Foto: elysa
Pečú sa u nás na sviatky, nielen na vianočné.
príprava
na 175 °C
Suroviny
3 PL |
|
200 g |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
60 g |
|
450 g |
|
Krém: | |
250 ml |
|
2 PL kopcom |
|
1 kl |
|
100 g |
|
100 g |
|
Poleva: | |
130 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
V hrnčeku na slabom plameni uvaríme cukor, maslo, sódu, vajcia a med. Povaríme slabo asi 3 minúty, necháme ochladnúť.
-
2
Do misy preosejeme múku a pridáme vychladnutú zmes a vymiesime hladké cesto, ak by sa zle miesilo, pridáme plátok zmäknutého masla.
-
3
Cesto preložíme na pomúčenú dosku.
-
4
Rozgúľame na cca 5 mm, a vykrajujeme kolieska o priemere cca 3 cm. S cestom pracujeme hneď po zmiesení.
-
5
Uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175°C.
-
6
Upečenú sú veľmi rýchlo, trvá ta asi len 5 minút, treba sledovať. Koláčiky sú po upečení tvrdé, ale po naplnení zmäknú, vyzerajú ako piškóty a krásne voňajú.
-
7
Mlieko z múkou a vanilkou uvaríme na kašu, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
-
8
Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, postupne pridáme aj vychladnutú kašu.
-
9
Kolieska si rozdelíme na pracovnú dosku, krém naberieme do zdobiaceho vrecka a na každý druhý koláčik nanesieme krémovú pusinku, len do stredu, zlepením sa krém rozloží. Minieme všetok krém.
-
10
Do misy preosejeme cukor na polevu, zalejeme horúcou kávou a olejom, dobre na vysokých otáčka ch vyšľaháme.
-
11
Polevu nanášame príborovým nožom na kolieska, nepomáhame si teplou vodou, zostali by fľakaté, radšej nanesené nerovnomerne ako fľakaté.
-
12
Kolieska na druhý deň zmäknú. Držíme ich v chlade. Vyšlo mi cca 56 koláčikov.
Diskusia k receptu