobru noc :-).
Ale ja idem pocitat teraz tie ovce a baranov.
@cezminka , aj tebe dakujem za mile slova :-).
@pivonka , veru teba tu uz tak casto nevidiet, tym viac ma to potesilo, ze si sa pristavila. O tych chybach a problemoch pri peceni, tak to ja zvyknem pisat... Nech sa ludia poucia na chybe druheho. Ved to porekadlo poznas :-).
Tani, dakujem za mily komentik :-).