Vianočná štedrovečerná hubová od babky

ina53 - bez fotkyina53, 3. decembra 2009

Naučila ma ho svokrička, my sme boli zvyknutí na kapustnicu. Babka bola z dolniakov a my horniaci, takže som varievala obe a obe sme si aj servírovali. Tento zvyk nám ostal dodnes, aj keď babka sa na nás díva už len zhora a ja som jej za všetko veľmi vďačná...

6
porcií
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
1 ks
0,5 l
4 KL
podľa chuti
2 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Huby prepláchneme a namočíme do 0,5 lstudenej vody, aby zmäkli, tak 1-2 hodky.Na oleji speníme na veľmi drobno pokrájanú cibuľu a zalejeme hubami aj s vodou, v ktorej sa lúhovali. Pridáme ešte asi 1 l vody a osolíme, varíme domäkka. Solamyl rozrobíme v studenej smotane a vlejeme do polievky, ochutíme vegetou bez glutamátu alebo Solčankou, necháme prevariť a hotovo! Môžeme ozdobiť vňaťkou čerstvou alebo sušenou.

Diskusia k receptu

jarco
Ja som viac horniacky kapustovy, ale ženu mám zdola. U nich robia sosovicu, poznám aj hribovu. Každopádne pekný klasicky recept a pekný príbeh.
anica
U nás sa veru uplatní len kapustnica, a to taká, s klobáskou a údeným mäsom. Bez nej si nevieme štedrovečernú oslavu ani predstaviť. Ale hubovú polievku môžeme jesť aj inokedy. Tento recept nepoznám, hubovú robievam so zemiakmi a zeleninou, alebo na kyslo, ale skúsim.
oblizprst
Moja stará mama bola tiež z Dolniak - z Močenku, a na Vianoce som sa podľa nej naučila variť šošovicu so sušenými slivkami. Hoci teraz robím našu kapustnicu ibačistú s hríbami, na slivkovú šošovicu a starú mamu si často pri štedrovečernom stole spomeniem.
1x berta

Zaujímavé video z archívu TV Varecha