Vaječný koňak
Vaječný koňak

Domáci vaječný koňak

marienka44 - fotkamarienka44, 14. decembra 2017

Mala som doma otvorené Salko, asi polovicu plechovky. Vyskúšala som recept na prípravu vaječného koňaku podľa stránky Ako sa to robí. Konzistencia koňaku je Zobraziť celý popisMala som doma otvorené Salko, asi polovicu plechovky. Vyskúšala som recept na prípravu vaječného koňaku podľa stránky Ako sa to robí. Konzistencia koňaku je tak akurát, aj sladkosť. Postup je jednoduchý, potrebujeme len 4 ingrediencie.

10
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

400 g (Salko)
250 ml (alebo vodka, borovička ap.)
3 ks
1 bal (alebo vanilínový)




Postup

  1. 1

    Žĺtky a vanilkový cukor dôkladne vymiešať ručným šľahačom, stačí jedna metlička. Ja som robila polovičnú dávku, použila som 2 menšie žĺtky. Mám svoj vanilkový cukor vyrobený z jemného kryšt. cukru a vanilkového lusku.

  2. 2

    Postupne za stáleho miešania pridáme kondenzované mlieko. Plechovicu som mierne zohriala vo vodnom kúpeli, aby boli min. straty.

  3. 3

    Následne pridať alkohol, napr. um, miešať. Už dlhšiu dobu som skladovala zbytky vodky a borovičky. Spolu to bolo presne toľko, čo som potrebovala na polovičnú dávku receptu. Percentá alkoholu sedeli s umom. Pre istotu som to celé precedila cez sitko. Fľašu držím v chladničke, lebo najlepšie je podávať vaječný koňak chladený. Na zdravie!

Diskusia k receptu

radost
Tak toto nemôžem urobiť-poznám sa-kým bude-budem piť..
robievala som s vodkou-tá sa mi zdá menej výrazná..
všetko beží z kopca..zakazujú nám dobroty-vraj-dlhšie bude trvať-kým dočkáme sa konca..:-))))
1x rela
mahreb
Mám recept ještě po mamince.
1 salko
1 kondenzované mléko neslazené
6 žloutků
půl litru rumu - dnes tuzemák
1 vanilkový cukr
Vše smíchat a důkladně promixovat a slít do lahví. Já sama ho nepiji, ale dárek je to vítaný.


marianne
@Mahreb (16.12.2017 07:30)

tento čo si pridala, je TOP. Už som vyskúšala kdejake aj bez vajec recept:-) Mám tento istý recept tiež dávno, len s piatimi žltkami, sa páčil najviac...
finczi
Podľa tohto receptu som robila,ale pridala som viac ,,umu". Bol fajn, musím robiť ešte raz,lebo je už fuč...
mahreb
Děkuji moc redakci za úpravu obrázku. :)
babkaancika
včera som pozerala na regále v obchode - vajcový likér - a tak som si povedala, kúpiť - nekúpiť? Nekúpila som !!! Nedožil by sa Vianoc. Ale vyskúšam ! Rum mám, aj ostatné je doma, no ešte mám čas, lebo vravím - nedožije sa Vianoc ! :))
finczi
@Marienka44 podľa Vášho receptu som robila aj vaječný aj čokoládový pridaním kakaa,len s použitím iného množstva,,umu". Ďakujem.
marienka44
@Frinczi , ďakujem za odpoveď.
Po minulé roky som robila vaj.koňak podľa receptu priateľky mojej svokry. Tam sa verilo obyčajné mliko s cukro, čo často vykypelo. Tento recept som našla v seriáli, čo mi pravidelne chodí do e-mailu Ako sa to robí. Zdá sa mi menej pracný a výsledný efekt dobrý. Ja si už na starosť všetko zjednodušujem, hlavne teraz, keď som si 1.12.17 zlomila ľavú ruku v zápästí na dvoch miestach. Ruka je v sádre, bolí, ešte je to čerstvé. Kto vie, či ruka bude za 6 týždňov v poriadku. Teraz všetko robím jednou rukou, pravou. Vaľkať, cestá, piecť, atď. chodí ku mne dcérka, lebo vždy som im ja napiekla plné škatule aj 12 druhov. Tento rok to bude skromnejšie, v rámci možností.
Prajem ešte príjemný zbytok adventu a veľa úspechov v pečení vian. dobrôt všetkým varechárom, dávajte si pozor, aby ste sa nešmykli ako ja. Múdry sa učí na cudzích chybách. :-)
radost
@Marienka44 (17.12.2017 09:07)

želám ti úprimne dobré rýchle zahojenie..netráp sa pre pečenie..nie je potrebné mať na stole hojnosť druhov koláčov..je nevyhnutné pre dobré duševné zdravie mať pohodu,radosť..uznávam názor @afatagy-pe čie 1 suché a 1 nepečené..správne..ono to pekne na stole vyzerá-množstvo variácií na dobroty..
ale
nie je to podstata vianočných dní..
využi svoj terajší stav na oddychovanie...pohodu...čítanie...želám radosť...:-)
mata3636
@Marienka44 (17.12.2017 09:07)

jáj, Marienka, aj ja som tak dopadla minulé Vianoce. 14.12. som sa tiež šmykla a zlomila som si pravú nohu - stehennú kosť a krčok - a pravé zápästie. a aby toho nebolo málo, tak v ten istý deň spadla aj moja mama a zlomila si ľavé zápästie. ešte že mám sestru, tak ona s mojím synom napiekli našu vianočnú klasiku, 7 druhov, všetky sme sa podelili a stačilo. hlavne, nech sa ruka dobre zahojí. rok zbehne ako nič a ďalšie Vianoce už len budeš spomínať, tak ako ja v týchto dňoch :-) skoré uzdravenie prajem! ako píše @Radost - knihu do ruky, k nej štamperlík s koňakom :-)
a ešte k receptu: robím podobne, len žĺtkov dávam 5. už mám urobený, trocha z neho použijem do úlikov. pekný predvianočný čas všetkým!
marienka44
@Mata3636 (17.12.2017 10:04)

Ďakujem za povzbudenie. Po tých úlikoch vždy poškuľujem, aj formicku mám, len nie otváraciu.
Ak máš osvedčený recept, prosím poslať na moju mailovú adresu, ktorá je pri mojej vizitke. Ďakujem.
Pred chvíľou odišla vnučka, ona robila pod mojim dozorom fúkané kokosové rožky. Včera priletela z Holandska, kde študuje VŠ. Zomlela mi aj veľa orechov.
Píšem teraz len jednou rukou, bez šiftu, je to únavné. Pozdravujem.
finczi
@Marienka44 och to mi je ľúto, že ste mali úraz...skoré uzdravenie prajem. Netrápte sa kvôli tomu,hlavne majte pokoj v duši a užite si blízkych! Krásne sviatky!
evita1a
Ja mám svoj osvedčený recept. 6-7 žĺtkov, vanilínový cukor vymiešam do zblednutia. Pridám kondenzované sladené mlieko (salko) a spolu chvíľu miešam. Podľa chuti pridávam rum a vodku. Je to naozaj skvelé.