Vianočný kyseľ

uzanka16 - fotkauzanka16, 24. decembra 2013
Vianočný kyseľ
Foto: uzanka16

Možne niekto kyseľ pozná možno nie, ale stretla som sa s veľa ľuďmi, čo o ňom ešte nepočuli, Vianočný kyseľ už robila moja prastará Zobraziť celý popisMožne niekto kyseľ pozná možno nie, ale stretla som sa s veľa ľuďmi, čo o ňom ešte nepočuli, Vianočný kyseľ už robila moja prastará mama potom stará mama a nakoniec môj otec robí každé Vianoce. Kyseľ má rôzne podoby, niekto dáva baraninu, niekto dáva doň smotanu ale my to robíme bez. Ak máte chuť na zmenu a chcete vyskúšať miesto kapustnice kyseľ vyskúšajte.

10
porcií
40 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 ks
1 balík
 každý koľko chce
2 strúčiky veľké
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
1 kg
2 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Pred začatím varenia si nachystáme nakrájanú kapustu a šťavu z kyslej kapusty do nejakej misky. Nakrájame cibuľu, bravčové plece na kocky a opražíme do zlata. Pridáme cesnak, soľ, korenie a zarestujeme.

  2. 2

    Zalejeme vodou skoro do plného 10 l hrnca. Do hrnca pridáme rebrá, klobásu a povaríme pokým mäso nezmäkne, nesmie sa rozvariť! Po uvarení vyberieme z hrnca rebrá a klobásu. Klobásu naspäť nedávame, tú môžme ako dobrôtku zjesť kedy dostaneme chuť.

  3. 3

    Zoberieme kapustu a kapustnú šťavu a dáme variť do hrnca až kým nebude mäkká.

  4. 4

    Ďalej do hrnca dáme rozmočené slivky a slivkový lekvár podľa chuti a necháme vrieť tak 20 min. Po uvarení necháme kyseľ postáť. Najlepšie variť ráno a poobede alebo večer podávať na stôl, bude mať lepšiu chuť. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

ochino
Zdravím Uzanku
konečne niečo Liptovské-vyzerá to výborne len to treba presunúť ku mne...
My sme tiež robievali kyseľ ale nedávali sme tam klobásu, ani kapustu,
to by už bola skoro kapustnica, ale sme tam dávali baranie mäsko
vrátane plúcok /tie som nejedol/ ale vyvarené je to výborné
a asi dosť sušených sliviek a len štavu z kyslej kapusty-vznikla z toho výborná hnedá sladkokyslá šťava-polievka-a zajedali sme to s opekancami s bryndzou /mávali sme domácu/
teraz robievame doma len jednoduchú verziu opekancov-tzv.rožkopekance /mám tu niekde na vareche aj recept -zatiaľ bez fotiek/
a keďže t.č.nemáme moc baraniny tak robíme len vlastnú verziu kapustničky- ale kyseľ je len kyseľ -teší ma že má aj mladých nasledovníkov...
jumbo
vyborna a chutna vec. a ten recept od ochina je neskutocny*****
marlenka
Nechcem rýpať,ale nechapem,čo hľadá vianočný recept v menu dňa v juni...
sepkam
ahojte..moja svokra zo Smrecian vari kysel slavnostne 3x do roka.. pôvodne sa to robilo s pluckami u nas sa to robi z baraniny jahnaciny..maso je vopred dva dni volne naložene v cesnaku a soli....uvari sa to len z hubami a zo sušenými slivkami a smotanou....bez kapusty...a je to fantasticke...s kapustou sa to poboda na klasicku našu goralsku kapustnicu...ale na kysel sa strasne teši cela rodina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia