Vaječný koňak
Vaječný koňak

Vianočný likér exclusiv - vaječný koňak

olivask - bez fotkyolivask, 11. decembra 2019

Toto je recept na vaječný koňak, ktorý Vás dostane! Vytvoril som ho na slávnostnú príležitosť, ale chutí aj vo všedný deň :-).

60 minút
príprava

Suroviny

9 ks
1 bal.
100 g
200 g (od včelára)
2 bal.
200 ml
500 ml
500 ml




Postup

  1. 1

    Cukor zalejeme vodou tak, aby bol celý navlhčený, ale voda nesiahala nad cukor. Pomaly varíme na karamel. Do horúceho karamelu vlejeme postupne smotanu, rozpustíme karamel.

  2. 2

    Čerstvé žĺtky vlejeme do nádoby s dvojitým dnom, alebo nádobu vložíme do inej s vodou, pridáme vanilkový cukor, jedno Salko, rozmixujeme, a pomaly ohrievame, miešame, ohrievame na teplotu 71- 80 °C, po dobu 15 minút. Kto sa nebojí, môže použiť surové vajcia (potom odporúčam ochutnať vajcia, alebo koňak, a počkať, čo sa bude diať do 24 hodín, až potom ponúknuť koňak hosťom).

  3. 3

    Do mixéra vlejeme mierne vychladnutú vaječnú zmes, pridáme karamel so smotanou, prilejeme druhú konzervu Salka, med, deci javorového sirupu (ak chcete, ale nemusí byť), mixujeme 10 minút. Začneme prilievať alkohol, pomaly! Mix 5 min. Degustujeme-:).

  4. 4

    Vypneme mixér, degustujeme. Je dobré ak je koňak redší, ako chceme, pretože zhustne. Môžeme konzistenciu upravovať pridaním alkoholu, alebo smotany, javorovým sirupom, medom. Degustujeme -:).

  5. 5

    Zlejeme do fliaš. Degustujeme. Ak nám likér neskôr zhustne, alebo je sladký, prilejeme alkohol, degustujeme-:). Ak je koňak ako má byť, už nemusíme degustovať, môžeme ho normálne piť. Na zdravie!

Diskusia k receptu

pankrac
Verím tomu že tento likér by ma dostal na lopatky. Veď koniec koncov liter alkoholu čoby nie.
garanco
To degustovanie sa mi páči!!!
V mladosti som ho často pripravovala ( bez javorového sirupu) a volali sme ho likér na bozkanie :-))
haji
Pěkný receptík, vtipně glosovaný!
jariam
Vyskusane... ochutnane.... vyborne ... dakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia