Vianočná kapustnica

mormelo - bez fotkymormelo, 12. novembra 2014
Vianočná kapustnica
Foto: mormelo

Tento recept na kapustnicu mám ešte od svojej babky a varila ho aj mama. Je naozaj výborná

6-8
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

1 ks
700 g
50 g
1 kg
7 ks
200 g
2 PL
2 ks




Postup

  1. 1

    Na masti opražíme cibuľku do zlatista a pridáme mäso ktoré dobre orestujeme. Zalejeme trochou vody a pridáme všetky koreniny. Následne pridáme údené mäso( ktoré si predtým možeme uvariť zvlášť vo vode), pridáme nakrajanú kapustu z ktorej vytlačíme vodu do hrnčeka. Následne pridáme sušené hríby (ktoré si predtým namočíme do vody na 1hod). Všetko varíme asi 1hodinu a podlievame vodou. Ku koncu pridáme 2ks klobásky a varíme v celku. Podľa chuti pridávame vodu s kapusty a dochucujeme. Tesne pred koncom ešte pridáme sušené slivky aby sa nerozvarili.

Diskusia k receptu

ivav
Robievam podobnú, s tým rozdielom, že mäso dávam len surové, údené nie /údenú len klobásu/ a nakoniec vlejem 1 smotanu. Kapustnica ako vyšitá!
alex37
U nás na vianoce, šošovicová kyslá, máme pôst :-) kapustnica na Silvestra :-) podobná, bez sliviek :-)
1x sracz
margaretka28
zaujímavé, ako sa to všade varí ináč :-) u nás na vianoce kapustnica len kapusta, dubáky, sušené slivky a smotana a na Silvestra, s klobásou, údeným, hríbami, ale bez smotany a sliviek :-) vyzerá to tak, že čo dom, či kraj, to iná kapustnica :-)
babsicok
@margaretka28 aj my to tak mame. Na Vianoce postna kapustnica bez masa a na Silvestra aj s maskom :) mnaam uz nech su vianoce :P
janealli
Keď som si prečítala tvoj recept na vianočnú kapustnicu, mala som pocit, akoby sme varili v jednom hrnci, až na ten záver, ja okrem sliviek pridávam ešte 2-3 zemiaky pokrájané na kocky a uvarené zvlášť, lebo moji stravníci ich chcú mať aj v kapustnici.
1x surka
brambora
@margaretka28 asi zalezi ci je clovek aspon trocha veriaci alebo nie... u nas na vianoce je cely den post, dokonca jeme len bezmasite ranajky a potom az do vecere nic. ;) vianocna kapustnica je tiez u nas len s dubakmi a na zjemnenie chuti so sladkou smotanou. a vedla v tanieri uvarene zemiaky, kto chce si da. my mame este aj hrachovu polievku so sucheho hrachu. :D ale napr. sestrin muz, tak oni mavali na vianoce bravcove rezne :D
terinka55
U nás doma sme mali tiež "pôstny deň" a s mäsom na Silvestra.
Pochádzam z Kysúc a u svokrovcov to bolo to isté (okolie N.Zámky).
Toto držím aj vo svojej domácnosti. Trošku pôstu nikomu neuškodí :-)
brambora
@branka :D sama pisete ze katolicka tradicia... katolik = viera... takze zrejme to ma nieco s vierou... ;) pretoze zrejme ludia co boli katolicky vedeni k nabozenstvu maju vianoce bez masa. ja tradiciou nazyvam to, ze kazde vianoce ma clovek na vecernom stole to iste ;)
marcel83
Neveriaci by podľa Biblie nemali sláviť Vianoce. Ale mám známeho, ktorý rok čo rok slávi, dodržiava zvyky /vianočka a pod ňou oblátka, pod obrusom peniaze, vinšovačka s košíkom, pôst drží, dokonca večné svetlo má doma/ a je ateista jak bič :D

