Vianočný kyseľ
Autor receptu: uzanka16
Možne niekto kyseľ pozná možno nie, ale stretla som sa s veľa ľuďmi, čo o ňom ešte
nepočuli, Vianočný kyseľ už robila moja prastará mama potom stará mama a nakoniec
môj otec robí každé Vianoce. Kyseľ má rôzne podoby, niekto dáva baraninu, niekto dáva
doň smotanu ale my to robíme bez. Ak máte chuť na zmenu a chcete vyskúšať miesto
kapustnice kyseľ vyskúšajte.
10 porcií |
40 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Pred začatím varenia si nachystáme nakrájanú kapustu a šťavu z kyslej kapusty do nejakej misky. Nakrájame cibuľu, bravčové plece na kocky a opražíme do zlata. Pridáme cesnak, soľ, korenie a zarestujeme.
- Zalejeme vodou skoro do plného 10 l hrnca. Do hrnca pridáme rebrá, klobásu a povaríme pokým mäso nezmäkne, nesmie sa rozvariť! Po uvarení vyberieme z hrnca rebrá a klobásu. Klobásu naspäť nedávame, tú môžme ako dobrôtku zjesť kedy dostaneme chuť.
- Zoberieme kapustu a kapustnú šťavu a dáme variť do hrnca až kým nebude mäkká.
- Ďalej do hrnca dáme rozmočené slivky a slivkový lekvár podľa chuti a necháme vrieť tak 20 min. Po uvarení necháme kyseľ postáť. Najlepšie variť ráno a poobede alebo večer podávať na stôl, bude mať lepšiu chuť. Prajem dobrú chuť.