Vianočné medové koláčiky (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Pečú sa u nás na sviatky, nielen na vianočné.
60 minút príprava |
5 minút na 175 °C |
Postup
- V hrnčeku na slabom plameni uvaríme cukor, maslo, sódu, vajcia a med. Povaríme slabo asi 3 minúty, necháme ochladnúť.
- Do misy preosejeme múku a pridáme vychladnutú zmes a vymiesime hladké cesto, ak by sa zle miesilo, pridáme plátok zmäknutého masla.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku.
- Rozgúľame na cca 5 mm, a vykrajujeme kolieska o priemere cca 3 cm. S cestom pracujeme hneď po zmiesení.
- Uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175°C.
- Upečenú sú veľmi rýchlo, trvá ta asi len 5 minút, treba sledovať. Koláčiky sú po upečení tvrdé, ale po naplnení zmäknú, vyzerajú ako piškóty a krásne voňajú.
- Mlieko z múkou a vanilkou uvaríme na kašu, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, postupne pridáme aj vychladnutú kašu.
- Kolieska si rozdelíme na pracovnú dosku, krém naberieme do zdobiaceho vrecka a na každý druhý koláčik nanesieme krémovú pusinku, len do stredu, zlepením sa krém rozloží. Minieme všetok krém.
- Do misy preosejeme cukor na polevu, zalejeme horúcou kávou a olejom, dobre na vysokých otáčka ch vyšľaháme.
- Polevu nanášame príborovým nožom na kolieska, nepomáhame si teplou vodou, zostali by fľakaté, radšej nanesené nerovnomerne ako fľakaté.
- Kolieska na druhý deň zmäknú. Držíme ich v chlade. Vyšlo mi cca 56 koláčikov.