Tak teraz neviem....
marcel83
Ba práveže ešte väčšia, ako on. A otec detto. Oni to vlastne všetko dodržiavali kôli darčekom. A "lebo je vtedy pekná atmosféra". Také vyjadrenie som dostal :)
branka
marcel83 mame slobodu, kazdy moze oslavovat co mu je sympaticke, ale tento uvedeny priklad presne poukazuje na to, ze postenie na Stedry den z vierou vobec nesuvisi...
zolik
Tato tema ma zaujala, kapustnica samozrejme tiez. U nas doma to bolo o tradiciach a u mna doma je to tiez o tradiciach, ktore k Vianociam neodmyslitelne patria. Obaja moji rodicia pochadzaju zo starych prespurackych katolickych rodin. U otcovych rodicov bola na Vianoce slepacia polievka a peceny moriak, u maminych rodicov klasika, cize postna kapustnica a vysmazany kapor. Ked to mama prvy krat u svokrovcov videla skoro sa prekotila. Po svadbe zaviedla postne Vianoce. Az po polnoci sa nakrajalo udene mäso. A s malou obmenou som tieto Vianoce do nasej domotanej rodiny zaviedla aj ja. Vynimkou je len, ze nemame kapra (ktoreho nikdo z nas styroch nemusi), ale ryba musi byt. Chcem este podotknut, ze ja som oficialne z katolickej cirkvy vystupila v roku 2004, starsi syn v roku 2007, mladsi minuly rok a manzel je evanjelik (Viedencan). Ale Vianoce bez oblatok, prekrajovania jablka, sladkej kapustnice, majonezoveho salatu a ryby si uz ani jeden z nas nevie predstavit a ani nechce menit. Cize, u nas je to o tradiciach.
brambora
@branka mne je tiez jedno co ludia jedia, nech si daju aj peceneho moriaka... len som poukazovala na to, ze u krestanov stedry den znamena den postu pred narodenim Jezisa, preto sa to aj vola stedry den. ;) a ti co jedia maso v tento den asi az taky veriaci nie su alebo to robia kvoli ostatnym clenom rodiny. ;) osobne do kostola nechodim aj ked mam vsetky sviatosti, ale stedrym dnom si uchovavame spomienku na babicku, ktora bola silno veriaca a dokonca sa aj modlime... ;)
brambora
@branka ale myslim, ze aj neveriaci si urobia aspon den bez masa :D ved to nikomu neublizi. moja matka je ateista, moj muz je ateista (aj ked sme zosobaseni v kostole), sestrin muz je ateista a pritom slavime krestansky vianoce aj s modlitbami :D modlim sa nahlas len ja a moj otec, ostatny ticho stoja... ale vnimaju to tak, ze to patri k tomu a nikdy nikto neprotestoval.
pusta
som zo starej známej prešpuráckej katolíckej rodiny, u nás sa doržiaval 24.12. celodenný pôst, len deti dostali praženicu a čaj v priebehu dňa, večerali sme spoločne o 18,00 hodine. najprv sme sa nahlas pomodlili, až potom zasadli ku stolu. na večeru bola rybacia polievka - vývar z kapra s opraženými kockami zo žemlí + mliečie a ikry, druhý chod bol vyprážaný kapor a zemiakový šalát s cibuľou, uhorkami, kolieskami vajec a s octovou zálievkou, ten sa pripravil už ráno, aby sa odležal, bol aj na druhý deň a bol ešte lepší. po večeri sa prekrojili jablká a hodnotilo sa zdravie toho ktorého z nás podľa hviezdice, boli vianočné oplátky s medom a púšťali sme na vodu horiace sviečočky v orechových škrupinkách. po druhej modlitbe a zaspievaní vianočných kolied pred stromčekom sa rozbaľovali darčeky. I. sviatok vianočný ráno do kostola celá rodina spolu, uvaril sa zlatý slepačí vývar s pečeňovými knedličkami, vyprážané rezne a majonézový zemiakový šalát, bola aj tradičná kapustnica. II. sviatok vianočný bola pečená morka špikovaná slaninou, s ryžou a kompótom.
celé vianoce boli zákusky, ktoré napiekla mama, muselo ich byť aspoň 14 druhov, nesmeli chýbať linecké lepené kolieska, bajgle makové a orechové,, tiež plnené bratislavské rožky makové a orechové, vanilkové rohlíčky, orechová bábovka, medvedie labky, orechová a čokoládová torta, iné vianočné drobnosti suché, aj krémové - toto sa konzumovalo v priebehu celých sviatkov až do Nového roku, kapustnice bol veľký kotol, čím staršia, tým lepšia. :-)
smajliqa
nie že iný kraj, iná kapustnica, ale iný dom, iná kapustnica :) my máme len na Silvestra, s mäskom a klobáskou a hríbkami. slivky nedávame.
môj oco vždy ten obrovský hrniec rozdelí na dve časti a do jednej vleje smotanu. lebo vraj podľa neho je pravá kapustnica so smotanou, a vraj podľa maminky rozhodne bez smotany :)))
evanaaa
@mormelo , toto je aj môj spôsob prípravy kapusty vianočnej, len s tým rozdielom, že nedávam slivky a klobásku dám pri konci varenie už pokrájanú nie vcelku. Zemiaky nedávam, len niekedy ju zvyknem zahustiť jedným postrúhaným a ani smotanu nedávam. Vlastne nerobím kapustnicu - polievku, ale sýtu kapustu, kde dávam tiež pliecko a údené mäso pokrájané....tak, ako ty. Ale pripomeniem - my ju nejeme na Štedrý deň, tiež sa snažíme držať pôst, ( aj tak nemám čas na jedenie počas dňa), začala som ju robiť až k Silvestru, lebo cez tie dni vianočné máme toho dosť na jedenie.
elalea
@pusta :tak sa uz konecne niekam zarad....uz si pomaly ako nas pan premier......tak ako?zidovka alebo katolicka alebo co vlastne?ked ateistka,tak chod na Sterdy vecer do mc donaldu....a neopisuj tu zvyky,ktore proste nejdu dohromady....a vy ostatni tiez,ak sa hanbite za vieru v Boha,tak to nekamufkujte,ale rovno sa vzdajte vsetkych tradicii,a slavte premna-zamna aj hare krisnu....viera nieje len o Vianociach a Velkej noci a chodeni do kostola kazdu nedelu....je to o niecom uuuuplne inom....a prosim,nereagujte na tento moj koment....idem off...pa
pusta
@elalea , jasne som napísala, že som katolíčka a aké boli vianočné zvyky u nás doma. nepísala som to po prvýkrát.
môj priateľ je žid.
slávime spolu kresťanské, presnejšie katolícke Vianoce a pred kresťanskými Vianocami slávime spolu s priateľom Chanuku, čo sú židovské vianoce, ktoré slávime podľa židovských tradícií.
neboj, zaradila som sa správne :-)
nie som ani šovinista, ani nacionalista, neviem, čo je to náboženská neznášanlivosť, ani národnostná či iná diskriminácia.
pre tvoje info:
židovské náboženstvo je najstaršie monolitické náboženstvo sveta, od ktorého sa odvíjajú všetky ostatné náboženstvá, teda aj kresťanské, katolícke a iné náboženstvo.

@elalea , vieš o čom to je všetko? o vzájomnom rešpekte a úcte.
pá :-)
rain333
pripájam sa k milej Vianočnej diskusii a nie k tej o viere či neviere....som z Kysúc a takúto skvelú kapustnicu varíme na silvestra, na štedrý deň sa postíme, ráno je domáca vianočka s maslom a do večera nič :) večeria sa tradične hrachová polievka so slivkami a ryba so šalátom ...takto to robili moji rodičia a tak to robím aj ja....moja babka varila ešte aj kapustnicu s hríbami a krupicu s kakaom a maslom :-) také boli tradície v celej dedine a nikdy cez rok nám tak nechutí ako práve na vianoce :)
pusta
niečo o prelomení bigotnosti katolíckej cirkve a pokrokových zmenách chápania viery a náboženstva, zavedených na spomínanom II. vatikánskom koncile mimoriadne revolučným a pokrokovým pápežom a buričom, Jánom XXIII., nazývaným tiež rádiovým a televíznym pápežom, mužom, ktorý pochádzal z veľmi chudobnej talianskej rodiny, mal strastiplnú kňazskú dráhu, počas II. svetovej vojny zachránil veľa Židov, pomáhal pravoslávnej gréckej cirkvi počas svojho pôsobenia v Grécku po obrovských zemetraseniach a mnohým iným na celom svete, hlásal okrem iného náboženskú slobodu a národnostnú toleraciu, navštívil aj väzňov - vrahov a odpustil im, bojoval za mier, prejavil svoju priam štátnicku múdrosť najmä počas karibskej krízy na odvrátenie atómovj vojny, rešpektovali ho rovnako komunistické i západné mocnosti, rešpektoval ho prezident J.F. Kennedy i Chruščov a navštívila ho vo Vatikáne Chruščovova dcéra, bol to uznávaný pápež a výnimočný skromný múdry človek.
@elalea link pre teba:

