Foto: evusik
Keď naša mama 2-3 týždne pred Vianocami zavelia - Ide sa piecť cukrové! vedeli sme koľká bije. Začalo sa vianočné vypekanie drobného pečiva a Zobraziť celý popisKeď naša mama 2-3 týždne pred Vianocami zavelia - Ide sa piecť cukrové! vedeli sme koľká bije. Začalo sa vianočné vypekanie drobného pečiva a medovníkov. Vtedy som frflala, že načo tak skoro, teraz to robím presne tak ako moja mama....
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto č.1: | |
280 g |
|
210 g |
|
70 g,mleté |
|
70 g |
|
1 bal. |
|
1/2 ČL |
|
Cesto č.2: | |
210 g |
|
20 g |
|
70 g |
|
40 g, mleté |
|
140 g |
|
1 ks |
|
1/2 PL |
|
Cesto č.3: | |
400 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Cesto č.1 + 2 + 3: všetky suroviny spolu zmiešame, cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke asi 1 hod., ale nič sa nestane aj keď ho tam necháte cez noc. Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na hrúbky cca 4 mm a vykrajujeme rôzne tvary....
-
2
ukladáme na plech, na pečiaci papier. Cesto č.1 trochu ďalej od seba, lebo sa rozteká, ostatné môžu byť nahustejšie, lebo nezväčšujú svoj objem. Pečieme na 190°C asi 8 - 10 minút.
-
3
Upečené "cukrové" necháme vychladnúť ....
-
4
a potom ho dáme do plechovej krabice a spolu s perníčkami odložíme do komory. Kľudne na ne zabudneme a spomenieme si na ne až 2-3 dni pred Vianocami....
-
5
potom ich vyložíme a začneme rôzne spájať a kombinovať a plniť a ozdobovať ....
-
6
To moje cukrové odpočíva v plechovej krabici tak ako každý rok o takomto čase. Všetko má svoj čas a svoje miesto. Čas vianočného cukrového ešte len nastane.
" cukrove " az tesne pred svatkami !Kolaciky mas odlezane
a nemusis sa nahanat s pecenim;-)