Vianočný kyseľ

Autor receptu: uzanka16

Možne niekto kyseľ pozná možno nie, ale stretla som sa s veľa ľuďmi, čo o ňom ešte nepočuli, Vianočný kyseľ už robila moja prastará mama potom stará mama a nakoniec môj otec robí každé Vianoce. Kyseľ má rôzne podoby, niekto dáva baraninu, niekto dáva doň smotanu ale my to robíme bez. Ak máte chuť na zmenu a chcete vyskúšať miesto kapustnice kyseľ vyskúšajte.

10
porcií
40 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pred začatím varenia si nachystáme nakrájanú kapustu a šťavu z kyslej kapusty do nejakej misky. Nakrájame cibuľu, bravčové plece na kocky a opražíme do zlata. Pridáme cesnak, soľ, korenie a zarestujeme.
  2. Zalejeme vodou skoro do plného 10 l hrnca. Do hrnca pridáme rebrá, klobásu a povaríme pokým mäso nezmäkne, nesmie sa rozvariť! Po uvarení vyberieme z hrnca rebrá a klobásu. Klobásu naspäť nedávame, tú môžme ako dobrôtku zjesť kedy dostaneme chuť.
  3. Zoberieme kapustu a kapustnú šťavu a dáme variť do hrnca až kým nebude mäkká.
  4. Ďalej do hrnca dáme rozmočené slivky a slivkový lekvár podľa chuti a necháme vrieť tak 20 min. Po uvarení necháme kyseľ postáť. Najlepšie variť ráno a poobede alebo večer podávať na stôl, bude mať lepšiu chuť. Prajem dobrú chuť.