 sk.wikipedia.org/wiki/Druh%C3%BD_vatik%C3%A1nsky_koncil...
mormelo
a inak samozrejme že kyslu smotanu dávam do kapustnice aj ja len nie do celého hrnca. len do taniera koľko zjem. bez smotany vydrží kapustnica oveľa dlhšie v hrnci ako zo smotanou. Samozrejme pokiaľ sa nezje:-)
mormelo
a ešte čo sa týka vianoc som veriaci a tiež na štedrý deň kapustnicu nejem, len ju varím. jem ju až cez sviatky. na štesrý deň máme pôstný deň.
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
Ja varím podobnú kapstnicu,je výborná slivky dávam skor aby sa až rozvarili a dodali kapustnice tú správnu chuť :-))
mijaita
V Cechach nerozdelujeme kapustnici na beznou a vanocni, krome toho, ze u nas je to zelňačka :-) A druhá kapustnice je bílá, bez papriky a s kouskama brambor. Do zadne nepridavame svestky (slivky). Nevim jak v jinych rodinach, ale já dávám jen klobasu a uzene maso. Neuzené maso vepřové mi v v polivce nechutna. Ale hlavně, @marmelo vim, ze se takova polevka nefoti nejlíp, ale tvuj obrazek zrovna nelaka. Az zas budes kapustnici varit, vymen fotku za lepsi. dehonestuje hezky recept.
viera1
@panvicka21 /pusta je to o IQ @mijaita nebude "nechtiac zvyšovať rating receptu",ako sa vyjadrujete v inom recepte,keď rozpútate provokáciou hádku a potom si lebedíte do polnoci pohľadom na lištu TOP recepty.Lebo na vareche je TOP recept -recept s hádkami,nie recept napr. svedčiaci o kvalite.Keby to tak bolo,vyhrávate každý mesiac v súťaži.A vyhrávate ? Chyba redakcie s nastavením,nič viac,nič menej.Názor umývačky riadu z Interhotelov - ako ste ma nazvali :)
pusta
@viera1 , zase si ma len dobre rozosmiala DDDDD
čo sa nepáči??? však to sú len tvoje vlastné výrazy vychádzajúce z tvojho vysokého IQ.
nie z môjo, odo mňa nevyšli, sú len citované DDDDD
2x pusta a amia
pusta
prepáčte, dámy, to nie sú moje výrazy, ani vyjadrovacie schopnosti, sú to len citované od @viera1 DDDDD
teší ma, že sa nepáčia ani vám :-)
editam
Nie, nič sa nezmenilo, klasický piatok, niekto sa zabáva. Najlepšia radosť je škodoradosť :-) Meniť nicky, jedným chváliť a druhým haniť, to je fakt úbohé.
alenka25
Chcela som pripojit reakciu k receptu, ale kaslem na to :) Myslela som si, ze takto funguju len "teenegerske" fora nastrocnych, ale ako vidim, na veku nezalezi.....
eraserhead
branka
je to ako píšeš, sú sviatky a sú pôstne dni ktoré treba svätiť a dodržiavať
a potom je folklór, zvyky a tradície ktoré treba tiež zachovávať
ale miešať to dokopy a vydávať jedno za druhé a naopak je hlúposť

brambora
ak sa teda bavíme o katolíckej cirkvy, štedrý deň (24.12) nie je dňom pôstu, nie je to dokonca ani žiadny sviatok, je to normálny deň kedy môžeš vykonávať akúkoľvek prácu a jesť akékoľvek jedlo
to že máš všetky sviatosti, to si sa určite pomýlila,


