Vianočné nátierky

bugout - fotkabugout, 23. decembra 2021
Vianočné nátierky
Foto: bugout

Snáď len k názvu, že prečo vianočné. Dostal som úlohu pripraviť na Vianoce tri nátierky a rozkaz znel jasne "bez mäsa". Dve sú klasické Zobraziť celý popisSnáď len k názvu, že prečo vianočné. Dostal som úlohu pripraviť na Vianoce tri nátierky a rozkaz znel jasne "bez mäsa". Dve sú klasické normy a jedna je vlastná tvorba (samozrejme inšpirovaná rôznymi zdrojmi, neobjavil som nič zázračné).

Suroviny

Šľahaná niva (ČSN):
325 g
125 g
Tvarohová nátierka (ČSN):
350 g
50 g
cca 0,3 dl
60 g
Syrovo-cesnaková pikantná:
200 g
150 g (alebo eidam)




Postup

  1. 1

    Šľahaná niva: Maslo s nivou vyšľaháme do peny. Ja som použil foodprocessor a nôž na miesenie cesta a nie klasický ostrý. To je všetko. Ak je to moc tuhé, riedime opatrne trochou mlieka. V rozpise mlieko nebolo, preto ho neuvádzam ani ja.

  2. 2

    Tvarohová nátierka: Rovnako ako v prvom prípade dáme všetko do stroja a zapneme. Nechcel som takú krémovú, penovú konzistenciu ako pri nive, takže na slabšom výkone a kratšie. Mlieko taktiež pridávame podľa toho, aká je nátierka hustá.

  3. 3

    Syrovo-cesnaková pikantná: Tú sú množstvá orientačné, keďže nejde o normu je to na osobných preferenciách a predovšetkým vo vzťahu k cesnaku a pikantnému. Taktiež tavený syr, kto ho nechce nedá. Tvrdý syr nastrúhame a zmiešame so všetkým ostatným a pretlačeným cesnakom...

Diskusia k receptu

haji
Aha, ukazuje se, že mi čtyři oči nestačí, tretia pomazánka je syrovo cesnaková pikantná... a já viděla tvarůžkovou v Co dnes vaříte? No, jak bude po svátcích, skáknu pro tvargle a bude u mě. Pěkné a chutné trio pomazánek, krásné foto!
1x bugout
afataga
Prijemne osviezenie po tych tonach cukru. Mohol si urobit aj oskvarkovu, ved oskvarky nie su maso :-), ale inak fajn, hlavne ta posledna, robievam podobnu bez tavenaku.
bugout
@afataga (24.12.2021 11:03) ja mám tavenak rád, ale nie vždy dávam. Ono tá posledná nátierka je vždy taká co dúm dal a myslím, že nikdy som ju neurobil dva krát rovnakú 😂. A oškvarkovú som veru zatiaľ asi nikdy ani nerobil (hlavne by som si najskôr musel urobiť toľko oškvarkov, aby ostalo dosť na nátierku), takže napíš prosím akú robíš Ty a najbližšie vyskúšam. A keďže v tomto som úplný amatér prosím aj o info ohľadom oškvarkov. V obchodoch vydám aj, také veľké, vlastne je to podľa mňa len tuk. Ja si vždy stopím takú mäsitejšiu (aj moja babka vždy robila tak)...
mariamka
do syrovej ide len syr, cesnak /veľa cesnaku!/ a majonéza. Má najväčší úspech na všetkých párty. Navrch sa hodí koktejlová rajčinka alebo hrozno. Robíš chute.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia