Vianočné medové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Pečú sa u nás na sviatky, nielen na vianočné.

60 minút
príprava
5 minút
na 175 °C

Postup

  1. V hrnčeku na slabom plameni uvaríme cukor, maslo, sódu, vajcia a med. Povaríme slabo asi 3 minúty, necháme ochladnúť.
  2. Do misy preosejeme múku a pridáme vychladnutú zmes a vymiesime hladké cesto, ak by sa zle miesilo, pridáme plátok zmäknutého masla.
  3. Cesto preložíme na pomúčenú dosku.
  4. Rozgúľame na cca 5 mm, a vykrajujeme kolieska o priemere cca 3 cm. S cestom pracujeme hneď po zmiesení.
  5. Uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175°C.
  6. Upečenú sú veľmi rýchlo, trvá ta asi len 5 minút, treba sledovať. Koláčiky sú po upečení tvrdé, ale po naplnení zmäknú, vyzerajú ako piškóty a krásne voňajú.
  7. Mlieko z múkou a vanilkou uvaríme na kašu, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  8. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, postupne pridáme aj vychladnutú kašu.
  9. Kolieska si rozdelíme na pracovnú dosku, krém naberieme do zdobiaceho vrecka a na každý druhý koláčik nanesieme krémovú pusinku, len do stredu, zlepením sa krém rozloží. Minieme všetok krém.
  10. Do misy preosejeme cukor na polevu, zalejeme horúcou kávou a olejom, dobre na vysokých otáčka ch vyšľaháme.
  11. Polevu nanášame príborovým nožom na kolieska, nepomáhame si teplou vodou, zostali by fľakaté, radšej nanesené nerovnomerne ako fľakaté.
  12. Kolieska na druhý deň zmäknú. Držíme ich v chlade. Vyšlo mi cca 56 koláčikov.