Ja si tradície vážim a mnohé po svojich predkoch zachovávam, ale len preto že sú to tradície nebudem im priznávať hodnotu a význam aký nemajú

Mormelo dobrá kapustnica, ja by som si určite dal
brambora
@eraserhead ano, je to normalny den... vacsina ludi dodrziava v ten den post, pretoze u kresťanov je to deň pôstu pred narodením Ježiša Krista. skus si vygooglit nazov "stedry den" a tam najdes milion linkov na postny den ;) a o tom, ze ja mam vsetky sviatosti hadam viem sama. ;) vtipny si...
tiginko
celý život nerozumiem tomu, prečo na štedrý deň niektorí ľudia držia pôst. Veď si to protirečí! Chápem, že my obyčajní smrteľníci držíme pôst celý deň, aby sme sa mohli večer prepytujem štedro prežrať :-)
radost
@tiginko
môj názor:ked pred rokmi bolo jedlo vzácne..držiac celodenný pôst-večer malo neopísateľne dobrú chuť..a bol výber..aj ked iný-ako dnes..ale ponuka bola..stôl bohatý..tak sa umocňoval dojem štedrej večere..stôl svojou hojnosťou požehnal sám Pán..
ked som bola dieťa-tiež sme cez deň skromne len čo-to zobli..a tá nedočkavosť..tá radosť..tá chuť večerných jedál-sa umocňovala hladom celodenným..malo to svoje čaro..mnohé zvyky odchádzajú do zabudnutia..a naši potomci prichádzajú o pestrosť zážitkov..
:-)
1x rela
tiginko
múdro @radost , keď sa nad tvojimi slovami zamyslím, má to zmysel. My sme teda neboli veriaci, teda podľa mňa rodičia vo svojej podstate a v detstve boli, ale vzhľadom na komunistickú éru nás vychovávali skôr v tradíciách než vo viere. Preto u nás sa tradične postilo cez deň, aby sme si večer mohli dopriať. V štedrovečernej kapustnici bolo vždy hojne klobásky a vyprážaný kapor trónil vedľa majonézového šalátu. Opekance s makom, ovocie a tradičné koláčiky završujú v podstate najbohatšiu večeru v roku.
brambora
@tiginko asi si tym postom uctievaju nasledne narodenie Jezisa. Boh vie :D ale ten postny čemer vecer... uz sa tesim. ;)
brambora
@eraserhead no vidis to... aspon som ti sprijemnila den, ked si si dal taku namahu so mnou ;) som rada... asi som mala zlych ucitelov v skole ked nas ucili, ze 24.12. je postny den ;) treba sa tam stazovat... pekny den ti prajem.
monny9
U nás doma mamka (pravoslávna veriaca) vždy robila kapustnicu s klobáskou, údeným mäskom, hríbami a slivkami. Keďže sa prisťahovala na Slovensko, prispôsobila sa zvykom otca. Oblátka+cesnak+med, opekance s makom, oco ľúbil mäso, ten rád bohatú kapustnicu. Potom kapor, kus údeného mäsa z kapustnice a majonézový zemiakový šalát, prekrojilo sa jabĺčko, samozrejme a ja a oco sme sa pred aj po večeri pomodlili a poďakovali. Babka z Liptova robila klasickú kyslú polievku (kapustová voda, zemiak), ostatné čo mamka.
Momentálne v Nitre sa pôstime, máme šošovicu (na čo si neviem zvyknúť) kapor v cestíčku...do kostola som nebola zvyknutá chodiť, len keď som spievala v zbore.
mormelo
Inak čo sa týka fotky nie je nič moc ale ide tu v prvom rade o recept čo sa týka prísad a tak. Takže fotku som neriešil
jitka4
prečo nevaríš všetko v údenej vode? To dá kapustnici tú správnu chuť.
jitka4
Neviem prečo riešite,či na štedrý večer jete mäso, miesto toho,aby ste sa vyjadrili k receptu. Aj tak každý si uvarí podľaa svojej chuti a tradícii.
zabazelena
Tento recept som objavila pred par rokmi, nemala som este ucet na vareche, odvtedy ju robim kazde Vianoce alebo aj na Silvestra. Vyborny recept, dakujem zan.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia