Vianočný štedrák (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Aké by to boli vianoce bez vianočného štedráka? Nahradí tradičný makovník,aj orechovník,lebo už všetky dobroty obsahuje.Pripravila som tento recept tak,aby aj začiatočník mal úspech a ako ho robím ja už roky rokúce...

40 minút
príprava
6O minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka odoberiem na kvások cca 2 dcl,pridám lyžičku medu a droždie,pomiešam a dám do misky s pripravenou múkou izbovej teploty.Keď vykysne,vypracujem cesto.Ja do cesta cukor nedávam,len vanilkový.Do mlieka pridám 1-2 lyžice medu,ale ani to nemusí,lebo plnky sú sladké.
  2. Cesto je dobre vypracované,keď tvorí bubliny a nelepí sa na okraje misky.
  3. Vtedy ho prikryjem bielym obrúskom a nechám kysnúť asi hodinu (vizuálne,keď dostatočne zväčšilo objem).Potom ho dám na dosku a urobím 4 bochníky,ktoré prikryjem a ešte nechám kysnúť cca 30 min.Niekto robí 5 bochníkov,ale ja na prvý dám lekvár a na to mak......a nie zvlášť.A do každej plnky pridávam hrozienka-nemusí byť.
  4. Po vykysnutí rozvaľkám prvý bochník,prenesiem na plech a natriem slivkovým lekvárom. Na to natriem makovú plnku:200 g maku,200 ml mlieka/ vody/2 polievkové lyžice medu,1 vanilkový cukor,citrónová kôra,5 dkg masla.Postup:Do horúceho mlieka pridám maslo,med......mak a miešam.Ak je hustá plnka,pridám mlieko.Ak riedka,pomôžu omrvinky medovníka,piškótové,alebo treba tomu predísť.Miesto medu má byť cukor 120 g,každý ochutná a urobí sladké podľa svojej chuti.Pridávam aj 2 čajové lyžičky rumu.
  5. Potom rozvaľkám ďaľší bochník,dám na mak a natieram tvarohovou plnkou:30O g tvarohu,vanilkový cukor,8O g cukru pr.,citrónová kôra,2 žľtky a hrozienka.Ak je plnka hustá,vyšľahám bielka, pridám.Ja som dala miesto cukru med a bielka nebolo treba.Aj túto plnku treba koštovať a cukor pridať podľa chuti,ja sladím menej.Každé cesto popichám vidličkou a tak dávam plnku.Ak robíte na menší plech,znížte množstvo plnky,aby sa koláč pekne prepiekol a plnka nebola veľmi hrubá.Uvedené množstvo je na veľký plech.
  6. Pridám ďaľší bochník a natriem orechovou plnkou:20O g orechov,6O g cukru/med/,vanilkový cukor,citrónová kôra,môžu sa pridať piškótové omrvinky,niekto pridáva strúhanku a mlieko cca 2OO ml.A teraz už ide posledné cesto,ktoré natriem rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka,popichám vidličkou a dám piecť do vyhriatej rúry na 210°C a asi za 10 min.znížim na 170°C a pomaly pečiem ešte asi 5O min.Po vypnutí rúry/elektrická /.Asi po 20 min.som znížila teplotu na 160°C,treba sledovať či sa koláč nepripeká rýchlo a regulovať.
  7. Koláč dám vychladnúť a krájam až na druhý deň. Nech sa všetkým vydarí.Dobrú chuť!